HEAL DSpace

Συμβολή των αμπελογραφικών και αμπελομετρικών χαρακτήρων των ραγών και των γιγάρτων στη διάκριση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Μπινιάρη, Αικατερίνη
dc.contributor.author Χρονοπούλου Σιάπικα, Ευθυμία Ι.
dc.date.accessioned 2015-09-23T11:45:11Z
dc.date.available 2015-09-23T11:45:11Z
dc.date.issued 2015-09-23
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6079
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της συμβολής των αμπελογραφικών και αμπελομετρικών χαρακτήρων των ραγών και των γιγάρτων στη διάκριση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στη σχέση «μήκος ράγας προς μήκος γιγάρτου», σχέση την οποία ο Κριμπάς θεωρεί σταθερή. Μελετήθηκαν 57 γηγενείς ποικιλίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στον αμπελώνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου στη Λυκόβρυση. Προσδιορίστηκε για κάθε ποικιλία το βάρος 100 ραγών με ποδίσκο (g), το βάρος 100 ραγών χωρίς ποδίσκο (g) και το βάρος των 100 ποδίσκων (g). Για κάθε ποικιλία έγινε τυχαία δειγματοληψία 30 ραγών και μετρήθηκε το μήκος των ποδίσκων (mm), το μήκος και το πλάτος της ράγας (mm) καθώς και η σχέση μήκους προς πλάτος (mm). Από τη δειγματοληψία ραγών που έγινε για κάθε ποικιλία συλλέχθηκαν τυχαία 30 γίγαρτα ανά ποικιλία και μετρήθηκε το μήκος του κάθε γιγάρτου (mm), το πλάτος (mm), η σχέση μήκους-πλάτους (mm) και καταγράφθηκε το σχήμα ράμφους. Επίσης υπολογίστηκε το μήκος ράμφους (mm), το μήκος σώματος (mm), η σχέση σώματος - ράμφους (mm) και η σχέση μήκους γιγάρτου προς μήκος σώματος (mm). Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα JPM 8. Μελετώντας τα αποτελέσματα των δεδομένων της παρούσας μελέτης, από τη στατιστική επεξεργασία των διαφόρων μεγεθών κάθε ποικιλίας παρατηρείται ότι κάποιες ποικιλίες διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες σε κάποια συγκεκριμένα μεγέθη. Αποδεικνύεται έτσι ότι τα μεγέθη ράγας-γιγάρτου και η σχέση «μήκος ράγας προς μήκος γιγάρτου» είναι ικανά να συμβάλουν στη διάκριση των ποικιλιών της αμπέλου. Τεχνολογία Τροφίμων – Αμπελουργία – Οινολογία el
dc.description.abstract This thesis is attempting to study the contribution of Ampelographic and Ampelometric characters of the grapes and seeds so as to distinguish Greek grape varieties. Particular base was given at the relation “berry length to seed length”, which Krimbas considers steady. 57 native varieties were studied, which are located at the vineyard of the Agricultural University of Athens and the Institute of Vine and Wine in Lykovrysi. For each variety was specified the weight of 100 berries with stalk (g), the weight of 100 berries without stalk (g) and the weight of 100 stalks (g). For each variety was randomly sampled 30 berries and measured stalk length (mm), length and width of the berry (mm) and the relation length to width (mm). From sampling berries made for each variety, were randomly collected 30 seeds per variety, and was measured length of every seed (mm), width (mm), relation length-width (mm) and the form of the beak was recorded. Also was measured beak length (mm), the body length (mm), the relation body - beak (mm) and the relation seed length to body length (mm). For the statistical data analysis, was used JPM 8 program. Studying data results of the present study, from the statistical analysis of various sizes of each variety, is observed that some varieties are differentiated in relation to others in specific relations. So, it turns out to be that, berry and seed and the relation “berry length to seed length", are capable to contribute to distinguish the varieties of vine. Food technology – Viticulture – Oenology el
dc.language.iso el el
dc.subject Αμπελογραφία el
dc.subject Ράγα el
dc.subject Γίγαρτο el
dc.subject Μήκος ράγας el
dc.subject Μήκος γιγάρτου el
dc.title Συμβολή των αμπελογραφικών και αμπελομετρικών χαρακτήρων των ραγών και των γιγάρτων στη διάκριση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.publicationDate 2015
heal.abstract Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της συμβολής των αμπελογραφικών και αμπελομετρικών χαρακτήρων των ραγών και των γιγάρτων στη διάκριση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στη σχέση «μήκος ράγας προς μήκος γιγάρτου», σχέση την οποία ο Κριμπάς θεωρεί σταθερή. Μελετήθηκαν 57 γηγενείς ποικιλίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στον αμπελώνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου στη Λυκόβρυση. Προσδιορίστηκε για κάθε ποικιλία το βάρος 100 ραγών με ποδίσκο (g), το βάρος 100 ραγών χωρίς ποδίσκο (g) και το βάρος των 100 ποδίσκων (g). Για κάθε ποικιλία έγινε τυχαία δειγματοληψία 30 ραγών και μετρήθηκε το μήκος των ποδίσκων (mm), το μήκος και το πλάτος της ράγας (mm) καθώς και η σχέση μήκους προς πλάτος (mm). Από τη δειγματοληψία ραγών που έγινε για κάθε ποικιλία συλλέχθηκαν τυχαία 30 γίγαρτα ανά ποικιλία και μετρήθηκε το μήκος του κάθε γιγάρτου (mm), το πλάτος (mm), η σχέση μήκους-πλάτους (mm) και καταγράφθηκε το σχήμα ράμφους. Επίσης υπολογίστηκε το μήκος ράμφους (mm), το μήκος σώματος (mm), η σχέση σώματος - ράμφους (mm) και η σχέση μήκους γιγάρτου προς μήκος σώματος (mm). Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα JPM 8. Μελετώντας τα αποτελέσματα των δεδομένων της παρούσας μελέτης, από τη στατιστική επεξεργασία των διαφόρων μεγεθών κάθε ποικιλίας παρατηρείται ότι κάποιες ποικιλίες διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες σε κάποια συγκεκριμένα μεγέθη. Αποδεικνύεται έτσι ότι τα μεγέθη ράγας-γιγάρτου και η σχέση «μήκος ράγας προς μήκος γιγάρτου» είναι ικανά να συμβάλουν στη διάκριση των ποικιλιών της αμπέλου. Τεχνολογία Τροφίμων – Αμπελουργία – Οινολογία el
heal.abstract This thesis is attempting to study the contribution of Ampelographic and Ampelometric characters of the grapes and seeds so as to distinguish Greek grape varieties. Particular base was given at the relation “berry length to seed length”, which Krimbas considers steady. 57 native varieties were studied, which are located at the vineyard of the Agricultural University of Athens and the Institute of Vine and Wine in Lykovrysi. For each variety was specified the weight of 100 berries with stalk (g), the weight of 100 berries without stalk (g) and the weight of 100 stalks (g). For each variety was randomly sampled 30 berries and measured stalk length (mm), length and width of the berry (mm) and the relation length to width (mm). From sampling berries made for each variety, were randomly collected 30 seeds per variety, and was measured length of every seed (mm), width (mm), relation length-width (mm) and the form of the beak was recorded. Also was measured beak length (mm), the body length (mm), the relation body - beak (mm) and the relation seed length to body length (mm). For the statistical data analysis, was used JPM 8 program. Studying data results of the present study, from the statistical analysis of various sizes of each variety, is observed that some varieties are differentiated in relation to others in specific relations. So, it turns out to be that, berry and seed and the relation “berry length to seed length", are capable to contribute to distinguish the varieties of vine. Food technology – Viticulture – Oenology en
heal.advisorName Μπινιάρη, Αικατερίνη el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές