Στη παρούσα πειραματική εργασία μελετήθηκε η επίδραση τριών επιπέδων αζώτου (Ν50ppm, N150ppm και Ν300ppm) στην ανάπτυξη, παραγωγή,, μετασυλλεκτική συμπεριφορά τεσσάρων λαχανευόμενων ειδών (σταμναγκάθι, γαλατσίδα, αδραλίδα, πετειναράκι) και στη συγκέντρωση ολικών φαινολικών, ολικής χλωροφύλλης, χλωροφύλλης α και β, καροτενοειδών αλλά και ανόργανων στοιχείων στα φύλλα. Η πειραματική εργασία πραγματοποιήθηκε σε σύστημα επίπλευσης (floating system). Η χορήγηση αζώτου αύξησε τον αριθμό των φύλλων και τη διάμετρο της ροζέτας στο σύνολο των εξεταζόμενων ειδών ενώ μεγάλη απώλεια βάρους (ν.β) εντοπίστηκε στα φυτά που συντηρήθηκαν σε κεσεδάκια με διαπερατό πλαστικό κάλυψης στους 5οC έναντι της συντήρησης σε αεροστεγείς σακούλες. Η περιεκτικότητα σε O2 ήταν σημαντικά χαμηλότερη και του CO2 εμφανώς μεγαλύτερη στην κλειστή συσκευασία συντήρησης για όλα τα είδη ανεξαρτήτως επιπέδου αζώτου.
Η συγκέντρωση των ολικών φαινολικών για το σταμναγκάθι την αδραλίδα και τη γαλατσίδα, ήταν μεγαλύτερη στη μεταχείριση με αεροστεγείς σακούλες και στα 50ppm αζώτου ενώ το πετειναράκι δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές.
Παρόμοιες τιμές παρουσίασαν τα υπό εξέταση είδη στον προσδιορισμό της ολικής χλωροφύλλης, χλωροφύλλης α, χλωροφύλλης β και καροτενοειδών. Μέγιστες τιμές για το σταμναγκάθι παρατηρήθηκαν στη μετασυλλεκτική μεταχείριση με το πλαστικό κεσεδάκι και για τα 50ppm. Για τη γαλατσίδα οι συγκεντρώσεις ήταν αυξημένες στην επέμβαση με τα 150ppm N σε συνάρτηση με την συντήρηση στο πλαστικό κεσεδάκι. Η αδραλίδα είχε παρόμοια συμπεριφορά με τη γαλατσίδα και για τα τέσσερα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενώ τέλος το πετειναράκι δεν παρουσίασε στατιστικά σημαντικές διαφορές πέραν της συγκέντρωσης των καροτενοειδών που βρέθηκε μεγαλύτερη στη μεταχείριση με το κεσεδάκι.
Σε σχέση με τις μετρήσεις των μακροστοιχείων (Ca,Mg, K), μόνο το πετειναράκι και η γαλατσίδα παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να βρίσκονται στα 50ppm N για το ασβέστιο και στα 150ppm N για το κάλιο αντιστοίχως. Τέλος, διαφορετική ήταν η επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στις συγκεντρώσεις των μικροστοιχείων που εξετάστηκαν (Fe, Zn, Mn, Na) στα λαχανευόμενα είδη. Η γαλατσίδα και η αδραλίδα παρουσίασαν στατιστικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σιδήρου στο επίπεδο των 50 ppm αζώτου. Σχετικά με τις συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, η εφαρμογή των 150ppm αζώτου έδειξε να επηρεάζει θετικά τnν γαλατσίδα, την αδραλίδα αλλά και το πετειναράκι. Η χαμηλή σε άζωτο εφαρμογή, επέδρασε θετικά στις συγκεντρώσεις μαγγανίου, στο σταμναγκάθι και στο πετειναράκι. Σχετικά με το νάτριο, το μικρότερο αλλά και το μεγαλύτερο επίπεδο αζώτου (50 και 300ppm αντίστοιχα) παρουσίασαν καλύτερη επιρροή στις συγκεντρώσεις νατρίου στο σταμναγκάθι και στη γαλατσίδα.
The effects of three levels of nitrogen fertilization on the growth , yield , postharvest behavior
of four different wild edible greens (spiny chicory, spurge, adralida, plantago weldenii and the
total phenols, total chlorophyll, chlorophyll a and b, caretonoid, inorganic nutrient concentration
on leaves were studied in the present experiment. The numbers of leaves and rosette diameter
were increased after N application on the whole of the species concerned. Great fresh weight was
detected in plants after storage in tray at 5 C wrapped in plastic film than those been airtight. O
concentration was lower and CO
higher for all the species been storage in airtight bags
irrespective of N concentration.
2
The concentration of total phenols in spiny chicory, adralida and spurge was higher for the
plants storage in airtight bags at 50pmm N ,but did not differ for plantago weldenii.
Total chlorophyll, chlorophyll a and b and caretonoid content in these spieces was similar.
Higher rates were observed for postharvest spiny chicory storage in trays at 50pmm N. Spurge
and adralida storage in tray have higher concentrations at 150ppm N. plantago weldenii
statistically present no significant difference but carotenoid which appeared higher on the
treatment in trays.
Regarding the micronutrient concentrations (calcium, magnesium and potassium) differences
has been observed only in plantago weldenii and spurge , the higher been at 50ppm N for Ca and
150 ppm for K . Effects of nitrogen fertilization on micronutrient (iron Fe, Zinc Zn, Manganese
Mg sodium Na) of wild edible greens was different. concrtration of Fe was higher at 50ppm N
for spurge and adralida when for Zn concentration at 150ppm spurge adralida and plantago
weldenii affects positively. Low nitrogen fertilization affects positively in Mg concentrations for spiny chicory and plantago weldenii as for Na it has been benefiting for both lower and higher
(50 and 300 ppm N)concentration for spiny chicory and spurge (respectively)