HEAL DSpace

Σχεδιασμός μεθόδων διατροφικής πρόσληψης για την ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ., επιλογή κατάλληλου εργαλείου και αξιολόγηση της υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής σε ενήλικο πληθυσμό

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Ζαμπέλας, Αντώνης
dc.contributor.author Καρούσου, Αικατερίνη-Κλεοπάτρα Ι.
dc.date.accessioned 2015-09-25T08:49:07Z
dc.date.available 2015-09-25T08:49:07Z
dc.date.issued 2015-09-25
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6142
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Εισαγωγή: Η καταγραφή και η παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών του ενήλικου πληθυσμού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίλυση πολλών προβλημάτων υγείας που μαστίζουν την σύγχρονη κοινωνία. Σκοπός: Ο σχεδιασμός των μεθόδων διατροφικής πρόσληψης για την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), καθώς και η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής στον ενήλικο πληθυσμό. Μεθοδολογία: Κατά τη διεξαγωγή της πιλοτικής μελέτης της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ., δόθηκε ένα ΕΣΚΤ σε δείγμα που βρίσκονταν εντός της περιφέρειας Αττικής κατά τη χρονική περίοδο του Νοεμβρίου του 2013. Ο τελικός αριθμός δείγματος που αξιολογήθηκε στην παρούσα μελέτη ανέρχεται στα 40 άτομα, τα οποία ανήκουν σε ενήλικες ηλικιακές ομάδες-πλην τους ηλικιωμένους. Το ΕΣΚΤ το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες περιλάμβανε συνολικά 198 ερωτήσεις και 10 κατηγορίες συχνοτήτων. Το ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο αποτελείται από 181 ερωτήσεις αναφορικά με τη συχνότητα κατανάλωσης των πιο αντιπροσωπευτικών τροφίμων που ανήκουν στις κυριότερες ομάδες τροφίμων. Πληροφορίες για δημογραφικά, ανθρωπομετρικά και κλινικά χαρακτηριστικά, λήφθηκαν από όλα τα άτομα της παρούσας μελέτης. Αποτελέσματα: Για τη διεξαγωγή των στατιστικών αναλύσεων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Spss 18.0. Ο αριθμός του δείγματος κρίθηκε ανεπαρκής, οπότε τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλη στατιστική ισχύ, σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας p<0.05. Επιπλέον, ένας παράγοντας που επηρεάζει την ισχύ της μελέτης είναι ότι οι μετρήσεις δεν ακολουθούν κανονική κατανομή. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και την κατανάλωση ομάδων τροφίμων, καθώς και ποσοστό που καλύπτουν τις συστάσεις του διατροφικού προτύπου της Μεσογειακής διατροφής. Τέλος, παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα άτομα με φυσιολογικό βάρος και στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα στην κατανάλωση λαχανικών. el
dc.description.abstract Background: The recording and monitoring of eating habits of the adult population is the cornerstone to solve many health problems that concern modern society. Purpose: The planning of dietary intake methods for the Hellenic National Health and Nutrition Examination Survey and the selection of the appropriate tools. Furthermore, the adherence of the Mediterranean diet in the adult population will be evaluated. Methods: During the conduction of the pilot study of PA.ME.DY an FFQ was given to sample based in Attica region at November of 2013. The total number of participants that was evaluated at this study, sums to 40 adults aged in between 18 to 65 years old. The FFQ that the participants called to answer included 198 questions and 10 frequency qualifications. The demi-FFQ contained 181 questions regarding the frequency of consumption of most representative food items belonging to the main food groups. Information on demographic, anthropometric and clinical characteristics was obtained from all the subjects in this study. Results: For the conduction of the statistical analysis, Spss 18.0 program was used. The sample number was judged inadequate, so the results of the study can not present great statistical power, a significance level p <0.05. Furthermore, a factor affecting the validity of the study is that the measurements do not follow a normal distribution. Comparing the results it was clear that there were no statistically significant differences between the sexes, the consumption of food groups and the percentage that covers the recommendations of dietary pattern of Mediterranean diet. Finally, there was a statistically significant difference between people with normal weight and overweight or obese people in the consumption of vegetables. el
