HEAL DSpace

Μελέτη του συστήματος πλασμίνης - πλασμινογόνου και των ρεολογικών ιδιοτήτων στο γάλα δύο ελληνικών φυλών προβάτου

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Μπιζέλης, Ιωσήφ
dc.contributor.author Πατούνας, Γεώργιος
dc.date.accessioned 2015-10-08T07:23:31Z
dc.date.available 2015-10-08T07:23:31Z
dc.date.issued 2015-10-08
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6290
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Ο σκοπός της μεταπτυχιακής εργασίας ήταν η μελέτη του συστήματος πλασμίνης – πλασμινογόνου και των ρεολογικών ιδιοτήτων στο γάλα δύο Ελληνικών φυλών προβάτων. Χρησιμοποιήθηκαν 30 (τριάντα) πρόβατα από τις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από αυτά 15 (δεκαπέντε) ήταν της Καραγκούνικης φυλής και 15 (δεκαπέντε) της φυλής Χίου. Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν ανά 3 εβδομάδες. Στα δείγματα προσδιορίστηκαν οι ενζυμικές ενεργότητες της πλασμίνης και του πλασμινογόνου καθώς επίσης και οι ρεολογικές παράμετροι του γάλακτος (r-χρόνος πήξης, K20-ρυθμός σκλήρυνσης του πήγματος, A30-τελική συνεκτικότητα του πήγματος). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν τα εξής: Πρώτον, το στάδιο της γαλακτικής περιόδου επηρεάζει σημαντικά τις ενζυμικές ενεργότητες της πλασμίνης και του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου. Συγκεκριμένα τα επίπεδα της πλασμίνης και του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου ήταν χαμηλότερα μετά τον 5ο μήνα της γαλακτικής περιόδου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των προηγούμενων μηνών. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι η γαλακτική περίοδος επηρέασε σημαντικά όλες τις ρεολογικές παραμέτρους. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση του r (χρόνου πήξης) και του Α30 (τελική συνεκτικότητα του πήγματος) στο τελικό στάδιο της γαλακτικής περιόδου (μετά τον 5ο μήνα). Δεύτερον, η υγιεινή κατάσταση του μαστού επηρέασε σημαντικά την ενζυμική ενεργότητα της πλασμίνης και του πλασμινογόνου. Συγκεκριμένα γάλα με σωματικά κύτταρα άνω των 300.000 είχε κατά 22% υψηλότερα επίπεδα πλασμίνης και κατά 10% χαμηλότερα πλασμινογόνου απ’ ότι το γάλα με σωματικά κύτταρα κάτω των 300.000. Τέλος, βρέθηκε αρνητική συσχέτιση του Κ20 και του Α30 ενώ, δεν προέκυψαν σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην ενεργότητα του συστήματος πλασμίνης-πλασμινογόνου και των ρεολογικών ιδιοτήτων. el
dc.description.abstract The purpose of the postgraduate project was the study of the plasmin-plasminogen system and the rheological properties of milk from two Greek breeds of sheep. In this study, 30 sheep from the Experimental Station of Agricultural University of Athens campus were used, 15 (fifteen) of which came from the Karagouniko breed and 15 (fifteen) from the Chios breed. Samples were collected at 3-week intervals. In these samples, the activities of plasmin and plasminogen as well as the rheological parameters of milk (r- clotting time, K20 curd firming time, A30 final curd consistency) are specified. The findings lead to the following conclusions: Firstly, the lactation period greatly affects both plasmin activity and the plasminogen activator. More specifically, plasmin and plasminogen activator levels were lower after the 5th month of the lactation period compared to the corresponding rates of earlier months. Furthermore, the lactation period was found to have greatly affected all rheological parameters. More specifically, there was found to be a decrease in r (milk coagulation time, time in minutes from the addition of rennet to milk to the beginning of coagulation), K20 (curd firming time, time in minutes from the beginning of coagulation to the moment the width of the diagram is 20 mm) and A30 (firmness of the curd, width of the diagram in mm, 30 minutes after the addition of rennet) in the final stage of the lactation period (ie. after the 5th month). Secondly, the hygienic condition of udders greatly affected the activities of plasmin and plasminogen. Specifically, milk containing over 300.000 body cells had 22% higher levels of plasmin and 10% less plasminogen than milk containing less than 300.000 body cells. In conclusion, it was found a negative correlation between K20 and A30, furthermore, no significant correlations between the activity of the plasmin-plasminogen system and the rheological properties of milk emerged. el
dc.language.iso el el
dc.subject Πλασμίνη el
dc.subject Πλασμινογόνο el
dc.subject Ρεολογικές ιδιότητες el
dc.subject Γάλα el
dc.subject Πρόβατο el
dc.title Μελέτη του συστήματος πλασμίνης - πλασμινογόνου και των ρεολογικών ιδιοτήτων στο γάλα δύο ελληνικών φυλών προβάτου el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Ο σκοπός της μεταπτυχιακής εργασίας ήταν η μελέτη του συστήματος πλασμίνης – πλασμινογόνου και των ρεολογικών ιδιοτήτων στο γάλα δύο Ελληνικών φυλών προβάτων. Χρησιμοποιήθηκαν 30 (τριάντα) πρόβατα από τις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από αυτά 15 (δεκαπέντε) ήταν της Καραγκούνικης φυλής και 15 (δεκαπέντε) της φυλής Χίου. Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν ανά 3 εβδομάδες. Στα δείγματα προσδιορίστηκαν οι ενζυμικές ενεργότητες της πλασμίνης και του πλασμινογόνου καθώς επίσης και οι ρεολογικές παράμετροι του γάλακτος (r-χρόνος πήξης, K20-ρυθμός σκλήρυνσης του πήγματος, A30-τελική συνεκτικότητα του πήγματος). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν τα εξής: Πρώτον, το στάδιο της γαλακτικής περιόδου επηρεάζει σημαντικά τις ενζυμικές ενεργότητες της πλασμίνης και του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου. Συγκεκριμένα τα επίπεδα της πλασμίνης και του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου ήταν χαμηλότερα μετά τον 5ο μήνα της γαλακτικής περιόδου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των προηγούμενων μηνών. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι η γαλακτική περίοδος επηρέασε σημαντικά όλες τις ρεολογικές παραμέτρους. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση του r (χρόνου πήξης) και του Α30 (τελική συνεκτικότητα του πήγματος) στο τελικό στάδιο της γαλακτικής περιόδου (μετά τον 5ο μήνα). Δεύτερον, η υγιεινή κατάσταση του μαστού επηρέασε σημαντικά την ενζυμική ενεργότητα της πλασμίνης και του πλασμινογόνου. Συγκεκριμένα γάλα με σωματικά κύτταρα άνω των 300.000 είχε κατά 22% υψηλότερα επίπεδα πλασμίνης και κατά 10% χαμηλότερα πλασμινογόνου απ’ ότι το γάλα με σωματικά κύτταρα κάτω των 300.000. Τέλος, βρέθηκε αρνητική συσχέτιση του Κ20 και του Α30 ενώ, δεν προέκυψαν σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην ενεργότητα του συστήματος πλασμίνης-πλασμινογόνου και των ρεολογικών ιδιοτήτων. el
heal.abstract The purpose of the postgraduate project was the study of the plasmin-plasminogen system and the rheological properties of milk from two Greek breeds of sheep. In this study, 30 sheep from the Experimental Station of Agricultural University of Athens campus were used, 15 (fifteen) of which came from the Karagouniko breed and 15 (fifteen) from the Chios breed. Samples were collected at 3-week intervals. In these samples, the activities of plasmin and plasminogen as well as the rheological parameters of milk (r- clotting time, K20 curd firming time, A30 final curd consistency) are specified. The findings lead to the following conclusions: Firstly, the lactation period greatly affects both plasmin activity and the plasminogen activator. More specifically, plasmin and plasminogen activator levels were lower after the 5th month of the lactation period compared to the corresponding rates of earlier months. Furthermore, the lactation period was found to have greatly affected all rheological parameters. More specifically, there was found to be a decrease in r (milk coagulation time, time in minutes from the addition of rennet to milk to the beginning of coagulation), K20 (curd firming time, time in minutes from the beginning of coagulation to the moment the width of the diagram is 20 mm) and A30 (firmness of the curd, width of the diagram in mm, 30 minutes after the addition of rennet) in the final stage of the lactation period (ie. after the 5th month). Secondly, the hygienic condition of udders greatly affected the activities of plasmin and plasminogen. Specifically, milk containing over 300.000 body cells had 22% higher levels of plasmin and 10% less plasminogen than milk containing less than 300.000 body cells. In conclusion, it was found a negative correlation between K20 and A30, furthermore, no significant correlations between the activity of the plasmin-plasminogen system and the rheological properties of milk emerged. en
heal.advisorName Μπιζέλης, Ιωσήφ el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές