HEAL DSpace

Σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία εταιρείας παραγωγής και εμπορικής εκμετάλλευσης καλλιεργειών εκκινητών τροφίμων για λογαριασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Ροζάκης, Στυλιανός
dc.contributor.author Φωτιάς, Γεώργιος
dc.date.accessioned 2015-11-06T11:38:15Z
dc.date.available 2015-11-06T11:38:15Z
dc.date.issued 2015-11-06
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6327
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Η παγκόσμια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι σημαντικά αυξητική και να ξεπεράσει το 22% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2012, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης. Βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή τυριών ποιότητας αλλά και άλλων γαλακτοκομικών όπως το γιαούρτι, το βούτυρο και τα οξυγάλατα αποτελούν οι εναρκτήριες καλλιέργειες μικροοργανισμών ή όπως συχνότερα αναφέρονται, καλλιέργειες εκκίνησης. Η αγορά των καλλιεργειών εκκίνησης παγκοσμίως είναι της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων Ευρώ συνολικά για την παραγωγή αλκοολούχων και μη τροφίμων και ακολουθεί τη συνεχή αυξανόμενη ζήτηση των παραγόμενων προϊόντων. Στην ελληνική παραγωγή τυροκομικών χρησιμοποιούνται καλλιέργειες εκκίνησης κυρίως από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ενώ δυνητικά βάση των ποσοτήτων γαλακτοκομικών που παράγονται παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα χρήσης. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να συντάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο δεχόμενη τα παραπάνω και να εξετάσει για λογαριασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την επιχειρηματική ευκαιρία από την αξιοποίηση της τράπεζας καλλιεργειών του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας, ως μοναδικό πόρο. Η αξιοποίηση προτείνεται να γίνει μέσω της δημιουργίας μιας εταιρίας τεχνοβλαστού η οποία θα παράγει καλλιέργειες εκκίνησης για γαλακτοκομικά προϊόντα. Για την ακριβέστερη μελέτη του προσδοκώμενου οφέλους του εγχειρήματος, αναλύεται διεξοδικά η σύσταση και η δραστηριότητα μιας μονάδας δυναμικότητας παραγωγής 2437 κιλών λυοφιλωμένου τελικού προϊόντος, η οποία είναι ικανή να καλύψει ένα μέρος της εγχώριας παραγωγής. Μεθοδολογικά αρχικά αναλύεται το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί η εταιρία και στα επόμενα στάδια αναλύεται η εγκατάσταση, η κοστολόγηση, το σχέδιο μάρκετινγκ και τέλος γίνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων. Η εταιρία φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην παγκόσμια αγορά με όχημα τις πωλήσεις των Π.Ο.Π. τυροκομικών και του ελληνικού γιαουρτιού, που αποτελούν αιχμή εξαγώγιμων προϊόντων και να καθιερωθεί ως μια βιοτεχνολογική εταιρία με ποιότητα και επιστημονικό κύρος. Συμπερασματικά αποδεικνύεται πως η επιλογή της δημιουργίας μιας βιοτεχνολογικής εταιρίας για την παραγωγή και εμπορία καλλιεργειών εκκίνησης είναι μια συμφέρουσα και προσοδοφόρα επιχείρηση. el
dc.description.abstract The global production of dairy products in the coming years is expected to be significantly upward and expected to be exceed 22% by 2020 compared with levels in 2012, as a result of the continuous growing demand. Basic ingredient for the production of quality cheese and other milk such as yoghurt, butter and sour milk are the starter cultures microorganisms or as frequently reported starter cultures. The starter cultures market worldwide is around 2.7 billion Euros in total, for the production of alcoholic and non- alcoholic food, followed by the continuous growing demand of products. In Greek production of dairy products, starter cultures are mainly used by large industrial units, potentially the basis of the quantities of starter cultures being used, shows reduced use basis of the quantities of cheese produced milk produced. This paper aims to draw up a business plan for starter cultures production by accepting the above and consider on behalf of the Agricultural University of Athens, the business opportunity by utilizing the lactic acid bank of Dairy Laboratory, as a unique resource. The use is proposed to be done through the creation of a cluster cooperation Spin-Off company which produces starter cultures for dairy products. For a more precise study of the expected benefits of the project, thoroughly analyzed the installation and operation of a production unit of 2437 kg capacity freeze dried product, which is able to cover a part of domestic production. Initially analyzed the environment in which the company operates and forwards analyzed facility, costing, and the marketing plan and finally shown the analysis of results. The company aims to expand its business in the global market with vehicle sales of PDO cheese and Greek yogurt, which are tipped exportable products and establish itself as a biotechnology company with quality and scientific validity. Conclusively proves that the choice of creating a biotech company for the production and marketing of starter cultures is a profitable and lucrative business. el
dc.language.iso el el
dc.subject Τεχνοβλαστός el
dc.subject Καλλιέργειες εκκίνησης el
dc.subject Επιχειρηματικό πλάνο καλλιεργειών εκκινητών τροφίμων el
dc.title Σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία εταιρείας παραγωγής και εμπορικής εκμετάλλευσης καλλιεργειών εκκινητών τροφίμων για λογαριασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Η παγκόσμια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι σημαντικά αυξητική και να ξεπεράσει το 22% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2012, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης. Βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή τυριών ποιότητας αλλά και άλλων γαλακτοκομικών όπως το γιαούρτι, το βούτυρο και τα οξυγάλατα αποτελούν οι εναρκτήριες καλλιέργειες μικροοργανισμών ή όπως συχνότερα αναφέρονται, καλλιέργειες εκκίνησης. Η αγορά των καλλιεργειών εκκίνησης παγκοσμίως είναι της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων Ευρώ συνολικά για την παραγωγή αλκοολούχων και μη τροφίμων και ακολουθεί τη συνεχή αυξανόμενη ζήτηση των παραγόμενων προϊόντων. Στην ελληνική παραγωγή τυροκομικών χρησιμοποιούνται καλλιέργειες εκκίνησης κυρίως από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ενώ δυνητικά βάση των ποσοτήτων γαλακτοκομικών που παράγονται παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα χρήσης. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να συντάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο δεχόμενη τα παραπάνω και να εξετάσει για λογαριασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την επιχειρηματική ευκαιρία από την αξιοποίηση της τράπεζας καλλιεργειών του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας, ως μοναδικό πόρο. Η αξιοποίηση προτείνεται να γίνει μέσω της δημιουργίας μιας εταιρίας τεχνοβλαστού η οποία θα παράγει καλλιέργειες εκκίνησης για γαλακτοκομικά προϊόντα. Για την ακριβέστερη μελέτη του προσδοκώμενου οφέλους του εγχειρήματος, αναλύεται διεξοδικά η σύσταση και η δραστηριότητα μιας μονάδας δυναμικότητας παραγωγής 2437 κιλών λυοφιλωμένου τελικού προϊόντος, η οποία είναι ικανή να καλύψει ένα μέρος της εγχώριας παραγωγής. Μεθοδολογικά αρχικά αναλύεται το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί η εταιρία και στα επόμενα στάδια αναλύεται η εγκατάσταση, η κοστολόγηση, το σχέδιο μάρκετινγκ και τέλος γίνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων. Η εταιρία φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην παγκόσμια αγορά με όχημα τις πωλήσεις των Π.Ο.Π. τυροκομικών και του ελληνικού γιαουρτιού, που αποτελούν αιχμή εξαγώγιμων προϊόντων και να καθιερωθεί ως μια βιοτεχνολογική εταιρία με ποιότητα και επιστημονικό κύρος. Συμπερασματικά αποδεικνύεται πως η επιλογή της δημιουργίας μιας βιοτεχνολογικής εταιρίας για την παραγωγή και εμπορία καλλιεργειών εκκίνησης είναι μια συμφέρουσα και προσοδοφόρα επιχείρηση. el
heal.abstract The global production of dairy products in the coming years is expected to be significantly upward and expected to be exceed 22% by 2020 compared with levels in 2012, as a result of the continuous growing demand. Basic ingredient for the production of quality cheese and other milk such as yoghurt, butter and sour milk are the starter cultures microorganisms or as frequently reported starter cultures. The starter cultures market worldwide is around 2.7 billion Euros in total, for the production of alcoholic and non- alcoholic food, followed by the continuous growing demand of products. In Greek production of dairy products, starter cultures are mainly used by large industrial units, potentially the basis of the quantities of starter cultures being used, shows reduced use basis of the quantities of cheese produced milk produced. This paper aims to draw up a business plan for starter cultures production by accepting the above and consider on behalf of the Agricultural University of Athens, the business opportunity by utilizing the lactic acid bank of Dairy Laboratory, as a unique resource. The use is proposed to be done through the creation of a cluster cooperation Spin-Off company which produces starter cultures for dairy products. For a more precise study of the expected benefits of the project, thoroughly analyzed the installation and operation of a production unit of 2437 kg capacity freeze dried product, which is able to cover a part of domestic production. Initially analyzed the environment in which the company operates and forwards analyzed facility, costing, and the marketing plan and finally shown the analysis of results. The company aims to expand its business in the global market with vehicle sales of PDO cheese and Greek yogurt, which are tipped exportable products and establish itself as a biotechnology company with quality and scientific validity. Conclusively proves that the choice of creating a biotech company for the production and marketing of starter cultures is a profitable and lucrative business. en
heal.advisorName Ροζάκης, Στυλιανός el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές