HEAL DSpace

Μελέτη-ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Χαρουτουνιάν, Σέρκο
dc.contributor.author Βρέλλη, Αλεξάνδρα Θ.
dc.date.accessioned 2015-09-22T07:44:37Z
dc.date.available 2015-09-22T07:44:37Z
dc.date.issued 2015-09-22
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6057
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει μια τοπική κοινότητα από τη χρήση της ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης στα αγροτικά τους προϊόντα αποτέλεσε το βασικό έναυσμα για τη διενέργεια της παρούσας διατριβής. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον στην εργασία αυτή επικεντρώθηκε στη μελέτη ενός παραδοσιακού προϊόντος της περιοχής των Βατίκων του νομού Λακωνίας του «βατικιώτικου κρεμμυδιού», με τη διερεύνηση αφενός των πτητικών του συστατικών που του προσδίδουν ιδιαίτερες οργανοληπτικές ιδιότητες και αφετέρου του δεσμού μεταξύ της ποιότητας του συγκεκριμένου προϊόντος και της περιοχής καλλιέργειάς του. Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκε η ποιοτική και ποσοτική σύσταση του αιθερίου ελαίου του τοπικού οικότυπου κρεμμυδιών που καλλιεργείται στην περιοχή της Νεάπολης του νομού Λακωνίας και συγκρίθηκε με τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια από το υβριδίο κρεμμυδιού Red Puma F1 που καλλιεργείται στην ίδια περιοχή της Νεάπολης και του κρεμμυδιού της ποικιλίας Μοράντα που καλλιεργείται στη Βοιωτία. Στόχος της μελέτης ήταν η διευκρίνιση των διαφορών μεταξύ των τριών διαφορετικών δειγμάτων, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διευκρίνιση κυρίως σε σχέση μεταξύ των πτητικών συστατικών του βατικιώτικου κρεμμυδιού και της περιοχής καλλιέργειας του αλλά και της γενετικής του προέλευσης. Η πιστοποίηση του «βατικιώτικου κρεμμυδιού» ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα προσδώσει στο προϊόν προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσει κίνητρο στους παραγωγούς για τη συνέχεια της καλλιέργειας του κρεμμυδιού και θα διασωθεί ο τοπικός πληθυσμός. el
dc.description.abstract The increasing interest of consumers and the benefits to a local community of the use of the designation of origin or geographical indication in the agricultural products constituted initialization of this study. Specifically, the interest in this work focused on the study of a traditional agricultural product, an onion cultivated on the region of the Vatika Lakonias, the “Vatikiotiko kremmidi”, exploring both the volatile components that confer specific organoleptic properties and also the link between the quality of the product and the area of cultivation. In this context the qualitative and quantitative composition of the essential oil of the local ecotype of onions grown in the area of Neapoli of Lakonia was determined and compared with the essential oils of the hybrid onion Red Puma F1 grown in the same area and the onion of “Moranta” variety grown in Boiotia. The aim of this study was to clarify the differences between the three different samples and correlate the volatiles of onion from Vatika with the cultivation area and genetic origins. The certification of "Vatikiotiko kremmidi" as product of Protected Designation of Origin in accordance with Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament will give to the product added value, create incentive for producers continuing cultivation of onion and rescue the local ecotype. el
dc.language.iso el el
dc.subject Βατικιώτικο κρεμμύδι, el
dc.subject Allium cepa el
dc.subject Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης el
dc.subject Αιθέριο έλαιο el
dc.subject Υδροαπόσταξη el
dc.title Μελέτη-ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
heal.publicationDate 2014
heal.abstract Το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει μια τοπική κοινότητα από τη χρήση της ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης στα αγροτικά τους προϊόντα αποτέλεσε το βασικό έναυσμα για τη διενέργεια της παρούσας διατριβής. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον στην εργασία αυτή επικεντρώθηκε στη μελέτη ενός παραδοσιακού προϊόντος της περιοχής των Βατίκων του νομού Λακωνίας του «βατικιώτικου κρεμμυδιού», με τη διερεύνηση αφενός των πτητικών του συστατικών που του προσδίδουν ιδιαίτερες οργανοληπτικές ιδιότητες και αφετέρου του δεσμού μεταξύ της ποιότητας του συγκεκριμένου προϊόντος και της περιοχής καλλιέργειάς του. Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκε η ποιοτική και ποσοτική σύσταση του αιθερίου ελαίου του τοπικού οικότυπου κρεμμυδιών που καλλιεργείται στην περιοχή της Νεάπολης του νομού Λακωνίας και συγκρίθηκε με τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια από το υβριδίο κρεμμυδιού Red Puma F1 που καλλιεργείται στην ίδια περιοχή της Νεάπολης και του κρεμμυδιού της ποικιλίας Μοράντα που καλλιεργείται στη Βοιωτία. Στόχος της μελέτης ήταν η διευκρίνιση των διαφορών μεταξύ των τριών διαφορετικών δειγμάτων, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διευκρίνιση κυρίως σε σχέση μεταξύ των πτητικών συστατικών του βατικιώτικου κρεμμυδιού και της περιοχής καλλιέργειας του αλλά και της γενετικής του προέλευσης. Η πιστοποίηση του «βατικιώτικου κρεμμυδιού» ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα προσδώσει στο προϊόν προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσει κίνητρο στους παραγωγούς για τη συνέχεια της καλλιέργειας του κρεμμυδιού και θα διασωθεί ο τοπικός πληθυσμός. el
heal.abstract The increasing interest of consumers and the benefits to a local community of the use of the designation of origin or geographical indication in the agricultural products constituted initialization of this study. Specifically, the interest in this work focused on the study of a traditional agricultural product, an onion cultivated on the region of the Vatika Lakonias, the “Vatikiotiko kremmidi”, exploring both the volatile components that confer specific organoleptic properties and also the link between the quality of the product and the area of cultivation. In this context the qualitative and quantitative composition of the essential oil of the local ecotype of onions grown in the area of Neapoli of Lakonia was determined and compared with the essential oils of the hybrid onion Red Puma F1 grown in the same area and the onion of “Moranta” variety grown in Boiotia. The aim of this study was to clarify the differences between the three different samples and correlate the volatiles of onion from Vatika with the cultivation area and genetic origins. The certification of "Vatikiotiko kremmidi" as product of Protected Designation of Origin in accordance with Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament will give to the product added value, create incentive for producers continuing cultivation of onion and rescue the local ecotype. en
heal.advisorName Χαρουτουνιάν, Σέρκο el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
dc.description.degree Θετικές επιστήμες στη γεωπονία el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές