HEAL DSpace

Επίδραση της θερμοκρασίας, της υδατικής καταπόνησης και της αλατότητας στο ρυθμό φυτρώματος σπόρων τριών ελαιούχων ειδών: Chenopodium quinoa, Camelina sativa και Salvia hispanica

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Τραυλός, Ηλίας Σ.
dc.contributor.author Μπόκας, Παναγιώτης
dc.date.accessioned 2016-04-11T09:38:03Z
dc.date.available 2016-04-11T09:38:03Z
dc.date.issued 2016-04-11
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6408
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Η παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη προσπαθεί να διερευνήσει την επίδραση της θερμοκρασίας, της αλατότητας και της υδατικής καταπόνησης στο ρυθμό φυτρώματος σπόρων τριών ελαιούχων ειδών. Τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η κουινόα (Chenopodium quinoa) η καμελίνα (Camelina sativa) και η χία (Salvia hispanica). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση διαφορών για κάθε φυτικό είδος καθώς και μεταξύ των υποπληθυσμών χίας (λευκοί και μαύροι σπόροι) στην ξηρασία και την αλατότητα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Έγιναν δύο επεμβάσεις με διάλυμα (NaCl) σε συγκεντρώσεις (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.0, -1.2 MPa) για να μελετηθεί η επίδραση της αλατότητας και με διάλυμα Πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG 6000) σε συγκεντρώσεις (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8 MPa) για να εξεταστεί η επίδραση της ξηρασίας. Για τις ανάγκες του πειράματος μελετήθηκαν επτά θερμοκρασίες (5, 10, 15 , 20 , 25, 30 και 35 οC). Εγινε καταγραφή των πορειών του φυτρώματος και των τελικών ποσοστών βλάστησης καθώς και προσδιορισμός του χρόνου που απαιτήθηκε για τη βλάστηση του 50% του συνολικού αριθμού σπόρων που φύτρωσαν. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η κουινόα είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην αλατότητα και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η καμελίνα έχει αντοχή στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες όμως παρουσιάζει ευαισθησία σε υψηλά επίπεδα αλατότητας. Η χία είναι ευαίσθητη στην αλατότητα στην ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι δύο υποπληθυσμοί χίας αντέδρασαν διαφορετικά σε συνθήκες ξηρασίας και αλατότητας καθώς διέφεραν στο τελικό ποσοστό φυτρωμένων σπόρων. el
dc.description.abstract This postgraduate study tries to investigate the effect of temperature, salinity and water stress on seed germination rate of three oil types. The species employed were the quinoa (Chenopodium quinoa), camelina (Camelina sativa) and chia (Salvia hispanica). The experiment was carried out in the agriculture laboratory of the Agricultural University of Athens. The aim of the study was to investigate differences for each plant species as well as differences among the subpopulations of chia (white and black seeds) in drought and salinity at different temperatures. Two interventions were made with a solution (NaCl) at different concentrations (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.0, -1.2 MPa) in order to study the effect of salinity, and with a solution of Polyethylene Glycol (PEG 6000) at concentrations (-0.2 , -0.4, -0.6, -0.8 MPa) to examine the effect of drought. For the purposes of the experiment seven temperatures were studied (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oC). Α record οf the course of germination and final germination rates was kept as well as a specification of the required time for germination of 50% of the total number of growing seeds. Results showed that Quinoa is resistant to drought, salinity and low temperatures. Camelina is also resistant to drought and low temperatures, but it is sensitive to high levels of salinity. Chia is sensitive to salinity, drought and low temperatures. The two subpopulations of Chia reacted differently to conditions of drought and salinity, as they differed to the final proportion of germinated seeds. el
dc.language.iso el el
dc.subject Κουινόα el
dc.subject Καμελίνα el
dc.subject Χία el
dc.subject Αλατότητα el
dc.subject Θερμοκρασία el
dc.subject Υδατική καταπόνηση el
dc.subject Σπόροι el
dc.subject Πολυαιθυλενογλυκόλη el
dc.subject Βλαστικότητα el
dc.title Επίδραση της θερμοκρασίας, της υδατικής καταπόνησης και της αλατότητας στο ρυθμό φυτρώματος σπόρων τριών ελαιούχων ειδών: Chenopodium quinoa, Camelina sativa και Salvia hispanica el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification lc en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.publicationDate 2016
heal.abstract Η παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη προσπαθεί να διερευνήσει την επίδραση της θερμοκρασίας, της αλατότητας και της υδατικής καταπόνησης στο ρυθμό φυτρώματος σπόρων τριών ελαιούχων ειδών. Τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η κουινόα (Chenopodium quinoa) η καμελίνα (Camelina sativa) και η χία (Salvia hispanica). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση διαφορών για κάθε φυτικό είδος καθώς και μεταξύ των υποπληθυσμών χίας (λευκοί και μαύροι σπόροι) στην ξηρασία και την αλατότητα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Έγιναν δύο επεμβάσεις με διάλυμα (NaCl) σε συγκεντρώσεις (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.0, -1.2 MPa) για να μελετηθεί η επίδραση της αλατότητας και με διάλυμα Πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG 6000) σε συγκεντρώσεις (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8 MPa) για να εξεταστεί η επίδραση της ξηρασίας. Για τις ανάγκες του πειράματος μελετήθηκαν επτά θερμοκρασίες (5, 10, 15 , 20 , 25, 30 και 35 οC). Εγινε καταγραφή των πορειών του φυτρώματος και των τελικών ποσοστών βλάστησης καθώς και προσδιορισμός του χρόνου που απαιτήθηκε για τη βλάστηση του 50% του συνολικού αριθμού σπόρων που φύτρωσαν. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η κουινόα είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην αλατότητα και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η καμελίνα έχει αντοχή στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες όμως παρουσιάζει ευαισθησία σε υψηλά επίπεδα αλατότητας. Η χία είναι ευαίσθητη στην αλατότητα στην ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι δύο υποπληθυσμοί χίας αντέδρασαν διαφορετικά σε συνθήκες ξηρασίας και αλατότητας καθώς διέφεραν στο τελικό ποσοστό φυτρωμένων σπόρων. el
heal.abstract This postgraduate study tries to investigate the effect of temperature, salinity and water stress on seed germination rate of three oil types. The species employed were the quinoa (Chenopodium quinoa), camelina (Camelina sativa) and chia (Salvia hispanica). The experiment was carried out in the agriculture laboratory of the Agricultural University of Athens. The aim of the study was to investigate differences for each plant species as well as differences among the subpopulations of chia (white and black seeds) in drought and salinity at different temperatures. Two interventions were made with a solution (NaCl) at different concentrations (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.0, -1.2 MPa) in order to study the effect of salinity, and with a solution of Polyethylene Glycol (PEG 6000) at concentrations (-0.2 , -0.4, -0.6, -0.8 MPa) to examine the effect of drought. For the purposes of the experiment seven temperatures were studied (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oC). Α record οf the course of germination and final germination rates was kept as well as a specification of the required time for germination of 50% of the total number of growing seeds. Results showed that Quinoa is resistant to drought, salinity and low temperatures. Camelina is also resistant to drought and low temperatures, but it is sensitive to high levels of salinity. Chia is sensitive to salinity, drought and low temperatures. The two subpopulations of Chia reacted differently to conditions of drought and salinity, as they differed to the final proportion of germinated seeds. en
heal.advisorName Τραυλός, Ηλίας Σ. el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές