dc.contributor.advisor |
Καψοκεφάλου, Μαρία |
|
dc.contributor.author |
Αθανασάτου, Αδελαΐς Α. |
|
dc.date.accessioned |
2015-03-03T08:59:26Z |
|
dc.date.available |
2015-03-03T08:59:26Z |
|
dc.date.issued |
2015-03-03 |
|
dc.date.submitted |
2013 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/5878 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Ο ςακχαρϊδθσ διαβιτθσ αποτελεί εδϊ και πολλά χρόνια αντικείμενο ενδιαφζροντοσ και
μελζτθσ τθσ επιςτθμονικισ κοινότθτασ διότι εμφανίηεται ςε ολοζνα και περιςςότερουσ
ανκρϊπουσ. Θ κατανάλωςθ φυτικϊν ινϊν προκαλεί μειωμζνθ μεταγευματικι απόκριςθ
γλυκόηθσ και ινςουλίνθσ. τθν παροφςα μελζτθ προτείνεται μια in vitro μεκοδολογία που
προςομοιάηει τισ φυςιολογικζσ ςυνκικεσ πζψθσ των υδατανκράκων και για τθν πρόβλεψθ
τθσ μεταγευματικισ ςυγκζντρωςθσ τθσ γλυκόηθσ. Θ προτεινόμενθ μεκοδολογία
περιλαμβάνει 4 ςτάδια (ςτοματικι κοιλότθτα, ςτομάχι, μεταβατικό ςτάδιο ρφκμιςθσ του pH
και λεπτό ζντερο) in vitro πζψθσ του τροφίμου ι μίγματοσ τροφίμων ςε διαφορετικά pH,
παρουςία ενηφμων και με τθ χριςθ μεμβράνθσ διάλυςθσ. Ο ςυνολικόσ χρόνοσ τθσ in vitro
πζψθσ είναι 4,5 ϊρεσ. Χρθςιμοποιικθκε α-κυκλοδεξτρίνθσ ςε αυξανόμενεσ δόςεισ (0.01g,
0.025g και 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ) ςε δείγματα λευκοφ ψωμιοφ ϊςτε να μελετθκεί θ
απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ. Θ προςκικθ 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ ςτο λευκό ψωμί είχε ωσ
αποτζλεςμα τθ μείωςθ τθσ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 90min (p=0.046) και ςτα
120min(p=0.011). τθ ςυνζχεια, επιλζχκθκαν δείγματα που υποβλικθκαν ςε in vitro πζψθ
από το διεκνι πίνακα τιμϊν για τον προςδιοριςμό του γλυκαιμικοφ δείκτθ και γλυκαιμικοφ
φορτίου. Καλφτερθ ςτατιςτικά ςθμαντικι ςυςχζτιςθ με το γλυκαιμικό δείκτθ in vivo
παρουςιάηει θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ των δειγμάτων ςτα 120min (Spearman’s
rho=0,883). Επίςθσ, θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 120min ςυςχετίςτθκε με τισ τιμζσ του
γλυκαιμικοφ φορτίου δίνοντασ πολφ καλά αποτελζςματα (Spearman’s rho=0,953). |
el |
dc.description.abstract |
Diabetes mellitus is for several years object of interest and study of the scientific community
because it’s increased prevalence. Fiber consumption causes decreased postprandial glucose
and insulin responses. The present study suggests an in vitro methodology that simulates the
normal conditions of digestion for carbohydrates and predicts the postprandial glucose
concentration. The suggested methodology involves 4 stages (oral cavity, stomach, a
transitional phase adjustment pH and intestinal digestion) in vitro digestion for food or mix
foods at different pH, presence of enzymes and using dialysis membrane. The total time of in
vitro digestion is 4
1/2
hours. The first step of this study was the addition a-cyclodextrin in
increasing doses (0.01g, 0.025g and 0.05g α-cyclodextrin) in samples of white bread. The
samples of white bread with 0.05g αcyclodextrin resulted in decreased absorption of glucose
at 90 min (p=0.011) and at 120min (p=0.046). Subsequently, samples were selected for in
vitro digestion from the International table of Glycemic Index and Glycemic Load Values.
Stronger statistically significant correlation with the Glycemic Index in vivo was observed
with the absorption of glucose at t=120min (Spearman’s rho=0,883). Moreover, the
absorption of glucose at t=120min correlated with the values of glycemic load, giving very
good results (Spearman’s rho=0,953). |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
in vitro μεθοδολογία |
el |
dc.subject |
γλυκαιμικός δείκτης |
el |
dc.subject |
γλυκαιμικό φορτίο |
el |
dc.title |
Μελέτη της γλυκαιμικής απόκρισης: μελέτη in vitro σε μοντέλα συστήματα και σε τρόφιμα |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.generalDescription |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
heal.classification |
Diabetes |
en |
heal.classification |
Fiber in human nutrition |
en |
heal.classification |
Glycemic index |
en |
heal.classification |
Food--Analysis |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
heal.publicationDate |
2013 |
|
heal.abstract |
Ο ςακχαρϊδθσ διαβιτθσ αποτελεί εδϊ και πολλά χρόνια αντικείμενο ενδιαφζροντοσ και
μελζτθσ τθσ επιςτθμονικισ κοινότθτασ διότι εμφανίηεται ςε ολοζνα και περιςςότερουσ
ανκρϊπουσ. Θ κατανάλωςθ φυτικϊν ινϊν προκαλεί μειωμζνθ μεταγευματικι απόκριςθ
γλυκόηθσ και ινςουλίνθσ. τθν παροφςα μελζτθ προτείνεται μια in vitro μεκοδολογία που
προςομοιάηει τισ φυςιολογικζσ ςυνκικεσ πζψθσ των υδατανκράκων και για τθν πρόβλεψθ
τθσ μεταγευματικισ ςυγκζντρωςθσ τθσ γλυκόηθσ. Θ προτεινόμενθ μεκοδολογία
περιλαμβάνει 4 ςτάδια (ςτοματικι κοιλότθτα, ςτομάχι, μεταβατικό ςτάδιο ρφκμιςθσ του pH
και λεπτό ζντερο) in vitro πζψθσ του τροφίμου ι μίγματοσ τροφίμων ςε διαφορετικά pH,
παρουςία ενηφμων και με τθ χριςθ μεμβράνθσ διάλυςθσ. Ο ςυνολικόσ χρόνοσ τθσ in vitro
πζψθσ είναι 4,5 ϊρεσ. Χρθςιμοποιικθκε α-κυκλοδεξτρίνθσ ςε αυξανόμενεσ δόςεισ (0.01g,
0.025g και 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ) ςε δείγματα λευκοφ ψωμιοφ ϊςτε να μελετθκεί θ
απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ. Θ προςκικθ 0.05g α-κυκλοδεξτρίνθσ ςτο λευκό ψωμί είχε ωσ
αποτζλεςμα τθ μείωςθ τθσ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 90min (p=0.046) και ςτα
120min(p=0.011). τθ ςυνζχεια, επιλζχκθκαν δείγματα που υποβλικθκαν ςε in vitro πζψθ
από το διεκνι πίνακα τιμϊν για τον προςδιοριςμό του γλυκαιμικοφ δείκτθ και γλυκαιμικοφ
φορτίου. Καλφτερθ ςτατιςτικά ςθμαντικι ςυςχζτιςθ με το γλυκαιμικό δείκτθ in vivo
παρουςιάηει θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ των δειγμάτων ςτα 120min (Spearman’s
rho=0,883). Επίςθσ, θ απορρόφθςθ τθσ γλυκόηθσ ςτα 120min ςυςχετίςτθκε με τισ τιμζσ του
γλυκαιμικοφ φορτίου δίνοντασ πολφ καλά αποτελζςματα (Spearman’s rho=0,953). |
el |
heal.abstract |
Diabetes mellitus is for several years object of interest and study of the scientific community
because it’s increased prevalence. Fiber consumption causes decreased postprandial glucose
and insulin responses. The present study suggests an in vitro methodology that simulates the
normal conditions of digestion for carbohydrates and predicts the postprandial glucose
concentration. The suggested methodology involves 4 stages (oral cavity, stomach, a
transitional phase adjustment pH and intestinal digestion) in vitro digestion for food or mix
foods at different pH, presence of enzymes and using dialysis membrane. The total time of in
vitro digestion is 4
1/2
hours. The first step of this study was the addition a-cyclodextrin in
increasing doses (0.01g, 0.025g and 0.05g α-cyclodextrin) in samples of white bread. The
samples of white bread with 0.05g αcyclodextrin resulted in decreased absorption of glucose
at 90 min (p=0.011) and at 120min (p=0.046). Subsequently, samples were selected for in
vitro digestion from the International table of Glycemic Index and Glycemic Load Values.
Stronger statistically significant correlation with the Glycemic Index in vivo was observed
with the absorption of glucose at t=120min (Spearman’s rho=0,883). Moreover, the
absorption of glucose at t=120min correlated with the values of glycemic load, giving very
good results (Spearman’s rho=0,953). |
en |
heal.advisorName |
Καψοκεφάλου, Μαρία |
el |
heal.academicPublisher |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
heal.academicPublisherID |
aua |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|
heal.classificationURI |
http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738 |
|
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου |
el |