HEAL DSpace

Μελέτη της γλυκαιμικής απόκρισης: μελέτη in vitro σε μοντέλα συστήματα και σε τρόφιμα

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Καψοκεφάλου, Μαρία
dc.contributor.author Αθανασάτου, Αδελαΐς Α.
dc.date.accessioned 2015-03-03T08:59:26Z
dc.date.available 2015-03-03T08:59:26Z
dc.date.issued 2015-03-03
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5878
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Ο ςακχαρϊδθσ διαβιτθσ αποτελεί εδϊ και πολλά χρόνια αντικείμενο ενδιαφζροντοσ και μελζτθσ τθσ επιςτθμονικισ κοινότθτασ διότι εμφανίηεται ςε ολοζνα και περιςςότερουσ ανκρϊπουσ. Θ κατανάλωςθ φυτικϊν ινϊν προκαλεί μειωμζνθ μεταγευματικι απόκριςθ γλυκόηθσ και ινςουλίνθσ. ΢τθν παροφςα μελζτθ προτείνεται μια in vitro μεκοδολογία που προςομοιάηει τισ φυςιολογικζσ ςυνκικεσ πζψθσ των υδατανκράκων και για τθν πρόβλεψθ τθσ μεταγευματικισ ςυγκζντρωςθσ τθσ γλυκόηθσ. Θ προτεινόμενθ μεκοδολογία περιλαμβάνει 4 ςτάδια (ςτοματικι κοιλότθτα, ςτομάχι, μεταβατικό ςτάδιο ρφκμιςθσ του pH και λεπτό ζντερο) in vitro πζψθσ του τροφίμου ι μίγματοσ τροφίμων ςε διαφορετικά pH, παρουςία ενηφμων και με τθ χριςθ μεμβράνθσ διάλυςθσ. Ο ςυνολικόσ χρόνοσ τθσ in vitro πζψθσ είναι 4,5 ϊρεσ. Χρθςιμοποιικθκε α-κυκλοδεξτρίνθσ ςε αυξανόμενεσ δόςεισ (0.01g, 0.025g και 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ) ςε δείγματα λευκοφ ψωμιοφ ϊςτε να μελετθκεί θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ. Θ προςκικθ 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ ςτο λευκό ψωμί είχε ωσ αποτζλεςμα τθ μείωςθ τθσ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 90min (p=0.046) και ςτα 120min(p=0.011). ΢τθ ςυνζχεια, επιλζχκθκαν δείγματα που υποβλικθκαν ςε in vitro πζψθ από το διεκνι πίνακα τιμϊν για τον προςδιοριςμό του γλυκαιμικοφ δείκτθ και γλυκαιμικοφ φορτίου. Καλφτερθ ςτατιςτικά ςθμαντικι ςυςχζτιςθ με το γλυκαιμικό δείκτθ in vivo παρουςιάηει θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ των δειγμάτων ςτα 120min (Spearman’s rho=0,883). Επίςθσ, θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 120min ςυςχετίςτθκε με τισ τιμζσ του γλυκαιμικοφ φορτίου δίνοντασ πολφ καλά αποτελζςματα (Spearman’s rho=0,953). el
dc.description.abstract Diabetes mellitus is for several years object of interest and study of the scientific community because it’s increased prevalence. Fiber consumption causes decreased postprandial glucose and insulin responses. The present study suggests an in vitro methodology that simulates the normal conditions of digestion for carbohydrates and predicts the postprandial glucose concentration. The suggested methodology involves 4 stages (oral cavity, stomach, a transitional phase adjustment pH and intestinal digestion) in vitro digestion for food or mix foods at different pH, presence of enzymes and using dialysis membrane. The total time of in vitro digestion is 4 1/2 hours. The first step of this study was the addition a-cyclodextrin in increasing doses (0.01g, 0.025g and 0.05g α-cyclodextrin) in samples of white bread. The samples of white bread with 0.05g αcyclodextrin resulted in decreased absorption of glucose at 90 min (p=0.011) and at 120min (p=0.046). Subsequently, samples were selected for in vitro digestion from the International table of Glycemic Index and Glycemic Load Values. Stronger statistically significant correlation with the Glycemic Index in vivo was observed with the absorption of glucose at t=120min (Spearman’s rho=0,883). Moreover, the absorption of glucose at t=120min correlated with the values of glycemic load, giving very good results (Spearman’s rho=0,953). el
dc.language.iso el el
dc.subject in vitro μεθοδολογία el
dc.subject γλυκαιμικός δείκτης el
dc.subject γλυκαιμικό φορτίο el
dc.title Μελέτη της γλυκαιμικής απόκρισης: μελέτη in vitro σε μοντέλα συστήματα και σε τρόφιμα el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Diabetes en
heal.classification Fiber in human nutrition en
heal.classification Glycemic index en
heal.classification Food--Analysis en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Ο ςακχαρϊδθσ διαβιτθσ αποτελεί εδϊ και πολλά χρόνια αντικείμενο ενδιαφζροντοσ και μελζτθσ τθσ επιςτθμονικισ κοινότθτασ διότι εμφανίηεται ςε ολοζνα και περιςςότερουσ ανκρϊπουσ. Θ κατανάλωςθ φυτικϊν ινϊν προκαλεί μειωμζνθ μεταγευματικι απόκριςθ γλυκόηθσ και ινςουλίνθσ. ΢τθν παροφςα μελζτθ προτείνεται μια in vitro μεκοδολογία που προςομοιάηει τισ φυςιολογικζσ ςυνκικεσ πζψθσ των υδατανκράκων και για τθν πρόβλεψθ τθσ μεταγευματικισ ςυγκζντρωςθσ τθσ γλυκόηθσ. Θ προτεινόμενθ μεκοδολογία περιλαμβάνει 4 ςτάδια (ςτοματικι κοιλότθτα, ςτομάχι, μεταβατικό ςτάδιο ρφκμιςθσ του pH και λεπτό ζντερο) in vitro πζψθσ του τροφίμου ι μίγματοσ τροφίμων ςε διαφορετικά pH, παρουςία ενηφμων και με τθ χριςθ μεμβράνθσ διάλυςθσ. Ο ςυνολικόσ χρόνοσ τθσ in vitro πζψθσ είναι 4,5 ϊρεσ. Χρθςιμοποιικθκε α-κυκλοδεξτρίνθσ ςε αυξανόμενεσ δόςεισ (0.01g, 0.025g και 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ) ςε δείγματα λευκοφ ψωμιοφ ϊςτε να μελετθκεί θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ. Θ προςκικθ 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ ςτο λευκό ψωμί είχε ωσ αποτζλεςμα τθ μείωςθ τθσ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 90min (p=0.046) και ςτα 120min(p=0.011). ΢τθ ςυνζχεια, επιλζχκθκαν δείγματα που υποβλικθκαν ςε in vitro πζψθ από το διεκνι πίνακα τιμϊν για τον προςδιοριςμό του γλυκαιμικοφ δείκτθ και γλυκαιμικοφ φορτίου. Καλφτερθ ςτατιςτικά ςθμαντικι ςυςχζτιςθ με το γλυκαιμικό δείκτθ in vivo παρουςιάηει θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ των δειγμάτων ςτα 120min (Spearman’s rho=0,883). Επίςθσ, θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 120min ςυςχετίςτθκε με τισ τιμζσ του γλυκαιμικοφ φορτίου δίνοντασ πολφ καλά αποτελζςματα (Spearman’s rho=0,953). el
heal.abstract Diabetes mellitus is for several years object of interest and study of the scientific community because it’s increased prevalence. Fiber consumption causes decreased postprandial glucose and insulin responses. The present study suggests an in vitro methodology that simulates the normal conditions of digestion for carbohydrates and predicts the postprandial glucose concentration. The suggested methodology involves 4 stages (oral cavity, stomach, a transitional phase adjustment pH and intestinal digestion) in vitro digestion for food or mix foods at different pH, presence of enzymes and using dialysis membrane. The total time of in vitro digestion is 4 1/2 hours. The first step of this study was the addition a-cyclodextrin in increasing doses (0.01g, 0.025g and 0.05g α-cyclodextrin) in samples of white bread. The samples of white bread with 0.05g αcyclodextrin resulted in decreased absorption of glucose at 90 min (p=0.011) and at 120min (p=0.046). Subsequently, samples were selected for in vitro digestion from the International table of Glycemic Index and Glycemic Load Values. Stronger statistically significant correlation with the Glycemic Index in vivo was observed with the absorption of glucose at t=120min (Spearman’s rho=0,883). Moreover, the absorption of glucose at t=120min correlated with the values of glycemic load, giving very good results (Spearman’s rho=0,953). en
heal.advisorName Καψοκεφάλου, Μαρία el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές