HEAL DSpace

"Τρώω Υγιεινά - Ζω Προσκοπικά", ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα διατροφικής συμπεριφοράς σε προσκόπους, ηλικίας 12-15 ετών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Ζαμπέλας, Αντώνης
dc.contributor.author Χορτιατινού, Στέλλα Χ.
dc.date.accessioned 2015-10-06T09:30:32Z
dc.date.available 2015-10-06T09:30:32Z
dc.date.issued 2015-10-06
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6260
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Να διαπιστώσουμε αν ένα πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης σε Έλληνες Προσκόπους μπορεί να επιφέρει αλλαγές προς την κατεύθυνση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών με στόχους: 1) Μη αύξηση του επιπολασμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων προσκόπων, 2)Αύξηση της συμμόρφωσής τους στη Μεσογειακή Διατροφή, 3)Αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης μερίδων φρούτων και λαχανικών, 4)Μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών, 5)Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (ΦΔ). ΔΕΙΓΜΑ-ΜΕΘΟΔΟΣ: 194 πρόσκοποι ηλικίας 12,6 ± 1,2 ετών από 20 Προσκοπικές Ομάδες της Αθήνας (Ομάδα Παρέμβασης, n=9) και της Θεσσαλονίκης (Ομάδα Ελέγχου, n=11), συμμετείχαν στο τρίμηνο πρόγραμμα παρέμβασης «Τρώω Υγιεινά – Ζω Προσκοπικά», με 12 συγκεντρώσεις στο σύνολο. Οι συγκεντρώσεις ήταν μια φορά την εβδομάδα, διάρκειας 90 λεπτών, ενώ υπήρχαν και εκδρομές. Στην Ομάδα Παρέμβασης δόθηκε ενημερωτικό υλικό με θέματα διατροφής. Έγιναν συμπλήρωση ερωτηματολογίων, τα οποία παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το επίπεδο της ΦΔ καθώς και ανθρωπομετρικές εκτιμήσεις (σωματικό βάρος, ύψος, σωματικό λίπος και περίμετρος μέσης- περιφέρειας) πριν και μετά το πρόγραμμα. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η παρέμβαση, φάνηκε ότι μπορεί να επιφέρει αλλαγές προς την κατεύθυνση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών στους προσκόπους. Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ δεν διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των δύο Ομάδων ως προς το ποσοστό μεταβολής (P>0,05). Στην Ομάδα Παρέμβασης, φάνηκε μια μείωση των παχύσαρκων και αύξηση των υπέρβαρων, ενώ η Ομάδα Ελέγχου δεν είχε ιδιαίτερες μεταβολές. To KIDMED σκορ δεν διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των δύο Ομάδων ως προς το ποσοστό μεταβολής. Και οι δύο Ομάδες είχαν αύξηση του σκορ μετά την παρέμβαση. Στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι Ομάδες διέφεραν μεταξύ τους στατιστικά σημαντικά, με την Ομάδα Παρέμβασης να έχει θετικό ποσοστό μεταβολής ενώ η Ομάδα Ελέγχου αρνητικό ποσοστό μεταβολής. Επίσης, υπήρχε μια σημαντική στατιστική διαφορά μεταξύ των Ομάδων στην κατανάλωση αναψυκτικών με την Ομάδα Παρέμβασης, να μειώνει σημαντικά την κατανάλωση (P<0,05). Το ποσοστό μεταβολής του σκορ του PAQ-C διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των δύο Ομάδων, με την Ομάδα Παρέμβασης να έχει θετική μεταβολή ενώ η Ομάδα Ελέγχου αρνητική. Επίσης, οι περισσότεροι είχαν ένα μέτριο/ικανοποιητικό επίπεδο ΦΔ και στις δύο Ομάδες. Οι περισσότερες δραστηριότητες, του προγράμματος εφαρμόστηκαν από την Ομάδα Παρέμβασης, εκτός από αυτές που αφορούσαν το σπίτι. Τέλος, σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος, το 63,6% απάντησε ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ καλό έως άριστο, ενώ οι βαθμοφόροι ενθάρρυναν την συμμετοχή. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ένα πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης σε προσκόπους, μπορεί να βοηθήσει στην υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών. Η μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ βαθμοφόρων και επαγγελματιών υγείας αλλά και η στήριξη της οικογένειας είναι απαραίτητη για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. el
dc.description.abstract To investigate if an intervention program concerning nutrition in Greek scouts can help them having healthier eating habits. The objectives were: 1) No increase in the prevalence of overweight and obesity scouts. 2) Increase their compliance to the Mediterranean Diet, 3) Increase their daily consumption of fruit and vegetable servings, 4) Decrease the consumption of soft drinks, 5) Increase their physical activity (PA). SAMPLE-METHOD: 194 scouts aged 12,6±1,2 years old from 20 scouts troops in Athens (investigation group, n=9) and Thessaloniki (control group, n=11) participated in the quarter intervention program “Eat healthy-live like scouts” with 12 gatherings. Gatherings were once a week and lasted 90 minutes, while some of them were excursions. In the investigation group were given information about healthy nutrition. Questionnaires that supplemented before and after the program provided information about their eating habits and their level of PA. All scouts were assessed for anthropometric parameters (weight, height, body fat, circumference of waist and region). RESULTS: The intervention help scouts having better eating habits. More specifically, BMI did not differ significantly between the two groups in the percentage change (P> 0,05). In the intervention group, those that were obese decreased and those that were overweight increased, while the control group had no specific changes. The KIDMED scores did not differ significantly between the two groups regarding the percentage change. Both groups had an increase of score after the intervention. Regarding the consumption of fruit and vegetables, the groups differed significantly, with the Intervention Group having a positive rate of change and the Control Group, a negative rate of change. There was also a significant difference statistically between the groups regarding the consumption of soft drinks with the Intervention Group, significantly reducing consumption (P <0,05). The percentage change in score of the PAQ-C differed significantly between the two groups, with the intervention group having a positive change while the control group’s score was impacted negatively.Most activities of the program implemented by the Intervention Group, except than those related to the house. Finally, regarding the evaluation of the program, 63.6% responded that the program was very good to excellent, while chiefs encouraged participation. CONCLUSIONS: An intervention program about nutrition in Greek scouts, can help them to adopt better eating habits. The greater and more effective cooperation between the chiefs and professionals and also the parental support are essential for a better result. el
dc.language.iso el el
dc.subject Πρόσκοποι el
dc.subject Ελλάδα el
dc.subject Έφηβοι el
dc.subject Παιδική παχυσαρκία el
dc.subject Σωματική δραστηριότητα el
dc.subject Μεσογειακή διατροφή el
dc.title "Τρώω Υγιεινά - Ζω Προσκοπικά", ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα διατροφικής συμπεριφοράς σε προσκόπους, ηλικίας 12-15 ετών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Να διαπιστώσουμε αν ένα πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης σε Έλληνες Προσκόπους μπορεί να επιφέρει αλλαγές προς την κατεύθυνση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών με στόχους: 1) Μη αύξηση του επιπολασμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων προσκόπων, 2)Αύξηση της συμμόρφωσής τους στη Μεσογειακή Διατροφή, 3)Αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης μερίδων φρούτων και λαχανικών, 4)Μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών, 5)Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (ΦΔ). ΔΕΙΓΜΑ-ΜΕΘΟΔΟΣ: 194 πρόσκοποι ηλικίας 12,6 ± 1,2 ετών από 20 Προσκοπικές Ομάδες της Αθήνας (Ομάδα Παρέμβασης, n=9) και της Θεσσαλονίκης (Ομάδα Ελέγχου, n=11), συμμετείχαν στο τρίμηνο πρόγραμμα παρέμβασης «Τρώω Υγιεινά – Ζω Προσκοπικά», με 12 συγκεντρώσεις στο σύνολο. Οι συγκεντρώσεις ήταν μια φορά την εβδομάδα, διάρκειας 90 λεπτών, ενώ υπήρχαν και εκδρομές. Στην Ομάδα Παρέμβασης δόθηκε ενημερωτικό υλικό με θέματα διατροφής. Έγιναν συμπλήρωση ερωτηματολογίων, τα οποία παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το επίπεδο της ΦΔ καθώς και ανθρωπομετρικές εκτιμήσεις (σωματικό βάρος, ύψος, σωματικό λίπος και περίμετρος μέσης- περιφέρειας) πριν και μετά το πρόγραμμα. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η παρέμβαση, φάνηκε ότι μπορεί να επιφέρει αλλαγές προς την κατεύθυνση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών στους προσκόπους. Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ δεν διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των δύο Ομάδων ως προς το ποσοστό μεταβολής (P>0,05). Στην Ομάδα Παρέμβασης, φάνηκε μια μείωση των παχύσαρκων και αύξηση των υπέρβαρων, ενώ η Ομάδα Ελέγχου δεν είχε ιδιαίτερες μεταβολές. To KIDMED σκορ δεν διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των δύο Ομάδων ως προς το ποσοστό μεταβολής. Και οι δύο Ομάδες είχαν αύξηση του σκορ μετά την παρέμβαση. Στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι Ομάδες διέφεραν μεταξύ τους στατιστικά σημαντικά, με την Ομάδα Παρέμβασης να έχει θετικό ποσοστό μεταβολής ενώ η Ομάδα Ελέγχου αρνητικό ποσοστό μεταβολής. Επίσης, υπήρχε μια σημαντική στατιστική διαφορά μεταξύ των Ομάδων στην κατανάλωση αναψυκτικών με την Ομάδα Παρέμβασης, να μειώνει σημαντικά την κατανάλωση (P<0,05). Το ποσοστό μεταβολής του σκορ του PAQ-C διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των δύο Ομάδων, με την Ομάδα Παρέμβασης να έχει θετική μεταβολή ενώ η Ομάδα Ελέγχου αρνητική. Επίσης, οι περισσότεροι είχαν ένα μέτριο/ικανοποιητικό επίπεδο ΦΔ και στις δύο Ομάδες. Οι περισσότερες δραστηριότητες, του προγράμματος εφαρμόστηκαν από την Ομάδα Παρέμβασης, εκτός από αυτές που αφορούσαν το σπίτι. Τέλος, σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος, το 63,6% απάντησε ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ καλό έως άριστο, ενώ οι βαθμοφόροι ενθάρρυναν την συμμετοχή. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ένα πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης σε προσκόπους, μπορεί να βοηθήσει στην υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών. Η μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ βαθμοφόρων και επαγγελματιών υγείας αλλά και η στήριξη της οικογένειας είναι απαραίτητη για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. el
heal.abstract To investigate if an intervention program concerning nutrition in Greek scouts can help them having healthier eating habits. The objectives were: 1) No increase in the prevalence of overweight and obesity scouts. 2) Increase their compliance to the Mediterranean Diet, 3) Increase their daily consumption of fruit and vegetable servings, 4) Decrease the consumption of soft drinks, 5) Increase their physical activity (PA). SAMPLE-METHOD: 194 scouts aged 12,6±1,2 years old from 20 scouts troops in Athens (investigation group, n=9) and Thessaloniki (control group, n=11) participated in the quarter intervention program “Eat healthy-live like scouts” with 12 gatherings. Gatherings were once a week and lasted 90 minutes, while some of them were excursions. In the investigation group were given information about healthy nutrition. Questionnaires that supplemented before and after the program provided information about their eating habits and their level of PA. All scouts were assessed for anthropometric parameters (weight, height, body fat, circumference of waist and region). RESULTS: The intervention help scouts having better eating habits. More specifically, BMI did not differ significantly between the two groups in the percentage change (P> 0,05). In the intervention group, those that were obese decreased and those that were overweight increased, while the control group had no specific changes. The KIDMED scores did not differ significantly between the two groups regarding the percentage change. Both groups had an increase of score after the intervention. Regarding the consumption of fruit and vegetables, the groups differed significantly, with the Intervention Group having a positive rate of change and the Control Group, a negative rate of change. There was also a significant difference statistically between the groups regarding the consumption of soft drinks with the Intervention Group, significantly reducing consumption (P <0,05). The percentage change in score of the PAQ-C differed significantly between the two groups, with the intervention group having a positive change while the control group’s score was impacted negatively.Most activities of the program implemented by the Intervention Group, except than those related to the house. Finally, regarding the evaluation of the program, 63.6% responded that the program was very good to excellent, while chiefs encouraged participation. CONCLUSIONS: An intervention program about nutrition in Greek scouts, can help them to adopt better eating habits. The greater and more effective cooperation between the chiefs and professionals and also the parental support are essential for a better result. en
heal.advisorName Ζαμπέλας, Αντώνης el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές