Ο καρπός της ροδιάς διαθέτει γνωστές από την αρχαιότητα ευεργετικές για την
υγεία ιδιότητες και αξιόλογη βιολογική δράση, µε αποτέλεσµα να έχει αποτελέσει
στόχο πολλών ερευνών που σχετίζονται µε τον προσδιορισµό της χηµικής σύστασης
και της αντιοξειδωτικής δράσης.
Αντικείµενο της διατριβής είναι η µελέτη της ποικιλίας Wonderful που ευδοκιµεί
στην Ελλάδα ως προς το φυτοχηµικό περιεχόµενο των φρέσκων καρπών, των χυµών
τους και των υπολειµµάτων που παράγονται στα διάφορα στάδια επεξεργασίαςχυµοποίησής
τους. Στο πλαίσιο αυτό, η επεξεργασία των υπό µελέτη δειγµάτων
έδωσε εµπλουτισµένα σε πολυφαινόλες εκχυλίσµατα των οποίων προσδιορίστηκε το
περιεχόµενο σε:
• ολικά φλαβονοειδή
• ολικά φαινολικά
• επιµέρους βιοδραστικές πολυφαινόλες [γαλλικό οξύ, επικατεχίνη, καφεϊκό
οξύ, (+)-κατεχίνη, κερκετίνη, π-κουµαρικό οξύ, ρουτίνη (ρουτινοσίδης της
κερκετίνης), trans-ρεσβερατρόλη, φερουλικό οξύ, φλοριζίν, πρωτοκατεχικό
οξύ, ελλαγικό οξύ και χλωρογενικό οξύ].
Επιπλέον, αποτιµήθηκε η βιοδραστικότητα των εκχυλισµάτων µε τη διενέργεια
των παρακάτω προσδιορισµών:
• Αντιοξειδωτική ικανότητα µε τις µεθόδους DPPH και ABTS
• Αντιµεταλλαξιογόνου δράσης έναντι των µεταλλάξεων που προκαλούνται από
ελεύθερες ρίζες (OH
.
) και (ROOH
.
) µε τη µέθοδο DNA plasmid relaxation.
Από τα αποτελέσµατα των οποίων συµπεραίνεται:
• Από τα µόρια που προσδιορίστηκαν, σε µεγαλύτερη συγκέντρωση
ανιχνεύτηκαν το ελλαγικό και π-κουµαρικό οξύ.
• Την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες διαθέτουν τα εκχυλίσµατα
των φλοιών του καρπού της ροδιάς.
• Τα εκχυλίσµατα από τον φλοιό και η πούλπα που απορρίπτεται λίγο πριν την
τελική παραλαβή του χυµού περιέχουν τη µεγαλύτερη συγκέντρωση ολικών
φλαβονοειδών.
• Όλα τα εκχυλίσµατα που µελετήθηκαν διαθέτουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική
ικανότητα και µε τις δύο µεθόδους (DPPH και ABTS), µε δραστικότερα τα
εκχυλίσµατα των φλοιών. • Η αντιµεταλλαξιγόνος δράση των εκχυλισµάτων προσδιορίστηκε για τις
µεταλλάξεις που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (OH
.
) και (ROOH
) µε τη
µέθοδο DNA plasmid relaxation. Την ισχυρότερη αντιµεταλλαξιογόνο δράση
είχαν τα εκχυλίσµατα των φλοιών.
Τα πειραµατικά αποτελέσµατα έδειξαν ότι ο φλοιός των καρπών της ροδιάς είναι
ιδιαίτερα πλούσιος σε πολυφαινόλες σε σύγκριση µε τα υπόλοιπα στάδια
επεξεργασίας του ροδιού, είναι το στάδιο επεξεργασίας που ξεχωρίζει. Ιδιότητα που
του προσδίδει σηµαντικό ερευνητικό και οικονοµικό ενδιαφέρον καθώς περιέχει
αξιόλογες βιολογικές δράσεις.
The fruit of pomegranate has been known for it’s beneficial for the health
properties and for it’s the significant biological activity, thus has been the target of
numerous of investigations related to the determination of chemical composition and
antioxidant activity.
The purpose of the current thesis is to study the Wonderful variety that is
flourished in Greece regarding the phytochemical content of fresh fruit, juice and
residue produced at various stages of processing- production of juice. In this context,
the final extract, after processing, were found to obtain high concentrations of
polyphenols which were estimated as:
• Total flavonoids
• Total phenolic
• Individual bioactive polyphenols [ gallic acid, epicatechin, caffeic acid, (+)catechin,
quercetin, p-coumaric acid, rutin (quercetin routinosidis’s), transresveratrol,
ferulic acid, florizin, protocatechuic acid, chlorogenic acid and
ellagic acid].
Furthermore, the bioactivity of extracts evaluated by performing the following
determinations:
• Antioxidant capacity with DPPH and ABTS methods
• Antimutagenetic activity against mutations caused by free hydroxyl
redicals (OH
.
) and (ROOH
.
) method via the DNA plasmid relaxation.
From the results of these assays it is concluded that:
• From all the compounds determined in the extracts, ellagic and p-coumaric
acid were found to be at the highest concetrations.
• The highest content of total phenolic was observed in the extracts of the peel
of the fruit of pomegranate.
• Extracts from the peel and the pulp (discarded just before the final delivery of
the juice) contained the highest concentration of total flavonoids.
• All tested extracts strong antioxidant activity with both methods (DPPH and
ABTS), with stronger the extracts of peel.
• The antimutagenetic action of the extracts was estimated for the mutations
caused by free radicals (OH
.
) and (ROOH
.
) method via the DNA plasmid
relaxation. The stronger antimutagenetic action was observed for the extracts
of peel.
The experimental results showed that the peel of the pomegranate fruit is
particularly rich in polyphenols compared to the other processing stages of the
pomegranate, is the stage that stands out. Specifically, the study of the peel due to its
valuable biological activities, shows important research and economic interest.