HEAL DSpace

Καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας ελληνικών οσπρίων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Ροζάκης, Στέλιος
dc.contributor.author Παρδάλης, Νικόλαος Γ.
dc.date.accessioned 2015-02-17T09:23:12Z
dc.date.available 2015-02-17T09:23:12Z
dc.date.issued 2015-02-17
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5835
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Η παρούσα πτυχιακή μελέτη περιγράφει την εταιρεία «Μέση Γή Α.Β.Ε.Ε.», η οποία αποτελεί μια πρότυπη μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την παραγωγή συσκευασιών Φακής και Ρεβιθιού αμιγώς ελληνικής προέλευσης και βιολογικής ταυτότητας. Η ελληνική αγροτική παραγωγή υστερεί σημαντικά στον τομέα της τυποποίησης των προϊόντων της. Η οργανωμένη και πιστοποιημένη τυποποίηση, δημιουργεί σημαντική πρόσθετη Αξία, καθώς παράγει ένα τελικό προϊόν το οποίο ο καταναλωτής εκτιμά, διότι αναγνωρίζει και εμπιστεύεται τη σταθερή και αδιαμφισβήτητη ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία, σε μια προσιτή τιμή. Στις σελίδες που ακολουθούν, παρουσιάζεται η ελληνική πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα καθώς και ο ορισμός, οι βασικές αρχές και οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού προϊόντων ως Βιολογικά. Γίνεται αναλυτική αναφορά στη Φακή και στο Ρεβίθι, παρουσιάζονται η καλλιεργητική τεχνική που απαιτείται, οι εχθροί και οι ασθένειες αυτών καθώς και οι διαθέσιμες στον Έλληνα παραγωγό ποικιλίες. Παρουσιάζεται η ανάλυση του Κλάδου, το προφίλ της εταιρείας, οι διαδικασίες παραγωγής και τα κανάλια διανομής. Τέλος παρατίθεται αναλυτική μελέτη του κοστολογίου παραγωγής Φακής και Ρεβιθιού για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς και η οικονομική μελέτη σύστασης της εταιρείας, τόσο για την περίπτωση επεξεργασίας και τυποποίησης όσο και για την περίπτωση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Τα στοιχεία κόστους που παρατίθενται, προέκυψαν μετά από εκτενείς συνομιλίες με παραγωγούς και Γεωπόνους που δραστηριοποιούνται στην καρδιά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, στους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας. Ο προσδιορισμός του κόστους καλλιέργειας, του κόστους κατασκευής και των τιμών στην πραγματική αγορά, είναι αδύνατο να αποτελέσουν προϊόν βιβλιογραφίας και μόνο οι προσωπικές συνεντεύξεις και η έρευνα «στο χωράφι» μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα τα οποία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η σημερινή Ελληνική οικονομική κατάσταση, με το μειωμένο εργατικό κόστος και την ανάγκη για υγιή ανάπτυξη, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την πραγματοποίηση ανάλογων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. el
dc.description.abstract This dissertation study presents the "Mesi Gi SA" company, which is an Integrated Management plant for producing and packaging standard and organic Lentils and Chickpeas of Greek origin. The Greek agricultural production lags significantly in the standardization of various products. An organized and certified standardization creates significant added value since it creates a final product that the consumer is looking for, since he or she recognizes and trusts the firm and does not settle for anything less than indisputable quality and high nutritional value at an affordable price. The pages that follow, present the Greek reality in the rural sector and the definition of the basic principles and conditions that need to be met for a product to qualify as Organic. The cultivation techniques required, diseases and available varieties of Lentils and Chickpeas are presented in detail, as is the analysis of the industry, the company profile, production processes and distribution channels. Finally a detailed study of Lentils and Chickpeas production cost is presented, as is the company’s economic study and financial structure, both for processing/packaging and Integrated Management. The cost list emerged after extensive talks with producers and agronomists working in the Prefectures of Karditsa and Larissa, two of the most significant agricultural production areas in Greece. The current Greek economic situation and the financial crisis, led to reduced labor costs and created a favorable environment for making similar investments in the agricultural sector, which is one of the most important tools for healthy financial growth. el
dc.language.iso el el
dc.subject Όσπρια el
dc.subject Φακή el
dc.subject Ρεβίθι el
dc.subject Βιολογική Γεωργία el
dc.subject Μονάδα Επεξεργασίας el
dc.subject Επιχειρηματικό Σχέδιο el
dc.subject Ελληνική αγροτική Παραγωγή el
dc.subject Θεσσαλία el
dc.subject Ολοκληρωμένη Διαχείριση el
dc.title Καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας ελληνικών οσπρίων el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Lentils -- Industry and trade -- Greece en
heal.classification Legumes -- Industry and trade -- Greece en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Η παρούσα πτυχιακή μελέτη περιγράφει την εταιρεία «Μέση Γή Α.Β.Ε.Ε.», η οποία αποτελεί μια πρότυπη μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την παραγωγή συσκευασιών Φακής και Ρεβιθιού αμιγώς ελληνικής προέλευσης και βιολογικής ταυτότητας. Η ελληνική αγροτική παραγωγή υστερεί σημαντικά στον τομέα της τυποποίησης των προϊόντων της. Η οργανωμένη και πιστοποιημένη τυποποίηση, δημιουργεί σημαντική πρόσθετη Αξία, καθώς παράγει ένα τελικό προϊόν το οποίο ο καταναλωτής εκτιμά, διότι αναγνωρίζει και εμπιστεύεται τη σταθερή και αδιαμφισβήτητη ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία, σε μια προσιτή τιμή. Στις σελίδες που ακολουθούν, παρουσιάζεται η ελληνική πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα καθώς και ο ορισμός, οι βασικές αρχές και οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού προϊόντων ως Βιολογικά. Γίνεται αναλυτική αναφορά στη Φακή και στο Ρεβίθι, παρουσιάζονται η καλλιεργητική τεχνική που απαιτείται, οι εχθροί και οι ασθένειες αυτών καθώς και οι διαθέσιμες στον Έλληνα παραγωγό ποικιλίες. Παρουσιάζεται η ανάλυση του Κλάδου, το προφίλ της εταιρείας, οι διαδικασίες παραγωγής και τα κανάλια διανομής. Τέλος παρατίθεται αναλυτική μελέτη του κοστολογίου παραγωγής Φακής και Ρεβιθιού για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς και η οικονομική μελέτη σύστασης της εταιρείας, τόσο για την περίπτωση επεξεργασίας και τυποποίησης όσο και για την περίπτωση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Τα στοιχεία κόστους που παρατίθενται, προέκυψαν μετά από εκτενείς συνομιλίες με παραγωγούς και Γεωπόνους που δραστηριοποιούνται στην καρδιά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, στους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας. Ο προσδιορισμός του κόστους καλλιέργειας, του κόστους κατασκευής και των τιμών στην πραγματική αγορά, είναι αδύνατο να αποτελέσουν προϊόν βιβλιογραφίας και μόνο οι προσωπικές συνεντεύξεις και η έρευνα «στο χωράφι» μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα τα οποία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η σημερινή Ελληνική οικονομική κατάσταση, με το μειωμένο εργατικό κόστος και την ανάγκη για υγιή ανάπτυξη, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την πραγματοποίηση ανάλογων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. el
heal.abstract This dissertation study presents the "Mesi Gi SA" company, which is an Integrated Management plant for producing and packaging standard and organic Lentils and Chickpeas of Greek origin. The Greek agricultural production lags significantly in the standardization of various products. An organized and certified standardization creates significant added value since it creates a final product that the consumer is looking for, since he or she recognizes and trusts the firm and does not settle for anything less than indisputable quality and high nutritional value at an affordable price. The pages that follow, present the Greek reality in the rural sector and the definition of the basic principles and conditions that need to be met for a product to qualify as Organic. The cultivation techniques required, diseases and available varieties of Lentils and Chickpeas are presented in detail, as is the analysis of the industry, the company profile, production processes and distribution channels. Finally a detailed study of Lentils and Chickpeas production cost is presented, as is the company’s economic study and financial structure, both for processing/packaging and Integrated Management. The cost list emerged after extensive talks with producers and agronomists working in the Prefectures of Karditsa and Larissa, two of the most significant agricultural production areas in Greece. The current Greek economic situation and the financial crisis, led to reduced labor costs and created a favorable environment for making similar investments in the agricultural sector, which is one of the most important tools for healthy financial growth. en
heal.advisorName Ροζάκης, Στέλιος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές