Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι διττός. Από την μια μεριά ο σκοπός της εργασίας ήταν να πραγματοποιηθεί μια εισαγωγή στο θέμα της διαχείρισης της αλιείας δεδομένης της μεγάλης κοινωνικοοικονομικής της σημασίας που χαρακτηρίζεται από την υπεραλίευση και την επιδείνωση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων παγκοσμίως. Λόγω της ελεύθερης πρόσβασης και της απουσίας ιδιοκτησιακού καθεστώτος τα οποία με την σειρά τους οδηγούν σε υπέρμετρο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση της ψαριάς, δημιουργήθηκε το πρόβλημα διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων. Το πρόβλημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπερμεγέθη αλιευτική ικανότητα και την αλόγιστη επένδυση ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου.
Από την άλλη, ο δεύτερος σκοπός της εργασίας ήταν να προσεγγίσει εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης από αυτά που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και που σχετίζονται με την κατανομή των δικαιωμάτων αλίευσης στην λεκάνη της Μεσογείου.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία μόνο από την αλιεία του ερυθρού τόννου ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σαφή και κατανοητά. Η επιλογή αυτή πραγματοποιήθηκε λόγω της σπουδαιότητας της αλιείας του είδους αυτού τόσο σε ορούς ποσότητας όσο και σε όρους αξίας του, παγκοσμίως, αλλά και στη Μεσόγειο αλλά και λόγω των διαθέσιμων και αξιόπιστων στοιχείων της διεθνούς βιβλιογραφίας και ειδικότερα των στοιχείων του F.A.O.
The purpose of this paper is twofold. On the one hand, the aim of this work was to make an introduction to fisheries management given the great socio-economic importance characterized by overfishing and the deterioration of fish stocks worldwide. Because of open access and the lack of ownership which in turn lead to excessive competition for ensuring fish, created the problem of managing marine resources. This problem resulted in the oversized capacity and reckless investment of human and physical capital.
On the other hand, the second aim of the study was to reach alternative management models than those applied to date and related to the allocation of fishing rights in the Mediterranean basin.
For this reason, we used data only from bluefin tuna to draw conclusions clear and understandable. The choice was made because of the importance of fishing for this species both in terms of quantity and in terms of value, worldwide, but also in the Mediterranean but also because of available and reliable data in the literature and in particular the F.A.O