HEAL DSpace

Κατανομή της πρόσληψης υγρών κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου από τρόφιμα και ποτά σε ενήλικες

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καψοκεφάλου, Μαρία
dc.contributor.author Κρεμμύδα, Πελαγία
dc.date.accessioned 2015-09-10T10:09:06Z
dc.date.available 2015-09-10T10:09:06Z
dc.date.issued 2015-09-10
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5985
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Η παρούσα εργασία επιχειρεί να δώσει κάποιες γνώσεις για τη σημασία του νερού και των υγρών για τον ανθρώπινο οργανισμό, να εξηγήσει τον μηχανισμό ομοιόστασης του νερού στο σώμα, να αναφέρει τις συστάσεις από αρμόδιους οργανισμούς για την απαραίτητη πρόσληψη και να αποτυπώσει κάποια αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα έρευνες πρόσληψης νερού και υγρών σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα. Σκοπός της μελέτης: να παρατηρήσει τα δεδομένα στη πρόσληψη νερού και υγρών ποτών στην Ελλάδα το καλοκαίρι και να τα συγκρίνει με δημοσιευμένα στοιχεία άλλων χωρών. Μεθοδολογία: Έγινε ανάλυση στη ζυγισμένη με διαιτητικές προδιαγραφές, ποσότητα πρόσληψης των υγρών και τροφίμων, στο δείγμα του πληθυσμού (n=35), ηλικίας 19-64 χρονών ανά 24-ωρο για 7 μέρες . Καταγράφηκε η κατανάλωση νερού, υγρών και τροφίμων ανά ημέρα για 7 ημέρες. Υπολογίστηκε η πρόσληψη του κάθε υγρού, του νερού, του νερού από τα τρόφιμα και η ενέργεια από τα υγρά ανά ημέρα. Υπολογίστηκε επίσης η κατανάλωση ανά τετράωρο του κάθε υγρού για άντρες και γυναίκες ξεχωριστά, ανά ημέρα της εβδομάδας. Συνολικά καταγράφηκαν 1470 τετράωρα. Η συνολική πρόσληψη νερού υπολογίστηκε από την θρεπτική σύσταση των τροφίμων και των ποτών σε σύγκριση με τις τιμές αναφοράς. Αποτελέσματα Η συνολική πρόσληψη νερού για τους άνδρες ήταν 3171,95L και για τις γυναίκες 2199,39L. Το νερό από ποτά αντιπροσώπευε το 26,03%. Η πρόσληψη νερού από τα τρόφιμα ήταν 20,36%. Η πρόσληψη ενέργειας από τα υγρά ήταν 217Kcal/ημέρα και αρκετά μεγαλύτερη το Σάββατο(349Kcal). Η κατανάλωση σε καφέ βρέθηκε 13,1%, σε νερό 53,6%, αλκοόλ 8,2%, γάλα 4,3%, αναψυκτικά τύπου light 3,15%, χυμοί- αναψυκτικά 3,1% και φρέσκου χυμού φρούτου 1%. Η κατανάλωση του νερού ήταν υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ, των χυμών και των αναψυκτικών πρωί - μεσημέρι - απόγευμα, των ροφημάτων το πρωί και του αλκοόλ το βράδυ και τη νύχτα ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα . Συμπέρασμα Η πρόσληψη σε νερό ήταν μεγαλύτερη από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων, για επαρκή πρόσληψη: (ΑΙ)=2,5L για τους άντρες και 2L 10 για τις γυναίκες και μεγαλύτερη από τις χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και τον Καναδά. Ωστόσο, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την επαρκή ενυδάτωση του πληθυσμού το καλοκαίρι, καθώς είναι αναγκαία επιπλέον δεδομένα που σχετίζονται με την απώλεια υγρών και το ισοζύγιο νερού, τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες. Η υψηλή πρόσληψη καφέ και αλκοόλ και η χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και φρέσκου χυμού δείχνει ότι χρειάζονται διαιτητικές συστάσεις και ενημέρωση για σωστές διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ενυδάτωση. el
dc.description.abstract This paper attempts to provide some insights on the importance of water and liquids for the human body, to explain the mechanism of water homeostasis in the body, to refer the recommendations from institutions for the necessary recruitment and to capture some of the results from water intake surveys and liquids until now in various countries and in Greece. Aim of the study: To observe data on water intake and liquid beverages in Greece in the summer and compare them with published data from other countries. Methods: The analysis was weighted with dietary requirements, quantity intake of fluids and food in the sample population (n = 35), aged 19-64 years per 24 - hour period for 7 days. Water consumption was recorded and liquid food per day for 7 days. The intake of each liquid,water, water from food and energy from liquids per day was calculated . The consumption every four hours of each liquid for men and women separately, per weekday, was calculated also. A total of 1470 four-hour periods was reported. The total water intake was calculated from the nutritional composition of foods and drinks compared to the baseline. Results The total water intake for men was 3171.95 L for women 2199.39 L. To water from beverages accounted for 26.03 %. The water intake from foods was 20.36 %. The energy intake of fluids was much larger and 217Kcal/day on Saturday (349Kcal). The consumption of coffee was 13.1 % , 53.6 % water, 8.2 % alcohol, 4.3 % milk, cola light 3,15%, juice - drinks 3.1 % fresh fruit juice and 1% . The water consumption was higher in the afternoon and in the evening, the consumption of juices and soft drinks was higher in the morning, at noon and in the evening, of beverages in the morning and of alcohol in the evening and at night especially on weekends . Conclusion The water intake was greater than the recommendations of the European Food Safety Authority, adequate intake (AI) = 2,5 L for men and 2L for women and greater than the countries of Europe, America and Canada. However, no conclusions can be drawn for adequate hydration of the population in the summer as it is needed additional data associated with the loss of fluid and water balance physical activity and other factors. A high intake of coffee and alcohol and low consumption of milk 12 and fresh juice shows that require dietary recommendations and information about good eating habits that contribute to hydration. Keywords: hydration, summer, water intake, drinking, research. el
dc.language.iso el el
dc.subject Ενυδάτωση el
dc.subject Πρόσληψη νερού el
dc.subject Κατανάλωση ποτών el
dc.title Κατανομή της πρόσληψης υγρών κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου από τρόφιμα και ποτά σε ενήλικες el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2014
heal.abstract Η παρούσα εργασία επιχειρεί να δώσει κάποιες γνώσεις για τη σημασία του νερού και των υγρών για τον ανθρώπινο οργανισμό, να εξηγήσει τον μηχανισμό ομοιόστασης του νερού στο σώμα, να αναφέρει τις συστάσεις από αρμόδιους οργανισμούς για την απαραίτητη πρόσληψη και να αποτυπώσει κάποια αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα έρευνες πρόσληψης νερού και υγρών σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα. Σκοπός της μελέτης: να παρατηρήσει τα δεδομένα στη πρόσληψη νερού και υγρών ποτών στην Ελλάδα το καλοκαίρι και να τα συγκρίνει με δημοσιευμένα στοιχεία άλλων χωρών. Μεθοδολογία: Έγινε ανάλυση στη ζυγισμένη με διαιτητικές προδιαγραφές, ποσότητα πρόσληψης των υγρών και τροφίμων, στο δείγμα του πληθυσμού (n=35), ηλικίας 19-64 χρονών ανά 24-ωρο για 7 μέρες . Καταγράφηκε η κατανάλωση νερού, υγρών και τροφίμων ανά ημέρα για 7 ημέρες. Υπολογίστηκε η πρόσληψη του κάθε υγρού, του νερού, του νερού από τα τρόφιμα και η ενέργεια από τα υγρά ανά ημέρα. Υπολογίστηκε επίσης η κατανάλωση ανά τετράωρο του κάθε υγρού για άντρες και γυναίκες ξεχωριστά, ανά ημέρα της εβδομάδας. Συνολικά καταγράφηκαν 1470 τετράωρα. Η συνολική πρόσληψη νερού υπολογίστηκε από την θρεπτική σύσταση των τροφίμων και των ποτών σε σύγκριση με τις τιμές αναφοράς. Αποτελέσματα Η συνολική πρόσληψη νερού για τους άνδρες ήταν 3171,95L και για τις γυναίκες 2199,39L. Το νερό από ποτά αντιπροσώπευε το 26,03%. Η πρόσληψη νερού από τα τρόφιμα ήταν 20,36%. Η πρόσληψη ενέργειας από τα υγρά ήταν 217Kcal/ημέρα και αρκετά μεγαλύτερη το Σάββατο(349Kcal). Η κατανάλωση σε καφέ βρέθηκε 13,1%, σε νερό 53,6%, αλκοόλ 8,2%, γάλα 4,3%, αναψυκτικά τύπου light 3,15%, χυμοί- αναψυκτικά 3,1% και φρέσκου χυμού φρούτου 1%. Η κατανάλωση του νερού ήταν υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ, των χυμών και των αναψυκτικών πρωί - μεσημέρι - απόγευμα, των ροφημάτων το πρωί και του αλκοόλ το βράδυ και τη νύχτα ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα . Συμπέρασμα Η πρόσληψη σε νερό ήταν μεγαλύτερη από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων, για επαρκή πρόσληψη: (ΑΙ)=2,5L για τους άντρες και 2L 10 για τις γυναίκες και μεγαλύτερη από τις χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και τον Καναδά. Ωστόσο, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την επαρκή ενυδάτωση του πληθυσμού το καλοκαίρι, καθώς είναι αναγκαία επιπλέον δεδομένα που σχετίζονται με την απώλεια υγρών και το ισοζύγιο νερού, τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες. Η υψηλή πρόσληψη καφέ και αλκοόλ και η χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και φρέσκου χυμού δείχνει ότι χρειάζονται διαιτητικές συστάσεις και ενημέρωση για σωστές διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ενυδάτωση. el
heal.abstract This paper attempts to provide some insights on the importance of water and liquids for the human body, to explain the mechanism of water homeostasis in the body, to refer the recommendations from institutions for the necessary recruitment and to capture some of the results from water intake surveys and liquids until now in various countries and in Greece. Aim of the study: To observe data on water intake and liquid beverages in Greece in the summer and compare them with published data from other countries. Methods: The analysis was weighted with dietary requirements, quantity intake of fluids and food in the sample population (n = 35), aged 19-64 years per 24 - hour period for 7 days. Water consumption was recorded and liquid food per day for 7 days. The intake of each liquid,water, water from food and energy from liquids per day was calculated . The consumption every four hours of each liquid for men and women separately, per weekday, was calculated also. A total of 1470 four-hour periods was reported. The total water intake was calculated from the nutritional composition of foods and drinks compared to the baseline. Results The total water intake for men was 3171.95 L for women 2199.39 L. To water from beverages accounted for 26.03 %. The water intake from foods was 20.36 %. The energy intake of fluids was much larger and 217Kcal/day on Saturday (349Kcal). The consumption of coffee was 13.1 % , 53.6 % water, 8.2 % alcohol, 4.3 % milk, cola light 3,15%, juice - drinks 3.1 % fresh fruit juice and 1% . The water consumption was higher in the afternoon and in the evening, the consumption of juices and soft drinks was higher in the morning, at noon and in the evening, of beverages in the morning and of alcohol in the evening and at night especially on weekends . Conclusion The water intake was greater than the recommendations of the European Food Safety Authority, adequate intake (AI) = 2,5 L for men and 2L for women and greater than the countries of Europe, America and Canada. However, no conclusions can be drawn for adequate hydration of the population in the summer as it is needed additional data associated with the loss of fluid and water balance physical activity and other factors. A high intake of coffee and alcohol and low consumption of milk 12 and fresh juice shows that require dietary recommendations and information about good eating habits that contribute to hydration. Keywords: hydration, summer, water intake, drinking, research. en
heal.advisorName Καψοκεφάλου, Μαρία el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές