HEAL DSpace

Επιπολασμός αναιμίας, ανεπάρκειας σιδήρου και σιδηροπενικής αναιμίας σε δείγμα πληθυσμού ενήλικων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα. Αρχικές εκτιμήσεις από την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ)

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καψοκεφάλου, Μαρία
dc.contributor.author Αλεξάκη, Σαπφώ
dc.date.accessioned 2015-11-04T12:15:35Z
dc.date.available 2015-11-04T12:15:35Z
dc.date.issued 2015-11-04
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6325
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Εισαγωγή : Η αναιμία είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που αφορά τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. To 50% των περιπτώσεων αναιμίας οφείλεται σε παρατεταμένη ανεπάρκεια σιδήρου. Οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά, και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να εξετάσει τον επιπολασμό της αναιμίας ,της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα. Πληθυσμός μελέτης: Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 375 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (18-49 ετών) από τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Μεθοδολογία: Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας. Χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος εθελοντριών και τα ερωτηματολόγια από τη μελέτη αυτή. Από τις 375 γυναίκες είχαμε όλα τα δεδομένα που χρειαζόμασταν( δείγματα αίματος και απαραίτητα ερωτηματολόγια)μόνο από 168 γυναίκες. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας ορίστηκε ως αναιμία : Hb<120 g/l, ως έλλειψη σιδήρου: φερριτίνη<15μg/L και ως σιδηροπενική αναιμία: Hb<120 g/l και φερριτίνη <15 μg/L.Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες από όλα τα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα. Προσδιορίστηκαν αιματολογικές παράμετροι:, Hb, HCT, RBC, WBC, MCV , MCH, MCHC και RDW-CV(αιματολογικός αναλυτής XS- 1000i), σίδηρος ορού, CRP (βιοχημικός αναλυτής Cobas Integra 400 plus), φερριτίνη, βιταμίνη D (ανοσολογικός αναλυτής Cobas e-411) . Αποτελέσματα : Ο επιπολασμός της αναιμίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας βρέθηκε 11.9%, της ανεπάρκειας σιδήρου 14.8% και της σιδηροπενικής αναιμίας 1%. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων διατροφικών ομάδων υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, της υιοθέτησης του μεσογειακού τρόπου διατροφής, του δείκτη μάζας σώματος, της έλλειψης βιταμίνης D και των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης και της φερριτίνης ορού. Ως επίπεδο σημαντικότητας είχαμε ορίσει το P-value<0.05. el
dc.description.abstract Background: Anaemia is a public health problem that affects populations in both developing and developed countries. Αpproximately 50% of the cases of anaemia are considered to be because iron deficiency. The most vulnerable population groups are children and women in reproductive age. Aims: The present study is aimed to examine the prevalence of anaemia, iron deficiency(ID) and iron deficiency anaemia (IDA) in women of reproductive age in Greece. Population: 375 women of reproductive age (18-49) from Athens and Thessaloniki in Greece. Methods: In order to carry out this study we used the participants of the first National Health and Nutrition Examination Survey in Greece. Of 375 women, 168 had sufficient data for the analysis of anaemia and iron status. Anaemia was defined as Hb<120 g/l, ID as serum ferritin<15μg/L and, as IDA Hb<120 g/l and serum ferritin <15 μg/L. Identified hematological parameters: RBC, HGB, HCT , MCV , MCH, MCHC και RDW-CV in hematology analyzer XS- 1000i, serum Fe , CRP in Cobas Integra 400 plus analyzer and serum ferritin, vitamin D in Cobas e-411 analyzer. Results: The prevalence of anaemia, iron deficiency and iron deficiency anaemia was 11.9%, 14.8% and 1% respectively. Mediterranean diet, body mass index and luck of vitamin D are not associated with anaemia and iron deficiency. We had set the P-value <0.05 as significance level. el
dc.language.iso el el
dc.subject Επιπολασμός el
dc.subject Αναιμία el
dc.subject Ανεπάρκεια σιδήρου el
dc.subject Σιδηροπενική αναιμία el
dc.subject Μεσογειακή διατροφή el
dc.subject Δείκτης μάζας σώματος el
dc.title Επιπολασμός αναιμίας, ανεπάρκειας σιδήρου και σιδηροπενικής αναιμίας σε δείγμα πληθυσμού ενήλικων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα. Αρχικές εκτιμήσεις από την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ) el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Εισαγωγή : Η αναιμία είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που αφορά τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. To 50% των περιπτώσεων αναιμίας οφείλεται σε παρατεταμένη ανεπάρκεια σιδήρου. Οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά, και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να εξετάσει τον επιπολασμό της αναιμίας ,της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα. Πληθυσμός μελέτης: Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 375 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (18-49 ετών) από τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Μεθοδολογία: Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας. Χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος εθελοντριών και τα ερωτηματολόγια από τη μελέτη αυτή. Από τις 375 γυναίκες είχαμε όλα τα δεδομένα που χρειαζόμασταν( δείγματα αίματος και απαραίτητα ερωτηματολόγια)μόνο από 168 γυναίκες. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας ορίστηκε ως αναιμία : Hb<120 g/l, ως έλλειψη σιδήρου: φερριτίνη<15μg/L και ως σιδηροπενική αναιμία: Hb<120 g/l και φερριτίνη <15 μg/L.Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες από όλα τα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα. Προσδιορίστηκαν αιματολογικές παράμετροι:, Hb, HCT, RBC, WBC, MCV , MCH, MCHC και RDW-CV(αιματολογικός αναλυτής XS- 1000i), σίδηρος ορού, CRP (βιοχημικός αναλυτής Cobas Integra 400 plus), φερριτίνη, βιταμίνη D (ανοσολογικός αναλυτής Cobas e-411) . Αποτελέσματα : Ο επιπολασμός της αναιμίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας βρέθηκε 11.9%, της ανεπάρκειας σιδήρου 14.8% και της σιδηροπενικής αναιμίας 1%. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων διατροφικών ομάδων υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, της υιοθέτησης του μεσογειακού τρόπου διατροφής, του δείκτη μάζας σώματος, της έλλειψης βιταμίνης D και των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης και της φερριτίνης ορού. Ως επίπεδο σημαντικότητας είχαμε ορίσει το P-value<0.05. el
heal.abstract Background: Anaemia is a public health problem that affects populations in both developing and developed countries. Αpproximately 50% of the cases of anaemia are considered to be because iron deficiency. The most vulnerable population groups are children and women in reproductive age. Aims: The present study is aimed to examine the prevalence of anaemia, iron deficiency(ID) and iron deficiency anaemia (IDA) in women of reproductive age in Greece. Population: 375 women of reproductive age (18-49) from Athens and Thessaloniki in Greece. Methods: In order to carry out this study we used the participants of the first National Health and Nutrition Examination Survey in Greece. Of 375 women, 168 had sufficient data for the analysis of anaemia and iron status. Anaemia was defined as Hb<120 g/l, ID as serum ferritin<15μg/L and, as IDA Hb<120 g/l and serum ferritin <15 μg/L. Identified hematological parameters: RBC, HGB, HCT , MCV , MCH, MCHC και RDW-CV in hematology analyzer XS- 1000i, serum Fe , CRP in Cobas Integra 400 plus analyzer and serum ferritin, vitamin D in Cobas e-411 analyzer. Results: The prevalence of anaemia, iron deficiency and iron deficiency anaemia was 11.9%, 14.8% and 1% respectively. Mediterranean diet, body mass index and luck of vitamin D are not associated with anaemia and iron deficiency. We had set the P-value <0.05 as significance level. en
heal.advisorName Καψοκεφάλου, Μαρία el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές