HEAL DSpace

Η πρόσληψη νερού στην τρίτη ηλικία σε σχέση με το κοινωνικό κεφάλαιο και το βαθμό προσκόλλησης στην Μεσογειακή Διατροφή

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καψοκεφάλου, Μαρία
dc.contributor.author Χάμος, Αλέξανδρος
dc.date.accessioned 2016-03-30T10:05:30Z
dc.date.available 2016-03-30T10:05:30Z
dc.date.issued 2016-03-30
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6400
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση της κατανάλωσης νερού και υγρών σε άτομα της τρίτης ηλικίας του Ελληνικού πληθυσμού, σε σχέση με τον βαθμό υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής και το επίπεδο κοινωνικού κεφαλαίου, ανάλογα με τη περιοχή διαμονής, το φύλο, καθώς και διάφορα περιγραφικά χαρακτηριστικά. Μεθοδολογία: Μελετήθηκε επιλεγμένο δείγμα 965 ατόμων από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων(ΚΑΠΗ) της Ελλάδας και συγκεκριμένα 454 ατόμων από ΚΑΠΗ της Αθήνας και 511 ατόμων από ΚΑΠΗ της Κρήτης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εγγεγραμμένα μέλη των εν λόγω ΚΑΠΗ, ηλικίας 65 ετών και άνω και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια τα οποία περιλάμβαναν ερωτήσεις που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες, την κατανάλωση υγρών, το κοινωνικό κεφάλαιο καθώς και κάποια κοινωνικό-οικονομικά και ατομικά στοιχεία. Αποτελέσματα: Παρόλο που ο βαθμός προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή των ηλικιωμένων που συμμετείχαν ήταν μέτριος(31,8+4/55), η συνολική κατανάλωση νερού στο συνολικό δείγμα και ανά φύλο, φάνηκε να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς συστάσεις του EFSA(journal 2010; 8(3):1459), ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, όσο αυξάνει ο βαθμός προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής αυξάνει και πρόσληψη νερού, τόσο συνολικά αλλά και από τις επιμέρους πηγές. Επιπλέον, το συνολικό κοινωνικό κεφάλαιο επίσης ήταν μέτριο στο σύνολο του δείγματος(73,1+8,9/124) και φάνηκε να επηρεάζει εξίσου σημαντικά την συνολική κατανάλωση νερού(Β=10,37,P<0,001), ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες Αθήνας και Κρήτης δεν φάνηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη συνολική βαθμολογία του κοινωνικού κεφαλαίου και του med diet score. Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα μας φάνηκε ότι το κοινωνικό κεφάλαιο σχετίζεται με την κατανάλωση νερού, με τον βαθμό υιοθέτησης της Μεσογειακής Δίαιτας αλλά και με την ποικιλία πρόσληψης ροφημάτων. el
dc.description.abstract Purpose: This study aims to collect, record and evaluate the water intake in a third aged Greek population and its relationship with the level of adherence to the Mediteranian diet and the social Capital level, according to their place of residence, sex and various descriptive characteristics Methodology: We have studied a selected sample of 965 persons from Open Care Centers(KAPI) in Greece, 454 of which were from Athens and 511 from Crete. All participants were registered members of KAPI centers, aged 65 years and above and were asked to respond to questionnaires which included questions regarding eating habits, fluid intake, social capital, as well as some socio-economic and individual data. Results: Although the degree of adherence to the Mediterranean diet of the elderly who participated was moderate (31.8+4/55), the total water consumption in the total sample and by gender, seemed to be in line with international recommendations of EFSA (journal 2010; 8 (3): 1459), and according to our results, the greater the degree of adherence to the Mediterranean Diet, water intake increases, both overall and by individual sources. Furthermore, the total social capital was also moderate in the whole sample (73.1 + 8.9 / 124) and seemed to also undermining overall water consumption (B = 10,37, P <0,001), while among the participants from Athens and Crete, did not appear statistically significant differences in the total score of the Social Capital and the Med diet score. Conclusions: Our results show that social capital is related to water intake, to the degree of adherence to the Mediterranean Diet and the variety of beverage intake. el
dc.language.iso el el
dc.subject Πρόσληψη νερού el
dc.subject Κοινωνικό κεφάλαιο el
dc.subject Μεσογειακό διατροφικό σκορ el
dc.subject Τρίτη ηλικία el
dc.title Η πρόσληψη νερού στην τρίτη ηλικία σε σχέση με το κοινωνικό κεφάλαιο και το βαθμό προσκόλλησης στην Μεσογειακή Διατροφή el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2016
heal.abstract Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση της κατανάλωσης νερού και υγρών σε άτομα της τρίτης ηλικίας του Ελληνικού πληθυσμού, σε σχέση με τον βαθμό υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής και το επίπεδο κοινωνικού κεφαλαίου, ανάλογα με τη περιοχή διαμονής, το φύλο, καθώς και διάφορα περιγραφικά χαρακτηριστικά. Μεθοδολογία: Μελετήθηκε επιλεγμένο δείγμα 965 ατόμων από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων(ΚΑΠΗ) της Ελλάδας και συγκεκριμένα 454 ατόμων από ΚΑΠΗ της Αθήνας και 511 ατόμων από ΚΑΠΗ της Κρήτης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εγγεγραμμένα μέλη των εν λόγω ΚΑΠΗ, ηλικίας 65 ετών και άνω και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια τα οποία περιλάμβαναν ερωτήσεις που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες, την κατανάλωση υγρών, το κοινωνικό κεφάλαιο καθώς και κάποια κοινωνικό-οικονομικά και ατομικά στοιχεία. Αποτελέσματα: Παρόλο που ο βαθμός προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή των ηλικιωμένων που συμμετείχαν ήταν μέτριος(31,8+4/55), η συνολική κατανάλωση νερού στο συνολικό δείγμα και ανά φύλο, φάνηκε να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς συστάσεις του EFSA(journal 2010; 8(3):1459), ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, όσο αυξάνει ο βαθμός προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής αυξάνει και πρόσληψη νερού, τόσο συνολικά αλλά και από τις επιμέρους πηγές. Επιπλέον, το συνολικό κοινωνικό κεφάλαιο επίσης ήταν μέτριο στο σύνολο του δείγματος(73,1+8,9/124) και φάνηκε να επηρεάζει εξίσου σημαντικά την συνολική κατανάλωση νερού(Β=10,37,P<0,001), ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες Αθήνας και Κρήτης δεν φάνηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη συνολική βαθμολογία του κοινωνικού κεφαλαίου και του med diet score. Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα μας φάνηκε ότι το κοινωνικό κεφάλαιο σχετίζεται με την κατανάλωση νερού, με τον βαθμό υιοθέτησης της Μεσογειακής Δίαιτας αλλά και με την ποικιλία πρόσληψης ροφημάτων. el
heal.abstract Purpose: This study aims to collect, record and evaluate the water intake in a third aged Greek population and its relationship with the level of adherence to the Mediteranian diet and the social Capital level, according to their place of residence, sex and various descriptive characteristics Methodology: We have studied a selected sample of 965 persons from Open Care Centers(KAPI) in Greece, 454 of which were from Athens and 511 from Crete. All participants were registered members of KAPI centers, aged 65 years and above and were asked to respond to questionnaires which included questions regarding eating habits, fluid intake, social capital, as well as some socio-economic and individual data. Results: Although the degree of adherence to the Mediterranean diet of the elderly who participated was moderate (31.8+4/55), the total water consumption in the total sample and by gender, seemed to be in line with international recommendations of EFSA (journal 2010; 8 (3): 1459), and according to our results, the greater the degree of adherence to the Mediterranean Diet, water intake increases, both overall and by individual sources. Furthermore, the total social capital was also moderate in the whole sample (73.1 + 8.9 / 124) and seemed to also undermining overall water consumption (B = 10,37, P <0,001), while among the participants from Athens and Crete, did not appear statistically significant differences in the total score of the Social Capital and the Med diet score. Conclusions: Our results show that social capital is related to water intake, to the degree of adherence to the Mediterranean Diet and the variety of beverage intake. en
heal.advisorName Καψοκεφάλου, Μαρία el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές