Σκοπός του πειράματος, ήταν η μελέτη της επίδρασης της μυκόρριζας στην ανάπτυξη, στις αποδόσεις και στην ποιότητα φυτών κτηνοτροφικού μπιζελιού. Το πείραμα διεξήχθη σε βιολογικό πειραματικό αγρό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή της Κωπαΐδας, κατά την καλλιεργητική περίοδο Νοεμβρίου 2012 - Ιουνίου 2013.
Περιλάμβανε φυτά κτηνοτροφικού μπιζελιού όπου το ριζικό σύστημα είχε δεχθεί επίδραση με σκεύασμα μυκόρριζας. Η εφαρμογή της μυκόρριζας έγινε τον Ιανουάριο του 2013. Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν στο κτηνοτροφικό μπιζέλι ήταν η πυκνότητα φυτρώματος, το ξηρό βάρος όλου του φυτού , το ύψος των φυτών, το μήκος του λοβού, ο αριθμός λοβών ανά φυτό καθώς και το μέσο βάρος τους. Στη συνέχεια υπολογίστηκαν οι αποδόσεις σε λοβούς και οι αποδόσεις σε φυτομάζα. Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μελετήθηκε το βάρος 1000 σπόρων. Αξιολογήθηκαν χαρακτηριστικά του ριζικού συστήματος καθώς και το ποσοστό αποικισμού της ρίζας με μυκόρριζα.
Ως αποτέλεσμα του πειράματος, παρατηρήθηκε υπεροχή στα φυτά που είχε γίνει η εφαρμογή μυκόρριζας στο ύψος, στο ξηρό βάρος, στο βάρος 1000 σπόρων, στον αριθμό λοβών, στο μέσο βάρος των λοβών, στις αποδόσεις σε λοβούς και στις αποδόσεις σε φυτομάζα. Ωστόσο δεν φάνηκαν διαφορές στην επιφάνεια, στη διάμετρο και στο μήκος του ριζικού συστήματος, στο μήκος του λοβού και στην πυκνότητα φυτρώματος. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική γεωργία, βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του κτηνοτροφικού μπιζελιού.
The effect of the mycorrhizal was studied in the growth, the yields and the quality of organic pea plants. On an experimental field of Agricultural University of Athens, cited on the farm of the University near Kopais, during the period November 2012-June 2013.
Included pea plants where the root system was accepted with effect mycorrhizal formulation . The application of mycorrhizal took place in January 2013 .
The properties of the pea plants were the following: density of plants, the dry weight, the height of plants, the length of pod, the pod number per plant, the weight of pod, the weight of 1000 seeds, the yields of pods, the the yields of plants, characteristics of root and the percentage of mycorrhiza.
Finally, was observed the superiority from the mycorrhizal plants in most characteristics, leading to the conclusion that can be used in organic farming, improving the characteristics of the pea crop .