dc.language.iso el el
dc.subject Διατροφική αξιολόγηση el
dc.subject Διατροφικές συνήθειες el
dc.subject ΕΣΚΤ el
dc.subject Μεσογειακή διατροφή el
dc.title Σχεδιασμός μεθόδων διατροφικής πρόσληψης για την ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ., επιλογή κατάλληλου εργαλείου και αξιολόγηση της υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής σε ενήλικο πληθυσμό el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2014
heal.abstract Εισαγωγή: Η καταγραφή και η παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών του ενήλικου πληθυσμού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίλυση πολλών προβλημάτων υγείας που μαστίζουν την σύγχρονη κοινωνία. Σκοπός: Ο σχεδιασμός των μεθόδων διατροφικής πρόσληψης για την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), καθώς και η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής στον ενήλικο πληθυσμό. Μεθοδολογία: Κατά τη διεξαγωγή της πιλοτικής μελέτης της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ., δόθηκε ένα ΕΣΚΤ σε δείγμα που βρίσκονταν εντός της περιφέρειας Αττικής κατά τη χρονική περίοδο του Νοεμβρίου του 2013. Ο τελικός αριθμός δείγματος που αξιολογήθηκε στην παρούσα μελέτη ανέρχεται στα 40 άτομα, τα οποία ανήκουν σε ενήλικες ηλικιακές ομάδες-πλην τους ηλικιωμένους. Το ΕΣΚΤ το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες περιλάμβανε συνολικά 198 ερωτήσεις και 10 κατηγορίες συχνοτήτων. Το ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο αποτελείται από 181 ερωτήσεις αναφορικά με τη συχνότητα κατανάλωσης των πιο αντιπροσωπευτικών τροφίμων που ανήκουν στις κυριότερες ομάδες τροφίμων. Πληροφορίες για δημογραφικά, ανθρωπομετρικά και κλινικά χαρακτηριστικά, λήφθηκαν από όλα τα άτομα της παρούσας μελέτης. Αποτελέσματα: Για τη διεξαγωγή των στατιστικών αναλύσεων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Spss 18.0. Ο αριθμός του δείγματος κρίθηκε ανεπαρκής, οπότε τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλη στατιστική ισχύ, σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας p<0.05. Επιπλέον, ένας παράγοντας που επηρεάζει την ισχύ της μελέτης είναι ότι οι μετρήσεις δεν ακολουθούν κανονική κατανομή. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και την κατανάλωση ομάδων τροφίμων, καθώς και ποσοστό που καλύπτουν τις συστάσεις του διατροφικού προτύπου της Μεσογειακής διατροφής. Τέλος, παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα άτομα με φυσιολογικό βάρος και στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα στην κατανάλωση λαχανικών. el
heal.abstract Background: The recording and monitoring of eating habits of the adult population is the cornerstone to solve many health problems that concern modern society. Purpose: The planning of dietary intake methods for the Hellenic National Health and Nutrition Examination Survey and the selection of the appropriate tools. Furthermore, the adherence of the Mediterranean diet in the adult population will be evaluated. Methods: During the conduction of the pilot study of PA.ME.DY an FFQ was given to sample based in Attica region at November of 2013. The total number of participants that was evaluated at this study, sums to 40 adults aged in between 18 to 65 years old. The FFQ that the participants called to answer included 198 questions and 10 frequency qualifications. The demi-FFQ contained 181 questions regarding the frequency of consumption of most representative food items belonging to the main food groups. Information on demographic, anthropometric and clinical characteristics was obtained from all the subjects in this study. Results: For the conduction of the statistical analysis, Spss 18.0 program was used. The sample number was judged inadequate, so the results of the study can not present great statistical power, a significance level p <0.05. Furthermore, a factor affecting the validity of the study is that the measurements do not follow a normal distribution. Comparing the results it was clear that there were no statistically significant differences between the sexes, the consumption of food groups and the percentage that covers the recommendations of dietary pattern of Mediterranean diet. Finally, there was a statistically significant difference between people with normal weight and overweight or obese people in the consumption of vegetables. en
heal.advisorName Ζαμπέλας, Αντώνης el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές