HEAL DSpace

Διερεύνηση της επίδρασης καινοτόμου τροφίμου με αλεύρι και σιρόπι χαρουπιού στον υποκειμενικό κορεσμό και στη γλυκόζη του αίματος

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία
dc.contributor.author Ορφανάκος, Νικόλαος Ι.
dc.date.accessioned 2015-10-06T06:46:45Z
dc.date.available 2015-10-06T06:46:45Z
dc.date.issued 2015-10-06
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6244
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λειτουργικό θεωρείται ένα τρόφιμο το οποίο επηρεάζει ωφέλιμα μία ή περισσότερες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό πέραν των διατροφικών επιδράσεων μιας ισορροπημένης διατροφής με τρόπο που είτε βελτιώνει την κατάσταση της υγείας ή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας και του διαβήτη να αυξάνονται συνεχώς η δημιουργία καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων χαμηλών λιπαρών και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη/φορτίου που θα επιφέρουν καλύτερο κορεσμό είναι μεγάλης σημασίας. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνουν την πείνα και αυξάνουν τον κορεσμό, ενώ οι διαιτητικές ίνες έχουν αναφερθεί να επηρεάζουν τις μεταγευματικές συγκεντρώσεις γλυκόζης του επόμενου γεύματος αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή τους (πολυγευματικό φαινόμενο). ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της οξείας επίδρασης καινοτόμου τροφίμου με χαρούπι, ως σνακ στον υποκειμενικό κορεσμό στη κατανάλωση κατά βούλησης γεύματος και στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Πενήντα υγιείς, φυσιολογικού βάρους εθελοντές συμμετείχαν σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη. Οι εθελοντές κατανάλωσαν πρωινό μετά από 12ωρη νηστεία, μετά από 2ώρες το σνακ και 3ώρες μετά, γεύμα άνευ περιορισμού και γλυκό. Τριχοειδική γλυκόζη μετρήθηκε στη νηστεία, 120’ μετά το πρωινό και πριν το σνακ, 120’ μετά το σνακ, πριν το γεύμα, 60 και 120’ μετά το γεύμα. Ο κορεσμός αξιολογήθηκε με ζύγισμα του φαγητού που καταναλώθηκε. Η υποκειμενική όρεξη αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια, οπτικών αναλογικών κλιμάκων πριν από το σνακ και για κάθε 45’ εως 180’ μετά το σνακ και μία φορά μετά το γλυκό. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το σνακ με χαρούπι δήλωσαν μειωμένη πείνα (p = 0,009), επιθυμία για φαγητό (p = 0,010), ενασχόληση με φαγητό (p = 0,041) και δίψα και αυξημένη αντιλαμβανόμενη πληρότητα 45’ μετά το σνακ. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην κατανάλωση του κυρίως γεύματος και γλυκού. Οι εθελοντές που κατανάλωσαν το σνακ με χαρούπι είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης 60’ (p=0,05) και 120’ (p=0,008) μετά το γεύμα και γλυκό. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Εφόσον η περιεκτικότητα των σνακ σε μακροθρεπτικά ήταν όμοια, η ικανότητα υποκειμενικού κορεσμού και η «πολυγευματική» επίδραση στη μεταγευματική γλυκαιμία μετά το γεύμα του σνακ με χαρούπι πιθανώς να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε διαιτητικές ίνες και στο χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο του. Λειτουργικά τρόφιμα με χαρούπι φαίνεται να προσφέρουν κορεσμό και καλύτερη γλυκαιμική απόκριση πέραν των θρεπτικών συστατικών του. el
dc.description.abstract According to the European Commission regulation, functional is considered a food which beneficially affect one or more functions in the human body beyond the dietary effects of a balanced diet in a way that either improves the health or reduce the risk of diseases. With the prevalence of obesity and diabetes rising constantly creating innovative functional foods with low fat and low glycemic index / load that will result in better saturation is of great importance. Clinical studies have shown that foods high in dietary fiber and low glycemic index reducing hunger and increasing satiety and dietary fibers have been reported to affect postprandial glucose concentrations of the next meal several hours after their consumption (second - meal phenomenon) PURPOSE: The purpose of this study was to investigate the acute effect of an innovative food with carob, as snack, on subjective satiety in an ad libitum meal consumption and in blood glucose levels. MATERIAL AND METHODS: Fifty healthy, normal weight volunteers participated in this randomized, crossover study. The volunteers ate breakfast after 12h fasting, after 2 hours the snack and 3 hours after a meal without restriction and sweet. Capillary glucose was measured in fasting, 120΄ after breakfast and before snack, 120' after the snack before lunch, 60΄ and 120΄ after a meal. Satiety level was assessed by weighing the food consumed. Subjective appetite was assessed by questionnaires, visual analogue scales, before snack and for every 45΄ until 180΄ after the snack and one last time after the sweet. RESULTS: Statistical analysis of the results showed that when the volunteers ate the snack with carob said reduced hunger (p = 0,009), desire to eat (p = 0,010), preoccupation with food (p = 0,041) and thirst and increased perceived fullness 45' after the snack. There were no significant differences in consumption of main course and sweet. Volunteers that consumed the snack with carob had significantly lower glucose concentrations 60 '(p = 0,05) and 120' (p = 0,008) after a meal and sweet. CONCLUSIONS: Since the content of the snacks in macronutrients was similar, the subjective satiety and “second meal” effect on postprandial glucose after meal, of the carob snack is probably due to the high content of dietary fiber and low glycemic load. Functional foods with carob appear to offer satiation and better glycemic response apart of the other food nutrients. el
dc.language.iso el el
dc.subject Λειτουργικά τρόφιμα el
dc.subject Φυτικές ίνες el
dc.subject Χαρούπι el
dc.subject Κορεσμός el
dc.subject Γλυκόζη αίματος el
dc.subject Οπτική αναλογική κλίμακα el
dc.subject Πολυγευματική επίδραση el
dc.title Διερεύνηση της επίδρασης καινοτόμου τροφίμου με αλεύρι και σιρόπι χαρουπιού στον υποκειμενικό κορεσμό και στη γλυκόζη του αίματος el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λειτουργικό θεωρείται ένα τρόφιμο το οποίο επηρεάζει ωφέλιμα μία ή περισσότερες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό πέραν των διατροφικών επιδράσεων μιας ισορροπημένης διατροφής με τρόπο που είτε βελτιώνει την κατάσταση της υγείας ή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας και του διαβήτη να αυξάνονται συνεχώς η δημιουργία καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων χαμηλών λιπαρών και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη/φορτίου που θα επιφέρουν καλύτερο κορεσμό είναι μεγάλης σημασίας. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνουν την πείνα και αυξάνουν τον κορεσμό, ενώ οι διαιτητικές ίνες έχουν αναφερθεί να επηρεάζουν τις μεταγευματικές συγκεντρώσεις γλυκόζης του επόμενου γεύματος αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή τους (πολυγευματικό φαινόμενο). ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της οξείας επίδρασης καινοτόμου τροφίμου με χαρούπι, ως σνακ στον υποκειμενικό κορεσμό στη κατανάλωση κατά βούλησης γεύματος και στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Πενήντα υγιείς, φυσιολογικού βάρους εθελοντές συμμετείχαν σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη. Οι εθελοντές κατανάλωσαν πρωινό μετά από 12ωρη νηστεία, μετά από 2ώρες το σνακ και 3ώρες μετά, γεύμα άνευ περιορισμού και γλυκό. Τριχοειδική γλυκόζη μετρήθηκε στη νηστεία, 120’ μετά το πρωινό και πριν το σνακ, 120’ μετά το σνακ, πριν το γεύμα, 60 και 120’ μετά το γεύμα. Ο κορεσμός αξιολογήθηκε με ζύγισμα του φαγητού που καταναλώθηκε. Η υποκειμενική όρεξη αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια, οπτικών αναλογικών κλιμάκων πριν από το σνακ και για κάθε 45’ εως 180’ μετά το σνακ και μία φορά μετά το γλυκό. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το σνακ με χαρούπι δήλωσαν μειωμένη πείνα (p = 0,009), επιθυμία για φαγητό (p = 0,010), ενασχόληση με φαγητό (p = 0,041) και δίψα και αυξημένη αντιλαμβανόμενη πληρότητα 45’ μετά το σνακ. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην κατανάλωση του κυρίως γεύματος και γλυκού. Οι εθελοντές που κατανάλωσαν το σνακ με χαρούπι είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης 60’ (p=0,05) και 120’ (p=0,008) μετά το γεύμα και γλυκό. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Εφόσον η περιεκτικότητα των σνακ σε μακροθρεπτικά ήταν όμοια, η ικανότητα υποκειμενικού κορεσμού και η «πολυγευματική» επίδραση στη μεταγευματική γλυκαιμία μετά το γεύμα του σνακ με χαρούπι πιθανώς να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε διαιτητικές ίνες και στο χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο του. Λειτουργικά τρόφιμα με χαρούπι φαίνεται να προσφέρουν κορεσμό και καλύτερη γλυκαιμική απόκριση πέραν των θρεπτικών συστατικών του. el
heal.abstract According to the European Commission regulation, functional is considered a food which beneficially affect one or more functions in the human body beyond the dietary effects of a balanced diet in a way that either improves the health or reduce the risk of diseases. With the prevalence of obesity and diabetes rising constantly creating innovative functional foods with low fat and low glycemic index / load that will result in better saturation is of great importance. Clinical studies have shown that foods high in dietary fiber and low glycemic index reducing hunger and increasing satiety and dietary fibers have been reported to affect postprandial glucose concentrations of the next meal several hours after their consumption (second - meal phenomenon) PURPOSE: The purpose of this study was to investigate the acute effect of an innovative food with carob, as snack, on subjective satiety in an ad libitum meal consumption and in blood glucose levels. MATERIAL AND METHODS: Fifty healthy, normal weight volunteers participated in this randomized, crossover study. The volunteers ate breakfast after 12h fasting, after 2 hours the snack and 3 hours after a meal without restriction and sweet. Capillary glucose was measured in fasting, 120΄ after breakfast and before snack, 120' after the snack before lunch, 60΄ and 120΄ after a meal. Satiety level was assessed by weighing the food consumed. Subjective appetite was assessed by questionnaires, visual analogue scales, before snack and for every 45΄ until 180΄ after the snack and one last time after the sweet. RESULTS: Statistical analysis of the results showed that when the volunteers ate the snack with carob said reduced hunger (p = 0,009), desire to eat (p = 0,010), preoccupation with food (p = 0,041) and thirst and increased perceived fullness 45' after the snack. There were no significant differences in consumption of main course and sweet. Volunteers that consumed the snack with carob had significantly lower glucose concentrations 60 '(p = 0,05) and 120' (p = 0,008) after a meal and sweet. CONCLUSIONS: Since the content of the snacks in macronutrients was similar, the subjective satiety and “second meal” effect on postprandial glucose after meal, of the carob snack is probably due to the high content of dietary fiber and low glycemic load. Functional foods with carob appear to offer satiation and better glycemic response apart of the other food nutrients. en
heal.advisorName Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές