HEAL DSpace

Επίδραση της οργανικής λίπανσης στα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιολογικής καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Παπαστυλιανού, Παναγιώτα
dc.contributor.author Δέδε, Αργυρώ Α.
dc.date.accessioned 2015-09-23T06:11:11Z
dc.date.available 2015-09-23T06:11:11Z
dc.date.issued 2015-09-23
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6063
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της οργανικής λίπανσης στα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας βιολογικής καλλιέργειας. Καλλιεργήθηκε το υβρίδιο τομάτας βιομηχανικής χρήσης Heinz 3402 σε τέσσερα διαφορετικά είδη λίπανσης, α) μάρτυρας, β) βιολογικό λίπασμα 7-4-7, γ) αιγοπρόβεια κομποστοποιημένη κοπριά και δ) NPK 15-15-15. Η καλλιέργεια έγινε στο βιολογικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την περίοδο 15 Απριλίου με 4 Αυγούστου 2014. Χρησιμοποιήθηκε το σχέδιο των τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων 3 επαναλήψεις × 4 διαφορετικά είδη λίπανσης. Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν: οι καρποί ανά φυτό, το ξηρό βάρος φυτού, οι αποδόσεις σε καρπό, το μέσο βάρος καρπού, η αντοχή στη διείσδυση, το χρώμα του περικαρπίου, η περιεκτικότητα σε ολικά διαλυτά στερεά (Brix) και η ολική οξύτητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα χαρακτηριστικά: καρποί ανά φυτό, ξηρό βάρος φυτού, αποδόσεις σε καρπό, αντοχή στη διείσδυση, χρώμα και περιεκτικότητα σε ολικά διαλυτά στερεά δεν είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ οργανικών λιπάνσεων και ανόργανης λίπανσης. Από την άλλη πλευρά, τα χαρακτηριστικά: μέσο βάρος καρπού και ολική οξύτητα έδωσαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των λιπάνσεων. Στην πρώτη παράμετρο υπερτερούσαν οι οργανικές λιπάνσεις (61-65 g) επί της ανόργανης (50 g), ενώ στη δεύτερη παράμετρο υπερτερούσε η ανόργανη (0,28% w/w) επί των οργανικών λιπάνσεων (0,22-0,23% w/w). el
dc.description.abstract In the present study the effect of organic fertilization on agronomic and quality characteristics of organic processing tomatoes was evaluated. Industrial tomato hybrid Heinz 3402 was cultivated in four different types of fertilization, a) control, b) organic fertilizer 7-4-7 (1960 kg/ha.), C) sheep manure compost (1430 kg/ha.) and d) NPK 15-15-15 (360 kg/ha.). The field trial was conducted in the organic field of the Laboratory of Agriculture of the Agricultural University of Athens, during the period April 15 to August 4, 2014. The trial was laid out in a randomized complete blocks design and replicated three times: 3 blocks (replicates) x 4 treatments (types of fertilization). The distances used were 0,8 m between rows and 0,4 m on the line. The characteristics studied were: fruits per plant, plant dry weight, fruit yield, average fruit weight, resistance to penetration, color, content of Total Soluble Solids (Brix) and Total Acidity. The characteristics: fruit per plant, plant dry weight, fruit yield, resistance to penetration, color and content of Total Soluble Solids showed no statistically significant differences between organic and inorganic fertilization treatments. On the other hand, the characteristics: average fruit weight and Total Acidity showed statistically significant differences between organic and inorganic fertilization treatments. The first parameter was higher in organic fertilization treatments (61-65 g) compared to inorganic ones (50 g), while the second parameter was higher in inorganic fertilization treatments (0,28% w / w) compared to organic ones (0,22 to 0,23% w / w). el
dc.language.iso el el
dc.subject Βιομηχανική τομάτα el
dc.subject Βιολογική καλλιέργεια el
dc.subject Οργανική λίπανση el
dc.subject Ποιοτικά χαρακτηριστικά τομάτας el
dc.title Επίδραση της οργανικής λίπανσης στα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιολογικής καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της οργανικής λίπανσης στα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας βιολογικής καλλιέργειας. Καλλιεργήθηκε το υβρίδιο τομάτας βιομηχανικής χρήσης Heinz 3402 σε τέσσερα διαφορετικά είδη λίπανσης, α) μάρτυρας, β) βιολογικό λίπασμα 7-4-7, γ) αιγοπρόβεια κομποστοποιημένη κοπριά και δ) NPK 15-15-15. Η καλλιέργεια έγινε στο βιολογικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την περίοδο 15 Απριλίου με 4 Αυγούστου 2014. Χρησιμοποιήθηκε το σχέδιο των τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων 3 επαναλήψεις × 4 διαφορετικά είδη λίπανσης. Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν: οι καρποί ανά φυτό, το ξηρό βάρος φυτού, οι αποδόσεις σε καρπό, το μέσο βάρος καρπού, η αντοχή στη διείσδυση, το χρώμα του περικαρπίου, η περιεκτικότητα σε ολικά διαλυτά στερεά (Brix) και η ολική οξύτητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα χαρακτηριστικά: καρποί ανά φυτό, ξηρό βάρος φυτού, αποδόσεις σε καρπό, αντοχή στη διείσδυση, χρώμα και περιεκτικότητα σε ολικά διαλυτά στερεά δεν είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ οργανικών λιπάνσεων και ανόργανης λίπανσης. Από την άλλη πλευρά, τα χαρακτηριστικά: μέσο βάρος καρπού και ολική οξύτητα έδωσαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των λιπάνσεων. Στην πρώτη παράμετρο υπερτερούσαν οι οργανικές λιπάνσεις (61-65 g) επί της ανόργανης (50 g), ενώ στη δεύτερη παράμετρο υπερτερούσε η ανόργανη (0,28% w/w) επί των οργανικών λιπάνσεων (0,22-0,23% w/w). el
heal.abstract In the present study the effect of organic fertilization on agronomic and quality characteristics of organic processing tomatoes was evaluated. Industrial tomato hybrid Heinz 3402 was cultivated in four different types of fertilization, a) control, b) organic fertilizer 7-4-7 (1960 kg/ha.), C) sheep manure compost (1430 kg/ha.) and d) NPK 15-15-15 (360 kg/ha.). The field trial was conducted in the organic field of the Laboratory of Agriculture of the Agricultural University of Athens, during the period April 15 to August 4, 2014. The trial was laid out in a randomized complete blocks design and replicated three times: 3 blocks (replicates) x 4 treatments (types of fertilization). The distances used were 0,8 m between rows and 0,4 m on the line. The characteristics studied were: fruits per plant, plant dry weight, fruit yield, average fruit weight, resistance to penetration, color, content of Total Soluble Solids (Brix) and Total Acidity. The characteristics: fruit per plant, plant dry weight, fruit yield, resistance to penetration, color and content of Total Soluble Solids showed no statistically significant differences between organic and inorganic fertilization treatments. On the other hand, the characteristics: average fruit weight and Total Acidity showed statistically significant differences between organic and inorganic fertilization treatments. The first parameter was higher in organic fertilization treatments (61-65 g) compared to inorganic ones (50 g), while the second parameter was higher in inorganic fertilization treatments (0,28% w / w) compared to organic ones (0,22 to 0,23% w / w). en
heal.advisorName Παπαστυλιανού, Παναγιώτα el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές