dc.contributor.advisor |
Τσιπλάκου, Ελένη |
|
dc.contributor.author |
Γιασουμής, Λένος Γ. |
|
dc.date.accessioned |
2015-09-22T10:21:31Z |
|
dc.date.available |
2015-09-22T10:21:31Z |
|
dc.date.issued |
2015-09-22 |
|
dc.date.submitted |
2014 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6062 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση του λόγου NDF:άμυλο του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών αιγών, στη γαλακτοπαραγωγή, στη χημική σύσταση του γάλακτος, στο ΣΒ, στην ημερήσια καταναλωθείσα ΞΟ, με την ιδιαίτερη έμφαση να εστιάζεται, στην επίδραση που ασκεί η αύξηση της τιμής του λόγου αυτού, στο προφίλ των ΛΟ του λίπους του γάλακτος. Για την εξέταση του σκοπού αυτού, σχεδιάστηκαν δύο ομάδες αιγών, οι οποίες αποτελούνταν από δύο ισάριθμες ομάδες, από έξι ζώα η κάθε ομάδα, όπου η μια ομάδα αποτελούσε την ομάδα Α και η άλλη την ομάδα Β. Η τιμή του λόγου NDF:άμυλο του σιτηρεσίου, που χορηγήθηκε στα ζώα της ομάδας του μάρτυρα ήταν ίση με 1,37, ενώ για αυτά της ομάδας της επέμβασης, ήταν ίση με 4,41. Η επιλογή των ζώων, που αποτελούσαν τις ομάδες, έγινε βάση μερικών κριτηρίων, ώστε οι δύο ομάδες μεταξύ τους, να είναι όσο το δυνατόν ισοδύναμες. Η αναλογία ΧΖ:ΣΖ ήταν ίση με 50:50. Και στις δύο ομάδες, χρησιμοποιήθηκαν ως ΧΖ, ο σανός μηδικής και το άχυρο σίτου. Ενώ όσο αφορά τις ζωοτροφές που αποτελούσαν τις ΣΖ, αφενός για την ομάδα Α χρησιμοποιήθηκαν, ο καρπός αραβοσίτου, τα πίτυρα σίτου και το σογιάλευρο (48%), αφετέρου όμως, για την ομάδα Β, πέραν από τις τρείς προαναφερθείσες ζωοτροφές προστέθηκαν ακόμα δύο ζωοτροφές, οι οποίες ήταν το ηλιάλευρο και στέμφυλα σακχαρότευτλων. Συνοπτικά, στο πείραμα δεν υπήρξε στατιστικώς σημαντική παρατήρηση μεταξύ των δύο ομάδα, αναφορικά με τη γαλακτοπαραγωγή, τη χημική σύσταση του γάλακτος και το ΣΒ. Όσο αφορά τα αποτελέσματα της συγκέντρωσης των ΛΟ του λίπους του γάλακτος το αιγών, παρατηρήθηκε ότι το λίπος του γάλακτος των αιγών στην ομάδα Β, είχε στατιστικώς χαμηλότερη συγκέντρωση για το C18:0 και C8:0, ενώ υψηλότερες τιμές είχε για τα ακόλουθα ΛΟ: C10:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:1 και C17:1 , σε σχέση με την ομάδα Α. |
el |
dc.description.abstract |
The aim of this study was to examine the effects of the ratio NDF:starch on the feeding in dairy goats on milk yield, chemical composition of milk (fat, protein, lactose, total solid), dry matter intake, body weight, but more paying particle attention to the fatty acids profile of milk. In order to examine it, two groups consisted of six animals each were constructed. One group was the Α and other was the Β one.
The level of the ratio NDF:starch of Α diet was equals to 1,37, while for the group of Β it was equals to 4,41. The selection of the animals which constituted the two groups was based on certain criteria resulting in two groups equivalent groups.
The forage:concentrate ratio was 50:50. The experiment had duration seven weeks and before the start of experiment there was a pre-experimental period of five days. For both groups the exact same forage alfalfa hay and wheat straw were used.
Regarding the concentration, in the group of Α corn, wheat bran, and soybean meal (48%) were used whereas the concentration of the Β included sunflower meal on top of the aforementioned.
To put in a nutshell, the increase of the ratio NDF:starch did not cause any significant difference in the milk yield, body weight or chemical composition of milk (%fat, protein, lactose, total solid).
When examining the concentration of the Fatty Acids of the milk produced by goats, we observed that the Β team had statistically lower concentration of C18:0, alone, whereas it had higher concentration in the following Fatty Acids: C10:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:1 C17:1, when comparing to the Α group. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
NDF: άμυλο |
el |
dc.subject |
Γαλακτοπαραγωγές αίγες |
el |
dc.subject |
Γάλα |
el |
dc.subject |
Λιπαρά οξέα |
el |
dc.title |
Η επίδραση του λόγου NDF: άμυλο του σιτηρέσιου στο προφίλ των λιπαρών οξέων του γάλακτος των γαλακτοπαραγωγών αιγών |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.generalDescription |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών |
el |
heal.publicationDate |
2014 |
|
heal.abstract |
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση του λόγου NDF:άμυλο του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών αιγών, στη γαλακτοπαραγωγή, στη χημική σύσταση του γάλακτος, στο ΣΒ, στην ημερήσια καταναλωθείσα ΞΟ, με την ιδιαίτερη έμφαση να εστιάζεται, στην επίδραση που ασκεί η αύξηση της τιμής του λόγου αυτού, στο προφίλ των ΛΟ του λίπους του γάλακτος. Για την εξέταση του σκοπού αυτού, σχεδιάστηκαν δύο ομάδες αιγών, οι οποίες αποτελούνταν από δύο ισάριθμες ομάδες, από έξι ζώα η κάθε ομάδα, όπου η μια ομάδα αποτελούσε την ομάδα Α και η άλλη την ομάδα Β. Η τιμή του λόγου NDF:άμυλο του σιτηρεσίου, που χορηγήθηκε στα ζώα της ομάδας του μάρτυρα ήταν ίση με 1,37, ενώ για αυτά της ομάδας της επέμβασης, ήταν ίση με 4,41. Η επιλογή των ζώων, που αποτελούσαν τις ομάδες, έγινε βάση μερικών κριτηρίων, ώστε οι δύο ομάδες μεταξύ τους, να είναι όσο το δυνατόν ισοδύναμες. Η αναλογία ΧΖ:ΣΖ ήταν ίση με 50:50. Και στις δύο ομάδες, χρησιμοποιήθηκαν ως ΧΖ, ο σανός μηδικής και το άχυρο σίτου. Ενώ όσο αφορά τις ζωοτροφές που αποτελούσαν τις ΣΖ, αφενός για την ομάδα Α χρησιμοποιήθηκαν, ο καρπός αραβοσίτου, τα πίτυρα σίτου και το σογιάλευρο (48%), αφετέρου όμως, για την ομάδα Β, πέραν από τις τρείς προαναφερθείσες ζωοτροφές προστέθηκαν ακόμα δύο ζωοτροφές, οι οποίες ήταν το ηλιάλευρο και στέμφυλα σακχαρότευτλων. Συνοπτικά, στο πείραμα δεν υπήρξε στατιστικώς σημαντική παρατήρηση μεταξύ των δύο ομάδα, αναφορικά με τη γαλακτοπαραγωγή, τη χημική σύσταση του γάλακτος και το ΣΒ. Όσο αφορά τα αποτελέσματα της συγκέντρωσης των ΛΟ του λίπους του γάλακτος το αιγών, παρατηρήθηκε ότι το λίπος του γάλακτος των αιγών στην ομάδα Β, είχε στατιστικώς χαμηλότερη συγκέντρωση για το C18:0 και C8:0, ενώ υψηλότερες τιμές είχε για τα ακόλουθα ΛΟ: C10:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:1 και C17:1 , σε σχέση με την ομάδα Α. |
el |
heal.abstract |
The aim of this study was to examine the effects of the ratio NDF:starch on the feeding in dairy goats on milk yield, chemical composition of milk (fat, protein, lactose, total solid), dry matter intake, body weight, but more paying particle attention to the fatty acids profile of milk. In order to examine it, two groups consisted of six animals each were constructed. One group was the Α and other was the Β one.
The level of the ratio NDF:starch of Α diet was equals to 1,37, while for the group of Β it was equals to 4,41. The selection of the animals which constituted the two groups was based on certain criteria resulting in two groups equivalent groups.
The forage:concentrate ratio was 50:50. The experiment had duration seven weeks and before the start of experiment there was a pre-experimental period of five days. For both groups the exact same forage alfalfa hay and wheat straw were used.
Regarding the concentration, in the group of Α corn, wheat bran, and soybean meal (48%) were used whereas the concentration of the Β included sunflower meal on top of the aforementioned.
To put in a nutshell, the increase of the ratio NDF:starch did not cause any significant difference in the milk yield, body weight or chemical composition of milk (%fat, protein, lactose, total solid).
When examining the concentration of the Fatty Acids of the milk produced by goats, we observed that the Β team had statistically lower concentration of C18:0, alone, whereas it had higher concentration in the following Fatty Acids: C10:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:1 C17:1, when comparing to the Α group. |
en |
heal.advisorName |
Τσιπλάκου, Ελένη |
el |
heal.academicPublisher |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών |
el |
heal.academicPublisherID |
aua |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών |
el |
dc.description.degree |
Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων |
el |