HEAL DSpace

Το παρόν και το μέλλον του παγκόσμιου επισιτιστικού ζητήματος και οι διαστάσεις του προβλήματος στην Ελλάδα

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καρανικόλας, Παύλος
dc.contributor.author Ιωάννου, Ζήσιμος Ι.
dc.date.accessioned 2016-01-19T05:47:54Z
dc.date.available 2016-01-19T05:47:54Z
dc.date.issued 2016-01-19
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6365
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Το επισιτιστικό ζήτημα αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα στην παγκόσμια ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μαζί με την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια ασφάλεια. Η εργασία αυτή αναλύει τις πτυχές αυτού του πολυδαίδαλου και βαρυσήμαντου ζητήματος για την ανθρωπότητα, υποδεικνύοντας κάποιες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς που σχετίζονται με τη χάραξη διατροφικής πολιτικής. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η εύρεση και ανάλυση της πλέον σύγχρονης και κατάλληλης βιβλιογραφίας. Βασικές επιστημονικές πηγές αποτέλεσαν κυρίως το βιβλίο Food Wars των Tim lang & Micheal Heasman, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εργασία αναλύει με δεδομένα την παρούσα κατάσταση του παγκόσμιου υποσιτισμού, τη σύγκρουση μεταξύ των μοντέλων εφοδιασμού τροφίμων και την παρούσα κατάσταση σχετικά με τις διατροφικές ασθένειες στον πλανήτη και τις πολιτικές αντιμετώπισης τους, την πορεία και τον ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων στο παγκόσμιο διατροφικό ζήτημα, τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην γεωργία και την περίπτωση της εντομοφαγίας ως εναλλακτικής πρότασης για την παγκόσμια δίαιτα. Τέλος εξετάζει και αναλύει τις διαστάσεις του επισιτιστικού ζητήματος στην Ελλάδα. el
dc.description.abstract The world food supply issue is one of the subjects composing the international agenda of the United Nations, along with health, climate change and worldwide security. The following thesis is trying to analyse the many facets of this intricate and heavily important issue by indicating a variety of possible lines that should be followed by the Committees with tracing nutritional policies. The methodology applied on the following thesis uses and analyses the most contemporary and suitable literature review obtaining the primary scientific sources by "food wars" a book by Tim Lang and Michael Heasman, as well as data from the Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO), the World Health Organisation (WHO), the National Statistical Service of Greece (ΕΛΣΤΑΤ) and the Greek Ministry of Agricultural Development and Food. The thesis examines, by taking into account sources and data, the current state of the world hunger problem, the conflict between food supply paragidms, the state of alimentary diseases worldwide and the policies applied towards their treatment, the applications of biotechnology on agriculture and the possibility of entomophagy as an alternative suggestion for the international diet. In conclusion, the thesis analyses the dimension of the food supply issue in Greece. el
dc.language.iso el el
dc.subject Εφοδιασμός τροφίμων el
dc.subject Υγεία el
dc.subject Διατροφική ασφάλεια el
dc.subject Διατροφικές πολιτικές el
dc.subject Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί el
dc.subject Παγκόσμια πείνα el
dc.subject Διατροφικές ασθένειες el
dc.subject Βιομηχανία τροφίμων el
dc.subject Ελλάδα el
dc.subject Υποσιτισμός el
dc.title Το παρόν και το μέλλον του παγκόσμιου επισιτιστικού ζητήματος και οι διαστάσεις του προβλήματος στην Ελλάδα el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2016
heal.abstract Το επισιτιστικό ζήτημα αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα στην παγκόσμια ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μαζί με την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια ασφάλεια. Η εργασία αυτή αναλύει τις πτυχές αυτού του πολυδαίδαλου και βαρυσήμαντου ζητήματος για την ανθρωπότητα, υποδεικνύοντας κάποιες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς που σχετίζονται με τη χάραξη διατροφικής πολιτικής. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η εύρεση και ανάλυση της πλέον σύγχρονης και κατάλληλης βιβλιογραφίας. Βασικές επιστημονικές πηγές αποτέλεσαν κυρίως το βιβλίο Food Wars των Tim lang & Micheal Heasman, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εργασία αναλύει με δεδομένα την παρούσα κατάσταση του παγκόσμιου υποσιτισμού, τη σύγκρουση μεταξύ των μοντέλων εφοδιασμού τροφίμων και την παρούσα κατάσταση σχετικά με τις διατροφικές ασθένειες στον πλανήτη και τις πολιτικές αντιμετώπισης τους, την πορεία και τον ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων στο παγκόσμιο διατροφικό ζήτημα, τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην γεωργία και την περίπτωση της εντομοφαγίας ως εναλλακτικής πρότασης για την παγκόσμια δίαιτα. Τέλος εξετάζει και αναλύει τις διαστάσεις του επισιτιστικού ζητήματος στην Ελλάδα. el
heal.abstract The world food supply issue is one of the subjects composing the international agenda of the United Nations, along with health, climate change and worldwide security. The following thesis is trying to analyse the many facets of this intricate and heavily important issue by indicating a variety of possible lines that should be followed by the Committees with tracing nutritional policies. The methodology applied on the following thesis uses and analyses the most contemporary and suitable literature review obtaining the primary scientific sources by "food wars" a book by Tim Lang and Michael Heasman, as well as data from the Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO), the World Health Organisation (WHO), the National Statistical Service of Greece (ΕΛΣΤΑΤ) and the Greek Ministry of Agricultural Development and Food. The thesis examines, by taking into account sources and data, the current state of the world hunger problem, the conflict between food supply paragidms, the state of alimentary diseases worldwide and the policies applied towards their treatment, the applications of biotechnology on agriculture and the possibility of entomophagy as an alternative suggestion for the international diet. In conclusion, the thesis analyses the dimension of the food supply issue in Greece. en
heal.advisorName Καρανικόλας, Παύλος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές