Η παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη προσπαθεί να διερευνήσει την επίδραση της θερμοκρασίας, της αλατότητας και της υδατικής καταπόνησης στο ρυθμό φυτρώματος σπόρων τριών ελαιούχων ειδών. Τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η κουινόα (Chenopodium quinoa) η καμελίνα (Camelina sativa) και η χία (Salvia hispanica). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση διαφορών για κάθε φυτικό είδος καθώς και μεταξύ των υποπληθυσμών χίας (λευκοί και μαύροι σπόροι) στην ξηρασία και την αλατότητα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Έγιναν δύο επεμβάσεις με διάλυμα (NaCl) σε συγκεντρώσεις (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.0, -1.2 MPa) για να μελετηθεί η επίδραση της αλατότητας και με διάλυμα Πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG 6000) σε συγκεντρώσεις (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8 MPa) για να εξεταστεί η επίδραση της ξηρασίας. Για τις ανάγκες του πειράματος μελετήθηκαν επτά θερμοκρασίες (5, 10, 15 , 20 , 25, 30 και 35 οC). Εγινε καταγραφή των πορειών του φυτρώματος και των τελικών ποσοστών βλάστησης καθώς και προσδιορισμός του χρόνου που απαιτήθηκε για τη βλάστηση του 50% του συνολικού αριθμού σπόρων που φύτρωσαν. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η κουινόα είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην αλατότητα και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η καμελίνα έχει αντοχή στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες όμως παρουσιάζει ευαισθησία σε υψηλά επίπεδα αλατότητας. Η χία είναι ευαίσθητη στην αλατότητα στην ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι δύο υποπληθυσμοί χίας αντέδρασαν διαφορετικά σε συνθήκες ξηρασίας και αλατότητας καθώς διέφεραν στο τελικό ποσοστό φυτρωμένων σπόρων.
This postgraduate study tries to investigate the effect of temperature, salinity and water stress on seed germination rate of three oil types. The species employed were the quinoa (Chenopodium quinoa), camelina (Camelina sativa) and chia (Salvia hispanica). The experiment was carried out in the agriculture laboratory of the Agricultural University of Athens. The aim of the study was to investigate differences for each plant species as well as differences among the subpopulations of chia (white and black seeds) in drought and salinity at different temperatures. Two interventions were made with a solution (NaCl) at different concentrations (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.0, -1.2 MPa) in order to study the effect of salinity, and with a solution of Polyethylene Glycol (PEG 6000) at concentrations (-0.2 , -0.4, -0.6, -0.8 MPa) to examine the effect of drought. For the purposes of the experiment seven temperatures were studied (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oC). Α record οf the course of germination and final germination rates was kept as well as a specification of the required time for germination of 50% of the total number of growing seeds. Results showed that Quinoa is resistant to drought, salinity and low temperatures. Camelina is also resistant to drought and low temperatures, but it is sensitive to high levels of salinity. Chia is sensitive to salinity, drought and low temperatures. The two subpopulations of Chia reacted differently to conditions of drought and salinity, as they differed to the final proportion of germinated seeds.