HEAL DSpace

Μελέτη του μέσου βαθμού πολυμερισμού τανινών σε φλοιούς και γίγαρτα της ποικιλίας Αγιωργίτικο απο τέσσερις υποζώνες της περιοχής Νεμέας για τα έτη 2012-2013-2014

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καλλίθρακα, Σταματίνα
dc.contributor.author Κανελλοπούλου, Αικατερίνη
dc.date.accessioned 2015-10-30T09:08:17Z
dc.date.available 2015-10-30T09:08:17Z
dc.date.issued 2015-10-30
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6315
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελετήθηκαν τα δομικά χαρακτηριστικά των τανινών σε φλοιούς και γίγαρτα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, από τέσσερις υποζώνες της περιοχής Νεμέας, για τα έτη 2012, 2013, 2014. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν δείγματα από δεκατρείς αμπελώνες των τεσσάρων υποζωνών της Νεμέας, Ασπρόκαμπος, Κούτσι, Αρχαία Νεμέα και Κάμπος. Η προσοχή εστιάστηκε στον βαθμό πολυμερισμού των τανινών (mDP), στο ποσοστό εστεροποίησης με γαλλικό οξύ (%G) και στο ποσοστό προδελφινιδών (%P) τόσο των πολυμερών όσο και των ολιγομερών, για τους φλοιούς και τα γίγαρτα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την στυφή και πικρή γεύση και άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Εφαρμόστηκε απομόνωση των προανθοκυανιδινών και προσδιορισμός τους με όξινη κατάλυση, παρουσία φλωρογλουσινόλης και βοήθεια της υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υψόμετρο και τα οινολογικά χαρακτηριστικά των γλευκών της κάθε υποζώνης είχαν διαφορετική συσχέτιση με την δομή των τανινών των φλοιών και των γιγάρτων. Για παράδειγμα στους φλοιούς παρατηρήθηκε η τάση να μειώνεται το μέγεθος των τανινών με το υψόμετρο ενώ στα γίγαρτα το αντίθετο. Όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, παρατηρήθηκε ότι οι τανίνες των φλοιών χαρακτηρίζονται από μικρότερες τιμές mDP συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες τιμές άλλων ποικιλιών. el
dc.description.abstract This study was focused on the structural characteristics of tannins in skins and seeds of Agiorgitiko, from four subregions of Nemea, for the years 2012, 2013, 2014. In more detail, samples from thirteen vineyards were selected and further analyzed: Asprokambos, Koutsi, Ancient Nemea and Campos. The following analyses took place: mean degree of polymerization of tannins (mDP), percentage of galloylation (% G) and percentage of prodelphinidins (% P) for polymerics and oligomerics extracts of skins and seeds. Proanthocyanidin were characterized using acid catalysis in the presence of excess phloroglucinol and analysed by reverse phase HPLC – UV . The results showed that the altitude and enological parameters of grapes for each subregion had a different effect on the structural characteristics of tannins of skins and seeds. In skins the size of tannins tend to decrease with the altitude but for the seeds the opposite was observed. Concerning the particular varietal characteristics it was observed that the mDP values of skin tannins were lower compared with the corresponding values of other varieties. el
dc.language.iso el el
dc.subject Αγιωργίτικο el
dc.subject Νεμέα el
dc.subject Ερυθρός οίνος el
dc.subject Βαθμός πολυμερισμού el
dc.subject Τανίνες el
dc.title Μελέτη του μέσου βαθμού πολυμερισμού τανινών σε φλοιούς και γίγαρτα της ποικιλίας Αγιωργίτικο απο τέσσερις υποζώνες της περιοχής Νεμέας για τα έτη 2012-2013-2014 el
dc.title.alternative Study of mean degree of polymerization in skins and seeds of Agiorgitiko grapes from four regions of Nemea for the years 2012-2013-2014 el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.secondaryTitle Study of mean degree of polymerization in skins and seeds of Agiorgitiko grapes from four regions of Nemea for the years 2012-2013-2014 en
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελετήθηκαν τα δομικά χαρακτηριστικά των τανινών σε φλοιούς και γίγαρτα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, από τέσσερις υποζώνες της περιοχής Νεμέας, για τα έτη 2012, 2013, 2014. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν δείγματα από δεκατρείς αμπελώνες των τεσσάρων υποζωνών της Νεμέας, Ασπρόκαμπος, Κούτσι, Αρχαία Νεμέα και Κάμπος. Η προσοχή εστιάστηκε στον βαθμό πολυμερισμού των τανινών (mDP), στο ποσοστό εστεροποίησης με γαλλικό οξύ (%G) και στο ποσοστό προδελφινιδών (%P) τόσο των πολυμερών όσο και των ολιγομερών, για τους φλοιούς και τα γίγαρτα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την στυφή και πικρή γεύση και άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Εφαρμόστηκε απομόνωση των προανθοκυανιδινών και προσδιορισμός τους με όξινη κατάλυση, παρουσία φλωρογλουσινόλης και βοήθεια της υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υψόμετρο και τα οινολογικά χαρακτηριστικά των γλευκών της κάθε υποζώνης είχαν διαφορετική συσχέτιση με την δομή των τανινών των φλοιών και των γιγάρτων. Για παράδειγμα στους φλοιούς παρατηρήθηκε η τάση να μειώνεται το μέγεθος των τανινών με το υψόμετρο ενώ στα γίγαρτα το αντίθετο. Όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, παρατηρήθηκε ότι οι τανίνες των φλοιών χαρακτηρίζονται από μικρότερες τιμές mDP συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες τιμές άλλων ποικιλιών. el
heal.abstract This study was focused on the structural characteristics of tannins in skins and seeds of Agiorgitiko, from four subregions of Nemea, for the years 2012, 2013, 2014. In more detail, samples from thirteen vineyards were selected and further analyzed: Asprokambos, Koutsi, Ancient Nemea and Campos. The following analyses took place: mean degree of polymerization of tannins (mDP), percentage of galloylation (% G) and percentage of prodelphinidins (% P) for polymerics and oligomerics extracts of skins and seeds. Proanthocyanidin were characterized using acid catalysis in the presence of excess phloroglucinol and analysed by reverse phase HPLC – UV . The results showed that the altitude and enological parameters of grapes for each subregion had a different effect on the structural characteristics of tannins of skins and seeds. In skins the size of tannins tend to decrease with the altitude but for the seeds the opposite was observed. Concerning the particular varietal characteristics it was observed that the mDP values of skin tannins were lower compared with the corresponding values of other varieties. en
heal.advisorName Καλλίθρακα, Σταματίνα el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές