HEAL DSpace

Μελέτη της βιοδιαθεσιμότητας της ενθυλακωμένης σε νανοσωματίδια EGCG σε πλάσμα ποντικιών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καψοκεφάλου, Μαρία
dc.contributor.author Λαμπρινάκη, Δήμητρα Ν.
dc.date.accessioned 2015-09-23T09:36:56Z
dc.date.available 2015-09-23T09:36:56Z
dc.date.issued 2015-09-23
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6073
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού κατέχουν ένα προστατευτικό ρόλο στον κίνδυνο παθογένεσης καθώς σε πολλές χρόνιες παθήσεις, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ξηρά φύλλα του τσαγιού περιέχουν περίπου 30% (κατά βάρος) των πολυφαινολών, η πλειοψηφία των οποίων είναι κατεχίνες (φλαβαν-3-ολών). Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι η κυρίαρχη κατεχίνη στο πράσινο τσάι και είναι πολύ υδρόφιλο μόριο. Με την ενθυλάκωση της EGCG σε νανο-δομές, φαίνεται από την βιβλιογραφία να μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της βιοδιαθεσιμότητά της. Σκοπός της μελέτης, ήταν η εκτίμηση της βιοδιαθεσιμότητας της EGCG στο πλάσμα ποντικιών, ύστερα από την ανάπτυξη μίας απλής και ακριβής μεθόδου, με σκοπό την ποσοτικοποίησή της, στο πλάσμα ποντικιών, ύστερα από χορήγηση της ουσίας EGCG σε αυτά, στην καθαρή της μορφή, σε μορφή μίγματος νερού με λάδι αλλά και υπό την μορφή νανο-σωματιδίου. Στο πρώτο μέρος, έγιναν αναλύσεις με την δοκιμή διαφορετικών διαλυτών κινητής φάσης, έτσι ώστε να βρεθεί αυτή, η οποία θα πραγματοποιούσε τον καλύτερο διαχωρισμό με την εμφάνιση της καλύτερης κορυφής. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η γραμμικότητα της συγκέντρωσης EGCG σε σχέση με την απορρόφηση, έτσι ώστε να κατασκευαστεί η καμπύλη αναφοράς, καθώς επίσης, μελετήθηκε και η ανάκτηση της συγκέντρωσης EGCG στο πλάσμα ποντικιών. Τα αποτελέσματα, έδειξαν μια καλή γραμμικότητα, όπως και ανάκτηση από το πλάσμα. Στο τελευταίο μέρος, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις στο πλάσμα των ομάδων ποντικιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ όλων των ομάδων, χωρίς όμως να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων παρέμβασης. Τέλος, παρατηρήθηκε, μεγάλη συγκέντρωση της EGCG στην ομάδα D (EGCG σε νερό:λάδι(80:20%)), στο όριο για να θεωρηθεί στατιστικά σημαντική συγκρινόμενη με την ομάδα C, της υδατικής EGCG. el
dc.description.abstract Polyphenols in green tea possess a protective role in the risk of pathogenesis, as in many chronic diseases, particularly cardiovascular diseases and cancer. Dried tea leaves contain about 30% (by weight) of polyphenols, the majority of which are catechins (flavan-3-ols). The epigallocatechin gallate (EGCG) is the dominant catechin in green tea and is very hydrophilic molecule. Encapsulation of EGCG in the nano-structures, accordance with literature, can achieve an increase of its bioavailability. The purpose of this study was to assess the bioavailability of EGCG in mice plasma after the development of a simple and accurate method for quantification, in mouse plasma after administration of EGCG substance, in its pure form, in form of a mixture of water with oil and in the form of nano-particle. In the first part, tests were made to test a range of different mobile phase solution, in order to find, which solution would be better for the peak separation, in chromatogram, as, to give the optimum shape of peak. Subsequently, we studied the linearity of EGCG concentration in relation to the absorption, in order to construct the standard curve, as we studied the recovery of EGCG concentration in the plasma of mice. The results showed a good linearity, and also a good recovery of EGCG in plasma. In the last part, analyzes performed in the plasma of mice groups. The results showed that there is a statistically significant difference between all groups, but there is no statistically significant difference between the intervention groups. Finally, it was shown, a high concentration of EGCG in group D (EGCG in water: oil (80: 20%)), line in the threshold to be considered statistically significant when compared to group C, the aqueous EGCG. el
dc.language.iso el el
dc.subject Πράσινο τσάι el
dc.subject Φαινολικές ενώσεις el
dc.subject Επιγαλλοκατεχίνη EGCG el
dc.subject Νανογαλάκωμα el
dc.subject Βιοδιαθεσιμότητα el
dc.subject Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης el
dc.subject Ανίχνευση υπεριώδους el
dc.title Μελέτη της βιοδιαθεσιμότητας της ενθυλακωμένης σε νανοσωματίδια EGCG σε πλάσμα ποντικιών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού κατέχουν ένα προστατευτικό ρόλο στον κίνδυνο παθογένεσης καθώς σε πολλές χρόνιες παθήσεις, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ξηρά φύλλα του τσαγιού περιέχουν περίπου 30% (κατά βάρος) των πολυφαινολών, η πλειοψηφία των οποίων είναι κατεχίνες (φλαβαν-3-ολών). Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι η κυρίαρχη κατεχίνη στο πράσινο τσάι και είναι πολύ υδρόφιλο μόριο. Με την ενθυλάκωση της EGCG σε νανο-δομές, φαίνεται από την βιβλιογραφία να μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της βιοδιαθεσιμότητά της. Σκοπός της μελέτης, ήταν η εκτίμηση της βιοδιαθεσιμότητας της EGCG στο πλάσμα ποντικιών, ύστερα από την ανάπτυξη μίας απλής και ακριβής μεθόδου, με σκοπό την ποσοτικοποίησή της, στο πλάσμα ποντικιών, ύστερα από χορήγηση της ουσίας EGCG σε αυτά, στην καθαρή της μορφή, σε μορφή μίγματος νερού με λάδι αλλά και υπό την μορφή νανο-σωματιδίου. Στο πρώτο μέρος, έγιναν αναλύσεις με την δοκιμή διαφορετικών διαλυτών κινητής φάσης, έτσι ώστε να βρεθεί αυτή, η οποία θα πραγματοποιούσε τον καλύτερο διαχωρισμό με την εμφάνιση της καλύτερης κορυφής. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η γραμμικότητα της συγκέντρωσης EGCG σε σχέση με την απορρόφηση, έτσι ώστε να κατασκευαστεί η καμπύλη αναφοράς, καθώς επίσης, μελετήθηκε και η ανάκτηση της συγκέντρωσης EGCG στο πλάσμα ποντικιών. Τα αποτελέσματα, έδειξαν μια καλή γραμμικότητα, όπως και ανάκτηση από το πλάσμα. Στο τελευταίο μέρος, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις στο πλάσμα των ομάδων ποντικιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ όλων των ομάδων, χωρίς όμως να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων παρέμβασης. Τέλος, παρατηρήθηκε, μεγάλη συγκέντρωση της EGCG στην ομάδα D (EGCG σε νερό:λάδι(80:20%)), στο όριο για να θεωρηθεί στατιστικά σημαντική συγκρινόμενη με την ομάδα C, της υδατικής EGCG. el
heal.abstract Polyphenols in green tea possess a protective role in the risk of pathogenesis, as in many chronic diseases, particularly cardiovascular diseases and cancer. Dried tea leaves contain about 30% (by weight) of polyphenols, the majority of which are catechins (flavan-3-ols). The epigallocatechin gallate (EGCG) is the dominant catechin in green tea and is very hydrophilic molecule. Encapsulation of EGCG in the nano-structures, accordance with literature, can achieve an increase of its bioavailability. The purpose of this study was to assess the bioavailability of EGCG in mice plasma after the development of a simple and accurate method for quantification, in mouse plasma after administration of EGCG substance, in its pure form, in form of a mixture of water with oil and in the form of nano-particle. In the first part, tests were made to test a range of different mobile phase solution, in order to find, which solution would be better for the peak separation, in chromatogram, as, to give the optimum shape of peak. Subsequently, we studied the linearity of EGCG concentration in relation to the absorption, in order to construct the standard curve, as we studied the recovery of EGCG concentration in the plasma of mice. The results showed a good linearity, and also a good recovery of EGCG in plasma. In the last part, analyzes performed in the plasma of mice groups. The results showed that there is a statistically significant difference between all groups, but there is no statistically significant difference between the intervention groups. Finally, it was shown, a high concentration of EGCG in group D (EGCG in water: oil (80: 20%)), line in the threshold to be considered statistically significant when compared to group C, the aqueous EGCG. en
heal.advisorName Καψοκεφάλου, Μαρία el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές