HEAL DSpace

Επίδραση ξεφυλλίσματος και ελεγχόμενου ποτίσματος στην συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών των σταφυλιών και οίνων της ποικιλίας Αγιωργίτικο

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος
dc.contributor.author Παυλίδης, Εμμανουήλ A.
dc.date.accessioned 2015-03-02T12:08:03Z
dc.date.available 2015-03-02T12:08:03Z
dc.date.issued 2015-03-02
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5874
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια να μελετηθεί η επίδραση της άρδευσης και του ξεφυλλίσματος στην φαινολική σύσταση των ραγών και των παραγόμενων οίνων της ποικιλίας της αμπέλου Vitis vinifera L Αγιωργίτικο. Εφαρμόστηκε συνδυασμός επεμβάσεων άρδευσης και ξεφυλλίσματος της αμπέλου ώστε να έχουμε τέσσερις διαφορετικές επεμβάσεις: μόνο πότισμα(Π10), μόνο ξεφύλλισμα(Ξ10), πότισμα και ξεφύλλισμα(Π/Ξ10), τίποτα από τα δυο (Μ10). Στις επεμβάσεις που εφαρμόστηκε ξεφύλλισμα αυτό ήταν καθολικό στην ζώνη των βοτρύων ενώ το πότισμα εφαρμόστηκε βάση της εξατμισοδιαπνοής. Για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών εφαρμόστηκαν διάφορες αναλυτικές μέθοδοι. Αρχίζοντας από τα σταφύλια, η εφαρμογή ποτίσματος και ξεφύλλισμα είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη εκχυλισματικότητας ανθκυανών, ενώ η εφαρμογή μόνο ξεφυλλίσματος μας έδωσε ράγες με τις περισσότερες εν δυνάμει ανθοκυάνες. Η ίδια επέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα και την υψηλότερη συγκέντρωση τανινών που προέρχονται από τους φλοιούς. Πραγματοποιήθηκαν οινοποιήσεις σύμφωνα με την κλασική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης. Οι οίνοι στους οποίους εφαρμόστηκε μόνο ξεφύλλισμα είχαν μεγαλύτερη ένταση χρώματος περισσότερες τανίνες και καλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι οίνοι στους οποίους εφαρμόστηκε ξεφύλλισμα πιθανον να έχουν δυνατότητα για μεγαλύτερη παλαίωση. Η εφαρμογή και των δύο επεμβάσεων, ποτίσματος και ξεφυλλίσματος έδωσε οίνους με την υψηλότερη συγκέντρωση του μονογλυκοζίτη της μαλβιδίνης. el
dc.description.abstract In the present study was investigated the effect of irrigation and leaf removal οn the phenolic composition of cv Agiorgitiko grapes as also to the produced wines. Combination of irrigation and leaf removal vine was applied so that we have four different conditions: irrigation, leaf removal, irrigation plus leaf removal, and control. For the determination of polyphenols various analytic methods were applied. The irrigation in combination with the leaf removal resulted to best anthocyanin extractability from the berries, while the application of just leaf removal resulted to higher total anthocyanins. The same application resulted to the higher skin tannins concentrations. Wine making was carried out according to the classical red vinification method. The wines produced using the grapes under leaf removal condition presented higher colour intensity and tannins and as also better antioxidant capacity. The leaf removal samples presented higher ageing ability. Application of both, irrigation and leaf removal conditions, resulted to wines with higher malvidin concentration. el
dc.language.iso el el
dc.subject Αγιωργίτικο el
dc.subject πότισμα el
dc.subject ξεφύλλισμα el
dc.subject ανθοκυάνες el
dc.subject τανίνες el
dc.subject φλοιοί el
dc.subject ένταση χρώματος el
dc.subject αντιοξειδωτική ικανότητα el
dc.title Επίδραση ξεφυλλίσματος και ελεγχόμενου ποτίσματος στην συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών των σταφυλιών και οίνων της ποικιλίας Αγιωργίτικο el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Grapes--Analysis en
heal.classification Grapes--Varieties en
heal.classification Phenols en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια να μελετηθεί η επίδραση της άρδευσης και του ξεφυλλίσματος στην φαινολική σύσταση των ραγών και των παραγόμενων οίνων της ποικιλίας της αμπέλου Vitis vinifera L Αγιωργίτικο. Εφαρμόστηκε συνδυασμός επεμβάσεων άρδευσης και ξεφυλλίσματος της αμπέλου ώστε να έχουμε τέσσερις διαφορετικές επεμβάσεις: μόνο πότισμα(Π10), μόνο ξεφύλλισμα(Ξ10), πότισμα και ξεφύλλισμα(Π/Ξ10), τίποτα από τα δυο (Μ10). Στις επεμβάσεις που εφαρμόστηκε ξεφύλλισμα αυτό ήταν καθολικό στην ζώνη των βοτρύων ενώ το πότισμα εφαρμόστηκε βάση της εξατμισοδιαπνοής. Για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών εφαρμόστηκαν διάφορες αναλυτικές μέθοδοι. Αρχίζοντας από τα σταφύλια, η εφαρμογή ποτίσματος και ξεφύλλισμα είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη εκχυλισματικότητας ανθκυανών, ενώ η εφαρμογή μόνο ξεφυλλίσματος μας έδωσε ράγες με τις περισσότερες εν δυνάμει ανθοκυάνες. Η ίδια επέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα και την υψηλότερη συγκέντρωση τανινών που προέρχονται από τους φλοιούς. Πραγματοποιήθηκαν οινοποιήσεις σύμφωνα με την κλασική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης. Οι οίνοι στους οποίους εφαρμόστηκε μόνο ξεφύλλισμα είχαν μεγαλύτερη ένταση χρώματος περισσότερες τανίνες και καλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι οίνοι στους οποίους εφαρμόστηκε ξεφύλλισμα πιθανον να έχουν δυνατότητα για μεγαλύτερη παλαίωση. Η εφαρμογή και των δύο επεμβάσεων, ποτίσματος και ξεφυλλίσματος έδωσε οίνους με την υψηλότερη συγκέντρωση του μονογλυκοζίτη της μαλβιδίνης. el
heal.abstract In the present study was investigated the effect of irrigation and leaf removal οn the phenolic composition of cv Agiorgitiko grapes as also to the produced wines. Combination of irrigation and leaf removal vine was applied so that we have four different conditions: irrigation, leaf removal, irrigation plus leaf removal, and control. For the determination of polyphenols various analytic methods were applied. The irrigation in combination with the leaf removal resulted to best anthocyanin extractability from the berries, while the application of just leaf removal resulted to higher total anthocyanins. The same application resulted to the higher skin tannins concentrations. Wine making was carried out according to the classical red vinification method. The wines produced using the grapes under leaf removal condition presented higher colour intensity and tannins and as also better antioxidant capacity. The leaf removal samples presented higher ageing ability. Application of both, irrigation and leaf removal conditions, resulted to wines with higher malvidin concentration. en
heal.advisorName Κοτσερίδης, Γεώργιος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές