HEAL DSpace

Μελέτη σε πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης σε όλη την οικογένεια με υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα για την μείωση της παιδικής παχυσαρκίας με νέες τεχνολογίες (μέσω web)

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Ζαμπέλας, Αντώνης
dc.contributor.author Καντζούκη, Αθανασία Ιωαν.
dc.date.accessioned 2015-09-21T08:45:38Z
dc.date.available 2015-09-21T08:45:38Z
dc.date.issued 2015-09-21
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6046
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Πολυάριθμες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε παγκόσμιο και ελληνικό πληθυσμό στην παιδική ηλικία (WHO, 2010).Η υπερβολική αύξηση βάρους σε αυτή την ηλικία έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία ενός ενήλικα (Singh, Mulder, Twisk, Van Mechelen, και Chinapaw, 2008). Μια καλή κατανόηση των αιτιών της κατάστασης βοηθά την κοινωνία και τους ερευνητές να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εργαλεία για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας (Wang et al., 2006). Διάφορα είδη παρεμβάσεων διατροφικών δημιουργούνται και διεξάγονται σε σχολεία,συλλογους, οικογένειες και διαδικτυακά. Σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού στην διαμόρφωση διατροφικών συμπεριφορών (Golley, Hendrie, Slater, και Corsini, 2011, Skouteris et al., 2011). Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες (ιστοσελίδες) έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και είναι ένας τρόπος διατροφικής παρέμβασης σε παιδιά (Her & Lee, 2002. Hyun et al, 2003).Για να γίνει αξιολόγηση της παρέμβασης χρειάζονται εργαλεία όπως το ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων (FFQ) (Gibson, 1990; Willett, 1998) αλλά και διατροφικοί δείκτες που θα εντοπίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου (παιδιού και γονέα αντίστοιχα) (Bach et al. 2006, (Bach, Serra-Majem et al. 2006, Feskens et al. 2007). Σκοπός: Δημιουργία διατροφικής παρέμβασης σε οικογένεια με παχύσαρκο παιδί (8-12 ετών) μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας πραγματοποιώντας ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής (αύξηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, μείωση fast food και γλυκών), μείωση ΒΜΙ και περιφέρεια μέσης καθώς και ανάλυση δείκτη διατροφικής αξιολόγησης (score). Σχεδιασμός μελέτης: 1) Πρόσκληση δείγματος με τα κατάλληλα κριτήρια εισαγωγής και διαίρεση τυχαιοποιημένα σε ομάδα ελέγχου και παρέμβασης. 2) Δημιουργία διατροφικής ιστοσελίδας ώστε να γίνει η παρέμβαση 3) Σχεδιασμός ενοτήτων - βίντεο παρέμβασης (και γενικότερο εκπαιδευτικό υλικό) 6 AΘΗΝΑ 2014 4) Δημιουργία και απάντηση από το δείγμα ερωτηματολογίων συχνότητας τροφίμων καθώς και συλλογή σωματικών μετρήσεων (βάρος, ύψος, περιφέρεια μέσης) σε παιδιά και γονείς (γίνονται σε αρχή και τέλος της παρέμβασης και στις 2 ομάδες). 5) Ηλεκτρονική παρέμβαση εξαμηνιαία στην συγκεκριμένη ομάδα και έλεγχος επισκεψιμότητας ιστοσελίδας. 6) Συλλογή δεδομένων (διατροφικά και σωματικά) στο τέλος της παρέμβασης πάλι. 7) Δημιουργία βάσης δεδομένων στο SPSS και στατιστική ανάλυση. Αποτελέσματα: Ουσιαστική στατιστική σημαντική διαφορά βρέθηκε στην ομάδα παρέμβασης των παιδιών μόνο στο ΒΜΙ προσαρμοσμένο με βάση το φύλο και την ηλικία κατά τα όρια Cole 2000 (p = 0,014 < 0,05) αλλά και αύξηση φρούτων (p=0,04< 0,05) και ξηρών καρπών (p=0,034 < 0,05) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Σε άλλες κατηγορίες τροφίμων στα παιδιά βρέθηκαν στατιστικές σημαντικές διαφορές και στις 2 ομάδες. Σε γονείς με τη σειρά τους ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, ούτε σε σωματικές αλλά ούτε και σε διατροφικές αλλαγές παρότι τη διαφορά που υπήρχε αρχικά στις 2 ομάδες (ελέγχου και παρέμβασης) στην μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ομάδα ελέγχου. el
dc.description.abstract Numerous studies have been conducted worldwide and Greek population in childhood (WHO, 2010) .The excessive weight gain at this age has a negative impact on the health of an adult (Singh, Mulder, Twisk, Van Mechelen, and Chinapaw, 2008). A good understanding of the causes of the situation helps the community and researchers to design and develop tools to combat childhood obesity (Wang et al., 2006). Various types of dietary interventions are created and performed in schools, clubs, families and online. An important role is played by the child's family environment in shaping eating behaviors (Golley, Hendrie, Slater, and Corsini, 2011, Skouteris et al., 2011). The Internet and new technologies (websites) have entered our lives and is a way of nutritional intervention in children (Her & Lee, 2002. Hyun et al, 2003) .To evaluate the intervention need tools like FFQ (Gibson, 1990; Willett, 1998) and nutritional indicators to identify changes in the behavior of the individual (child and parent respectively) (Bach et al. 2006, Bach, Serra-Majem et al. 2006, Feskens et al. 2007). Purpose: Creation a nutritional intervention to families of obese children (8-12 years) through web page making balanced and healthy diet (increased consumption of fruits, vegetables, reducing fast food and sweets), reducing BMI and waist circumference and ratio analysis of dietary assessment (score). Study design: 1) Invitation sample by appropriate inclusion criteria and were randomly divided into a control group and intervention. 2) Create a food web to make intervention 3) Planning modules - video intervention (and general educational material) 8 AΘΗΝΑ 2014 4) Create and response of the sample food frequency questionnaires and collecting physical measurements (weight, height, waist circumference) in children and parents (made at the beginning and end of the intervention groups both of them). 5) Electronic biannual intervention in this group and control web visitation. 6) Data Collection (nutritionally and physically) at the end of the intervention again. 7) Create a database in SPSS and statistical analysis. Results: Substantial statistical significant difference was found in the intervention group children only BMI adjusted by gender and age limits Cole 2000 (p = 0,014 <0,05) and increase fruit (p = 0,04 <0,05) and nuts (p = 0,034 <0,05) in relation to the control group. In other categories of foods to children were found statistically significant differences in two groups. Parents in turn could not be reached, either in physical nor in dietary changes although the difference was initially in two groups (control and intervention) in low consumption of fruits and vegetables in the control group. el
dc.language.iso el el
dc.subject Παιδική παχυσαρκία el
dc.subject Διατροφική παρέμβαση el
dc.subject Διαδίκτυο el
dc.subject Ιστοσελίδες el
dc.subject Ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων el
dc.subject Διατροφικοί δείκτες el
dc.subject Ελλάδα el
dc.title Μελέτη σε πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης σε όλη την οικογένεια με υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα για την μείωση της παιδικής παχυσαρκίας με νέες τεχνολογίες (μέσω web) el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2014
heal.abstract Πολυάριθμες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε παγκόσμιο και ελληνικό πληθυσμό στην παιδική ηλικία (WHO, 2010).Η υπερβολική αύξηση βάρους σε αυτή την ηλικία έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία ενός ενήλικα (Singh, Mulder, Twisk, Van Mechelen, και Chinapaw, 2008). Μια καλή κατανόηση των αιτιών της κατάστασης βοηθά την κοινωνία και τους ερευνητές να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εργαλεία για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας (Wang et al., 2006). Διάφορα είδη παρεμβάσεων διατροφικών δημιουργούνται και διεξάγονται σε σχολεία,συλλογους, οικογένειες και διαδικτυακά. Σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού στην διαμόρφωση διατροφικών συμπεριφορών (Golley, Hendrie, Slater, και Corsini, 2011, Skouteris et al., 2011). Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες (ιστοσελίδες) έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και είναι ένας τρόπος διατροφικής παρέμβασης σε παιδιά (Her & Lee, 2002. Hyun et al, 2003).Για να γίνει αξιολόγηση της παρέμβασης χρειάζονται εργαλεία όπως το ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων (FFQ) (Gibson, 1990; Willett, 1998) αλλά και διατροφικοί δείκτες που θα εντοπίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου (παιδιού και γονέα αντίστοιχα) (Bach et al. 2006, (Bach, Serra-Majem et al. 2006, Feskens et al. 2007). Σκοπός: Δημιουργία διατροφικής παρέμβασης σε οικογένεια με παχύσαρκο παιδί (8-12 ετών) μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας πραγματοποιώντας ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής (αύξηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, μείωση fast food και γλυκών), μείωση ΒΜΙ και περιφέρεια μέσης καθώς και ανάλυση δείκτη διατροφικής αξιολόγησης (score). Σχεδιασμός μελέτης: 1) Πρόσκληση δείγματος με τα κατάλληλα κριτήρια εισαγωγής και διαίρεση τυχαιοποιημένα σε ομάδα ελέγχου και παρέμβασης. 2) Δημιουργία διατροφικής ιστοσελίδας ώστε να γίνει η παρέμβαση 3) Σχεδιασμός ενοτήτων - βίντεο παρέμβασης (και γενικότερο εκπαιδευτικό υλικό) 6 AΘΗΝΑ 2014 4) Δημιουργία και απάντηση από το δείγμα ερωτηματολογίων συχνότητας τροφίμων καθώς και συλλογή σωματικών μετρήσεων (βάρος, ύψος, περιφέρεια μέσης) σε παιδιά και γονείς (γίνονται σε αρχή και τέλος της παρέμβασης και στις 2 ομάδες). 5) Ηλεκτρονική παρέμβαση εξαμηνιαία στην συγκεκριμένη ομάδα και έλεγχος επισκεψιμότητας ιστοσελίδας. 6) Συλλογή δεδομένων (διατροφικά και σωματικά) στο τέλος της παρέμβασης πάλι. 7) Δημιουργία βάσης δεδομένων στο SPSS και στατιστική ανάλυση. Αποτελέσματα: Ουσιαστική στατιστική σημαντική διαφορά βρέθηκε στην ομάδα παρέμβασης των παιδιών μόνο στο ΒΜΙ προσαρμοσμένο με βάση το φύλο και την ηλικία κατά τα όρια Cole 2000 (p = 0,014 < 0,05) αλλά και αύξηση φρούτων (p=0,04< 0,05) και ξηρών καρπών (p=0,034 < 0,05) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Σε άλλες κατηγορίες τροφίμων στα παιδιά βρέθηκαν στατιστικές σημαντικές διαφορές και στις 2 ομάδες. Σε γονείς με τη σειρά τους ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, ούτε σε σωματικές αλλά ούτε και σε διατροφικές αλλαγές παρότι τη διαφορά που υπήρχε αρχικά στις 2 ομάδες (ελέγχου και παρέμβασης) στην μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ομάδα ελέγχου. el
heal.abstract Numerous studies have been conducted worldwide and Greek population in childhood (WHO, 2010) .The excessive weight gain at this age has a negative impact on the health of an adult (Singh, Mulder, Twisk, Van Mechelen, and Chinapaw, 2008). A good understanding of the causes of the situation helps the community and researchers to design and develop tools to combat childhood obesity (Wang et al., 2006). Various types of dietary interventions are created and performed in schools, clubs, families and online. An important role is played by the child's family environment in shaping eating behaviors (Golley, Hendrie, Slater, and Corsini, 2011, Skouteris et al., 2011). The Internet and new technologies (websites) have entered our lives and is a way of nutritional intervention in children (Her & Lee, 2002. Hyun et al, 2003) .To evaluate the intervention need tools like FFQ (Gibson, 1990; Willett, 1998) and nutritional indicators to identify changes in the behavior of the individual (child and parent respectively) (Bach et al. 2006, Bach, Serra-Majem et al. 2006, Feskens et al. 2007). Purpose: Creation a nutritional intervention to families of obese children (8-12 years) through web page making balanced and healthy diet (increased consumption of fruits, vegetables, reducing fast food and sweets), reducing BMI and waist circumference and ratio analysis of dietary assessment (score). Study design: 1) Invitation sample by appropriate inclusion criteria and were randomly divided into a control group and intervention. 2) Create a food web to make intervention 3) Planning modules - video intervention (and general educational material) 8 AΘΗΝΑ 2014 4) Create and response of the sample food frequency questionnaires and collecting physical measurements (weight, height, waist circumference) in children and parents (made at the beginning and end of the intervention groups both of them). 5) Electronic biannual intervention in this group and control web visitation. 6) Data Collection (nutritionally and physically) at the end of the intervention again. 7) Create a database in SPSS and statistical analysis. Results: Substantial statistical significant difference was found in the intervention group children only BMI adjusted by gender and age limits Cole 2000 (p = 0,014 <0,05) and increase fruit (p = 0,04 <0,05) and nuts (p = 0,034 <0,05) in relation to the control group. In other categories of foods to children were found statistically significant differences in two groups. Parents in turn could not be reached, either in physical nor in dietary changes although the difference was initially in two groups (control and intervention) in low consumption of fruits and vegetables in the control group. en
heal.advisorName Ζαμπέλας, Αντώνης el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές