HEAL DSpace

Συμβατική, ολοκληρωμένη και βιολογική καλλιέργεια ελιάς μια υβριδική ανάλυση κόστους οφέλους

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καμπάς, Αθανάσιος
dc.contributor.author Τζαβάρα, Ελένη
dc.date.accessioned 2015-03-11T09:08:59Z
dc.date.available 2015-03-11T09:08:59Z
dc.date.issued 2015-03-11
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5896
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου για τους τρεις εφαρμοζόμενους τύπους καλλιέργειας συμβατική λοκληρωμένη διαχείριση και βιολογική γεωργία.Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ανά τύπο καλλιέργειας, το που οφείλεται η διακύμανση του κόστους στους διάφορους τύπους καλλιέργειας και πως μπορούμε να επέμβουμε ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ώστε να καταστήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο ανταγωνιστικό.Από την άλλη πλευρά η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών γεωργίας που προσδίδουν πιστοποίηση στο προιόνσε συνυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα ώθηση στο ελληνικό ελαιόλδο, ώστε να καταλάβει τη θέση που του ανήκειστο χώρο του τυποποιημένου ελαιολάδου απολαμβάνοντας την προστιθέμενη αξία. Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε επίσης και ο δείκτης περιβαλλοντικού κόστους EIQ (Environmental Impact Quotient)για κάθα παραγωγό και τύπο καλλιέργειας. el
dc.description.abstract The olive oil is one of the most important and dynamic agricultural products of the Greek rural economy. The new financial environment, in which the Greek olive oil is called to play a role, in the upcoming decades, will be mainly characterized by strong competition, since the globalization and liberalization of trade and finance activity, is a priority within E.U`s boundaries. To ensure the prospects and the future of the Greek olive oil, will be judged accordingly by the effectiveness of actions and interventions to be made and the actions to be taken to enhance competitiveness and support benefits such as, quality and high nutritional value. In this study we examined the production cost concerning three types of farming practiced in Greece, in the olive oil sector, the conventional agriculture, the integrated crop management and the organic agriculture, in 30 growers by crop type. The aim was to determine both the cost per crop type, due to the variation in the cost to the different types and how we intervene in order to reduce production costs and make the Greek olive oil competitive. On the other hand, the exploitation of alternative agricultural methods, that impart certification to the product, combined with the reduction in production costs, could give a new boost to the Greek olive oil, to conquer the place it deserves in the field of certificated olive oil and gain its the added value. The application of alternative agricultural methods aiming at the environmental protection is also worth mentioning. For that purpose, we examined the environmental index EIQ (Environmental Impact Quotient). This index was created and used in 1992 by the university of Cornell, in USA, aiming at giving information on how the pesticides affect the environment. In the present study it was examined for each producer and type of crop, the environmental impact of the applicable plant protection program as well as the environmental cost index for each type of farming, as a whole. el
dc.language.iso el el
dc.subject ελιά el
dc.subject συμβατική el
dc.subject βιολογική el
dc.subject κόστος el
dc.title Συμβατική, ολοκληρωμένη και βιολογική καλλιέργεια ελιάς μια υβριδική ανάλυση κόστους οφέλους el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Olive oil industry--Greece en
heal.classification Olive oil industry--Environmental aspects en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου για τους τρεις εφαρμοζόμενους τύπους καλλιέργειας συμβατική λοκληρωμένη διαχείριση και βιολογική γεωργία.Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ανά τύπο καλλιέργειας, το που οφείλεται η διακύμανση του κόστους στους διάφορους τύπους καλλιέργειας και πως μπορούμε να επέμβουμε ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ώστε να καταστήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο ανταγωνιστικό.Από την άλλη πλευρά η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών γεωργίας που προσδίδουν πιστοποίηση στο προιόνσε συνυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα ώθηση στο ελληνικό ελαιόλδο, ώστε να καταλάβει τη θέση που του ανήκειστο χώρο του τυποποιημένου ελαιολάδου απολαμβάνοντας την προστιθέμενη αξία. Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε επίσης και ο δείκτης περιβαλλοντικού κόστους EIQ (Environmental Impact Quotient)για κάθα παραγωγό και τύπο καλλιέργειας. el
heal.abstract The olive oil is one of the most important and dynamic agricultural products of the Greek rural economy. The new financial environment, in which the Greek olive oil is called to play a role, in the upcoming decades, will be mainly characterized by strong competition, since the globalization and liberalization of trade and finance activity, is a priority within E.U`s boundaries. To ensure the prospects and the future of the Greek olive oil, will be judged accordingly by the effectiveness of actions and interventions to be made and the actions to be taken to enhance competitiveness and support benefits such as, quality and high nutritional value. In this study we examined the production cost concerning three types of farming practiced in Greece, in the olive oil sector, the conventional agriculture, the integrated crop management and the organic agriculture, in 30 growers by crop type. The aim was to determine both the cost per crop type, due to the variation in the cost to the different types and how we intervene in order to reduce production costs and make the Greek olive oil competitive. On the other hand, the exploitation of alternative agricultural methods, that impart certification to the product, combined with the reduction in production costs, could give a new boost to the Greek olive oil, to conquer the place it deserves in the field of certificated olive oil and gain its the added value. The application of alternative agricultural methods aiming at the environmental protection is also worth mentioning. For that purpose, we examined the environmental index EIQ (Environmental Impact Quotient). This index was created and used in 1992 by the university of Cornell, in USA, aiming at giving information on how the pesticides affect the environment. In the present study it was examined for each producer and type of crop, the environmental impact of the applicable plant protection program as well as the environmental cost index for each type of farming, as a whole. en
heal.advisorName Καμπάς, Αθανάσιος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Ολοκληρωμένη ανάπτυξη και διαχείριση του αγροτικού χώρου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές