HEAL DSpace

Προσδιορισμός του φυτοχημικού περιεχομένου και της βιοδραστικότητας των καρπών και προϊόντων (χυμοί) που παράγονται από το ρόδι (Punica granatum).

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Χαρουτουνιάν, Σέρκος
dc.contributor.author Ορφανουδάκη, Αργυρώ Ν.
dc.date.accessioned 2012-09-19T13:21:42Z
dc.date.available 2012-09-19T13:21:42Z
dc.date.issued 2012-09-19T13:21:42Z
dc.date.submitted 2012
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4967
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Ο καρπός της ροδιάς διαθέτει γνωστές από την αρχαιότητα ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες και αξιόλογη βιολογική δράση, µε αποτέλεσµα να έχει αποτελέσει στόχο πολλών ερευνών που σχετίζονται µε τον προσδιορισµό της χηµικής σύστασης και της αντιοξειδωτικής δράσης. Αντικείµενο της διατριβής είναι η µελέτη της ποικιλίας Wonderful που ευδοκιµεί στην Ελλάδα ως προς το φυτοχηµικό περιεχόµενο των φρέσκων καρπών, των χυµών τους και των υπολειµµάτων που παράγονται στα διάφορα στάδια επεξεργασίαςχυµοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, η επεξεργασία των υπό µελέτη δειγµάτων έδωσε εµπλουτισµένα σε πολυφαινόλες εκχυλίσµατα των οποίων προσδιορίστηκε το περιεχόµενο σε: • ολικά φλαβονοειδή • ολικά φαινολικά • επιµέρους βιοδραστικές πολυφαινόλες [γαλλικό οξύ, επικατεχίνη, καφεϊκό οξύ, (+)-κατεχίνη, κερκετίνη, π-κουµαρικό οξύ, ρουτίνη (ρουτινοσίδης της κερκετίνης), trans-ρεσβερατρόλη, φερουλικό οξύ, φλοριζίν, πρωτοκατεχικό οξύ, ελλαγικό οξύ και χλωρογενικό οξύ]. Επιπλέον, αποτιµήθηκε η βιοδραστικότητα των εκχυλισµάτων µε τη διενέργεια των παρακάτω προσδιορισµών: • Αντιοξειδωτική ικανότητα µε τις µεθόδους DPPH και ABTS • Αντιµεταλλαξιογόνου δράσης έναντι των µεταλλάξεων που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες (OH . ) και (ROOH . ) µε τη µέθοδο DNA plasmid relaxation. Από τα αποτελέσµατα των οποίων συµπεραίνεται: • Από τα µόρια που προσδιορίστηκαν, σε µεγαλύτερη συγκέντρωση ανιχνεύτηκαν το ελλαγικό και π-κουµαρικό οξύ. • Την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες διαθέτουν τα εκχυλίσµατα των φλοιών του καρπού της ροδιάς. • Τα εκχυλίσµατα από τον φλοιό και η πούλπα που απορρίπτεται λίγο πριν την τελική παραλαβή του χυµού περιέχουν τη µεγαλύτερη συγκέντρωση ολικών φλαβονοειδών. • Όλα τα εκχυλίσµατα που µελετήθηκαν διαθέτουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και µε τις δύο µεθόδους (DPPH και ABTS), µε δραστικότερα τα εκχυλίσµατα των φλοιών. • Η αντιµεταλλαξιγόνος δράση των εκχυλισµάτων προσδιορίστηκε για τις µεταλλάξεις που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (OH . ) και (ROOH ) µε τη µέθοδο DNA plasmid relaxation. Την ισχυρότερη αντιµεταλλαξιογόνο δράση είχαν τα εκχυλίσµατα των φλοιών. Τα πειραµατικά αποτελέσµατα έδειξαν ότι ο φλοιός των καρπών της ροδιάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε πολυφαινόλες σε σύγκριση µε τα υπόλοιπα στάδια επεξεργασίας του ροδιού, είναι το στάδιο επεξεργασίας που ξεχωρίζει. Ιδιότητα που του προσδίδει σηµαντικό ερευνητικό και οικονοµικό ενδιαφέρον καθώς περιέχει αξιόλογες βιολογικές δράσεις. el
dc.description.abstract The fruit of pomegranate has been known for it’s beneficial for the health properties and for it’s the significant biological activity, thus has been the target of numerous of investigations related to the determination of chemical composition and antioxidant activity. The purpose of the current thesis is to study the Wonderful variety that is flourished in Greece regarding the phytochemical content of fresh fruit, juice and residue produced at various stages of processing- production of juice. In this context, the final extract, after processing, were found to obtain high concentrations of polyphenols which were estimated as: • Total flavonoids • Total phenolic • Individual bioactive polyphenols [ gallic acid, epicatechin, caffeic acid, (+)catechin, quercetin, p-coumaric acid, rutin (quercetin routinosidis’s), transresveratrol, ferulic acid, florizin, protocatechuic acid, chlorogenic acid and ellagic acid]. Furthermore, the bioactivity of extracts evaluated by performing the following determinations: • Antioxidant capacity with DPPH and ABTS methods • Antimutagenetic activity against mutations caused by free hydroxyl redicals (OH . ) and (ROOH . ) method via the DNA plasmid relaxation. From the results of these assays it is concluded that: • From all the compounds determined in the extracts, ellagic and p-coumaric acid were found to be at the highest concetrations. • The highest content of total phenolic was observed in the extracts of the peel of the fruit of pomegranate. • Extracts from the peel and the pulp (discarded just before the final delivery of the juice) contained the highest concentration of total flavonoids. • All tested extracts strong antioxidant activity with both methods (DPPH and ABTS), with stronger the extracts of peel. • The antimutagenetic action of the extracts was estimated for the mutations caused by free radicals (OH . ) and (ROOH . ) method via the DNA plasmid relaxation. The stronger antimutagenetic action was observed for the extracts of peel. The experimental results showed that the peel of the pomegranate fruit is particularly rich in polyphenols compared to the other processing stages of the pomegranate, is the stage that stands out. Specifically, the study of the peel due to its valuable biological activities, shows important research and economic interest. el
dc.language.iso el el
dc.subject Ρόδι el
dc.subject Αντιοξειδωτική δράση el
dc.subject Ολικά φλαβονοειδή el
dc.subject Ολικά φαινολικά el
dc.title Προσδιορισμός του φυτοχημικού περιεχομένου και της βιοδραστικότητας των καρπών και προϊόντων (χυμοί) που παράγονται από το ρόδι (Punica granatum). el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Pomegranate -- Analysis en
heal.classification Antioxidants en
heal.classification Phenols en
heal.classification Flavonoids en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
heal.publicationDate 2012
heal.abstract Ο καρπός της ροδιάς διαθέτει γνωστές από την αρχαιότητα ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες και αξιόλογη βιολογική δράση, µε αποτέλεσµα να έχει αποτελέσει στόχο πολλών ερευνών που σχετίζονται µε τον προσδιορισµό της χηµικής σύστασης και της αντιοξειδωτικής δράσης. Αντικείµενο της διατριβής είναι η µελέτη της ποικιλίας Wonderful που ευδοκιµεί στην Ελλάδα ως προς το φυτοχηµικό περιεχόµενο των φρέσκων καρπών, των χυµών τους και των υπολειµµάτων που παράγονται στα διάφορα στάδια επεξεργασίαςχυµοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, η επεξεργασία των υπό µελέτη δειγµάτων έδωσε εµπλουτισµένα σε πολυφαινόλες εκχυλίσµατα των οποίων προσδιορίστηκε το περιεχόµενο σε: • ολικά φλαβονοειδή • ολικά φαινολικά • επιµέρους βιοδραστικές πολυφαινόλες [γαλλικό οξύ, επικατεχίνη, καφεϊκό οξύ, (+)-κατεχίνη, κερκετίνη, π-κουµαρικό οξύ, ρουτίνη (ρουτινοσίδης της κερκετίνης), trans-ρεσβερατρόλη, φερουλικό οξύ, φλοριζίν, πρωτοκατεχικό οξύ, ελλαγικό οξύ και χλωρογενικό οξύ]. Επιπλέον, αποτιµήθηκε η βιοδραστικότητα των εκχυλισµάτων µε τη διενέργεια των παρακάτω προσδιορισµών: • Αντιοξειδωτική ικανότητα µε τις µεθόδους DPPH και ABTS • Αντιµεταλλαξιογόνου δράσης έναντι των µεταλλάξεων που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες (OH . ) και (ROOH . ) µε τη µέθοδο DNA plasmid relaxation. Από τα αποτελέσµατα των οποίων συµπεραίνεται: • Από τα µόρια που προσδιορίστηκαν, σε µεγαλύτερη συγκέντρωση ανιχνεύτηκαν το ελλαγικό και π-κουµαρικό οξύ. • Την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες διαθέτουν τα εκχυλίσµατα των φλοιών του καρπού της ροδιάς. • Τα εκχυλίσµατα από τον φλοιό και η πούλπα που απορρίπτεται λίγο πριν την τελική παραλαβή του χυµού περιέχουν τη µεγαλύτερη συγκέντρωση ολικών φλαβονοειδών. • Όλα τα εκχυλίσµατα που µελετήθηκαν διαθέτουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και µε τις δύο µεθόδους (DPPH και ABTS), µε δραστικότερα τα εκχυλίσµατα των φλοιών. • Η αντιµεταλλαξιγόνος δράση των εκχυλισµάτων προσδιορίστηκε για τις µεταλλάξεις που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (OH . ) και (ROOH ) µε τη µέθοδο DNA plasmid relaxation. Την ισχυρότερη αντιµεταλλαξιογόνο δράση είχαν τα εκχυλίσµατα των φλοιών. Τα πειραµατικά αποτελέσµατα έδειξαν ότι ο φλοιός των καρπών της ροδιάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε πολυφαινόλες σε σύγκριση µε τα υπόλοιπα στάδια επεξεργασίας του ροδιού, είναι το στάδιο επεξεργασίας που ξεχωρίζει. Ιδιότητα που του προσδίδει σηµαντικό ερευνητικό και οικονοµικό ενδιαφέρον καθώς περιέχει αξιόλογες βιολογικές δράσεις. el
heal.abstract The fruit of pomegranate has been known for it’s beneficial for the health properties and for it’s the significant biological activity, thus has been the target of numerous of investigations related to the determination of chemical composition and antioxidant activity. The purpose of the current thesis is to study the Wonderful variety that is flourished in Greece regarding the phytochemical content of fresh fruit, juice and residue produced at various stages of processing- production of juice. In this context, the final extract, after processing, were found to obtain high concentrations of polyphenols which were estimated as: • Total flavonoids • Total phenolic • Individual bioactive polyphenols [ gallic acid, epicatechin, caffeic acid, (+)catechin, quercetin, p-coumaric acid, rutin (quercetin routinosidis’s), transresveratrol, ferulic acid, florizin, protocatechuic acid, chlorogenic acid and ellagic acid]. Furthermore, the bioactivity of extracts evaluated by performing the following determinations: • Antioxidant capacity with DPPH and ABTS methods • Antimutagenetic activity against mutations caused by free hydroxyl redicals (OH . ) and (ROOH . ) method via the DNA plasmid relaxation. From the results of these assays it is concluded that: • From all the compounds determined in the extracts, ellagic and p-coumaric acid were found to be at the highest concetrations. • The highest content of total phenolic was observed in the extracts of the peel of the fruit of pomegranate. • Extracts from the peel and the pulp (discarded just before the final delivery of the juice) contained the highest concentration of total flavonoids. • All tested extracts strong antioxidant activity with both methods (DPPH and ABTS), with stronger the extracts of peel. • The antimutagenetic action of the extracts was estimated for the mutations caused by free radicals (OH . ) and (ROOH . ) method via the DNA plasmid relaxation. The stronger antimutagenetic action was observed for the extracts of peel. The experimental results showed that the peel of the pomegranate fruit is particularly rich in polyphenols compared to the other processing stages of the pomegranate, is the stage that stands out. Specifically, the study of the peel due to its valuable biological activities, shows important research and economic interest. en
heal.advisorName Χαρουτουνιάν, Σέρκος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
dc.description.degree Θετικές επιστήμες στη γεωπονία el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές