HEAL DSpace

Μελέτη της συμπεριφοράς του καταναλωτή τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Κλωνάρης, Ευστάθιος
dc.contributor.author Μαλακάση, Στελίνα Ν.
dc.date.accessioned 2015-09-28T10:18:21Z
dc.date.available 2015-09-28T10:18:21Z
dc.date.issued 2015-09-28
dc.date.submitted 2012
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6164
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να μελετήσει τη συμπεριφορά του ατόμου όσο αφορά την αγορά και κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Ως αντιπροσωπευτικό τρόφιμο της κατηγορίας αυτής κρίθηκε η σοκολάτα και οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως το προϊόν αυτό. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Αθήνας με τη διανομή ερωτηματολογίου. Συνολικά συγκεντρώθηκαν διακόσια τριάντα ερωτηματολόγια. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξεταστούν η συναισθηματική κατάσταση των ατόμων πριν και μετά την κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορά ως προς αυτά τα προϊόντα. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων τα άτομα βρίσκονται σε θετική διάθεση όταν τρώνε σοκολάτα και γενικά γλυκά, ενώ έπειτα από την κατανάλωση τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση. Επίσης, τα δύο βασικότερα κίνητρα για να φάει κανείς σοκολάτα είναι το αίσθημα της λιγούρας και οι ειδικές περιπτώσεις (πχ γιορτές), όπου το άτομο βρίσκεται σε μια ευχάριστη ψυχική διάθεση. Ακόμα, οι καταναλωτές επηρεάζονται από την ποιότητα και τη γεύση όταν πρόκειται να αγοράσουν σοκολάτα, ενώ όπως αποδεικνύεται η τιμή για τέτοια προϊόντα (συγκεκριμένα για τη σοκολάτα) παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην αγοραστική απόφαση. Τέλος, βρέθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που καταναλώνουν σοκολάτα και τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, ανησυχούν για την εμφάνιση τους αλλά δεν έχουν αναπτύξει ένα υγιεινό τρόπο ζωής. el
dc.description.abstract The present dissertation attempts to study the behavior of the individual on the purchase and consumption of high-calorie foods. Chocolate was considered as a representative product of this food category and the questions are mainly related to this product. The survey was conducted in Athens with the distribution of questionnaires. In total, there were collected two hundred and thirty questionnaires. The purpose of this study was to examine the emotional state of people, before and after eating high-calorie foods, the motivations and the factors which affect their consumer behavior. The most important conclusions of this research are that in the majority of the cases, people are in positive mood when they eat chocolate and sweets, while after consumption the emotions that dominate are pleasure and gratification. Also, the main motivations that make someone eat chocolate are the feeling of craving and special occasions (e.g. celebrations), where someone is also happy. Furthermore, consumers are influenced by the quality and the taste of the product when they are going to buy a chocolate, and as evidenced, the price in these products (more specifically in chocolate) plays a secondary role in the purchasing decision. Finally, was found that the majority of people who eat chocolate and high-calorie foods, are concerned about their appearance, but they have not developed a healthy lifestyle. el
dc.language.iso el el
dc.subject Συμπεριφορά καταναλωτή el
dc.subject Τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας el
dc.subject Συναισθηματική διατροφή el
dc.subject Επιλογή τροφίμου el
dc.subject Κίνητρα διατροφής el
dc.subject Κατανάλωση σοκολάτας el
dc.title Μελέτη της συμπεριφοράς του καταναλωτή τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2012
heal.abstract Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να μελετήσει τη συμπεριφορά του ατόμου όσο αφορά την αγορά και κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Ως αντιπροσωπευτικό τρόφιμο της κατηγορίας αυτής κρίθηκε η σοκολάτα και οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως το προϊόν αυτό. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Αθήνας με τη διανομή ερωτηματολογίου. Συνολικά συγκεντρώθηκαν διακόσια τριάντα ερωτηματολόγια. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξεταστούν η συναισθηματική κατάσταση των ατόμων πριν και μετά την κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορά ως προς αυτά τα προϊόντα. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων τα άτομα βρίσκονται σε θετική διάθεση όταν τρώνε σοκολάτα και γενικά γλυκά, ενώ έπειτα από την κατανάλωση τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση. Επίσης, τα δύο βασικότερα κίνητρα για να φάει κανείς σοκολάτα είναι το αίσθημα της λιγούρας και οι ειδικές περιπτώσεις (πχ γιορτές), όπου το άτομο βρίσκεται σε μια ευχάριστη ψυχική διάθεση. Ακόμα, οι καταναλωτές επηρεάζονται από την ποιότητα και τη γεύση όταν πρόκειται να αγοράσουν σοκολάτα, ενώ όπως αποδεικνύεται η τιμή για τέτοια προϊόντα (συγκεκριμένα για τη σοκολάτα) παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην αγοραστική απόφαση. Τέλος, βρέθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που καταναλώνουν σοκολάτα και τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, ανησυχούν για την εμφάνιση τους αλλά δεν έχουν αναπτύξει ένα υγιεινό τρόπο ζωής. el
heal.abstract The present dissertation attempts to study the behavior of the individual on the purchase and consumption of high-calorie foods. Chocolate was considered as a representative product of this food category and the questions are mainly related to this product. The survey was conducted in Athens with the distribution of questionnaires. In total, there were collected two hundred and thirty questionnaires. The purpose of this study was to examine the emotional state of people, before and after eating high-calorie foods, the motivations and the factors which affect their consumer behavior. The most important conclusions of this research are that in the majority of the cases, people are in positive mood when they eat chocolate and sweets, while after consumption the emotions that dominate are pleasure and gratification. Also, the main motivations that make someone eat chocolate are the feeling of craving and special occasions (e.g. celebrations), where someone is also happy. Furthermore, consumers are influenced by the quality and the taste of the product when they are going to buy a chocolate, and as evidenced, the price in these products (more specifically in chocolate) plays a secondary role in the purchasing decision. Finally, was found that the majority of people who eat chocolate and high-calorie foods, are concerned about their appearance, but they have not developed a healthy lifestyle. en
heal.advisorName Κλωνάρης, Ευστάθιος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές