HEAL DSpace

Φυσιολογικός και βιοχημικός χαρακτηρισμός του μεταβολισμού του ασκορβικό οξέως σε ένσπερμους και παρθενοκαρπικούς καρπούς τομάτας τύπου Cherry

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Αϊβαλάκις, Γεώργιος Ι.
dc.contributor.author Τσανικλίδης, Γεώργιος
dc.date.accessioned 2015-02-16T11:31:46Z
dc.date.available 2015-02-16T11:31:46Z
dc.date.issued 2015-02-16
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5832
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην τομάτα, η παρθενοκαρπία προκαλείται συχνά με την επίδραση αυξινών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της γονιμοποίησης που προκαλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της αγρονομικής αυτής πρακτικής στη φυσιολογία του καρπού και τη διαιτητική αξία της τομάτας τύπου “cherry” στην πρώτη ενότητα αυτής της διατριβής προσδιορίστηκε η συγκέντρωση του ανηγμένου και ολικού ασκορβικού οξέος σε παρθενοκαρπικούς και ένσπερμους καρπούς. Επιπλέον ανοσοεντοπίστηκε η αφυδρογονάση της γαλακτονολακτόνης και μελετήθηκε η έκφραση των γονιδίων της αφυδρογονάσης της γαλακτονολακτόνης, και της επιμεράσης της GDP-μαννόζης, δύο ενζύμων κλειδιών της βιοσύνθεσης του ασκορβικού οξέος τόσο στους ένσπερμους όσο και στους παρθενοκαρπικούς καρπούς. Το σήμα εντοπισμού της αφυδρογονάσης της γαλακτονολακτόνης ήταν εντονότερο στις σπερματικές βλάστες και στα ώριμα έμβρυα των ένσπερμων καρπών. Τα αποτελέσματά αυτής της ενότητας προτείνουν ότι αν και υπήρχαν διαφορές στην έκφραση των γονιδίων της βιοσύνθεσης του ασκορβικού καθώς και στον ανοσοεντοπισμό της αφυδρογονάσης της γαλακτονολακτόνης, αυτές δεν προκάλεσαν σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση του ασκορβικού οξέος των καρπών μεταξύ ένσπερμων και παρθενοκαρπικών καρπών που παρήχθησαν με την εφαρμογή της αυξίνης. Στη δεύτερη ενότητα εξετάστηκε ο μεταβολισμός του ασκορβικού οξέος σε παρθενοκαρπικούς και ένσπερμους καρπούς. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκε η δραστικότητα της υπεροξειδάσης και της ρεδουκτάσης του δεϋδροασκορβικού οξέος, ανοσοεντοπίστηκε η υπεροξειδάση του ασκορβικού και μελετήθηκε η έκφραση όλων των γνωστών γονιδίων που σχετίζονται με την οξείδωση και την αναγωγή του ασκορβικού οξέος κατά την ανάπτυξη και ωρίμανση των καρπών. Σημαντικές διαφορές εντοπίστηκαν κυρίως στην έκφραση των γονιδίων των ισοενζύμων 5 και 7 της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέος, του κυτοπλασματικού ισοενζύμου της ρεδουκτάσης του μονοδεϋδρο ασκορβικού οξέος και του πλαστιδιακού ισοενζύμου της ρεδουκτάσης της γλουταθειόνης. Η δραστικότητα της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέως ήταν ελαφρώς αυξημένη στους παρθενοκαρπικούς καρπούς κατά την ωρίμανση του καρπού ενώ η δραστικότητα της ρεδουκτάσης του δεϋδροασκορβικού οξέος δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές στις δύο μεταχειρίσεις. Το σήμα του εντοπισμού της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέος ήταν εντονότερο στις σπερματικές βλάστες και στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Τα παραπάνω αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ένσπερμοι και παρθενοκαρπικοί καρποί, παρουσίασαν κάποιες διαφορές στο μεταβολισμό του ασκορβικού οξέος. Στην τρίτη ενότητα μελετήθηκε η συμπεριφορά των καρπών σε συνθήκες παρόμοιες με διαδεδομένους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς, αναφορικά με τη βιοσύνθεση και το μεταβολισμό του ασκορβικού οξέος σε ένσπερμους και παρθενοκαρπικούς καρπούς. Οι χειρισμοί αφορούσαν, αποκομένους καρπούς που διατηρήθηκαν στις ίδιες συνθήκες με τα φυτά, ή και αποθήκευση τους στους 5 oC ή 10 oC για χρονικό διάστημα πέντε ημερών. Η έκφραση όλων σχεδόν των γονιδίων που μελετήθηκαν ήταν αυξημένη στους καρπούς που αποθηκεύτηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες 5oC και 10oC. Στους αποκομένους καρπούς που τοποθετήθηκαν δίπλα στα φυτά, το ανηγμένο και το ολικό ασκορβικό οξύ ήταν σημαντικά χαμηλότερο ενώ η δραστικότητα της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέος ήταν αυξημένη ιδίως στους ένσπερμους καρπούς. Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν ότι ενω οι καρποί που αποθηκεύτηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες πιθανά υπέστησαν καταπόνηση και απώλεσαν κάποια ποσότητα ασκορβικού οξέως. Η απώλεια ασκορβικού οξέος ήταν σημαντικότερη στους καρπούς που αποθηκεύτηκαν δίπλα στα φυτά γεγονός που υποδηλώνει και σε αυτή τη περίπτωση υπήρχε σημαντική καταπόνηση των καρπών. el
dc.description.abstract The  auxin  treatment in  tomato  plants  is  often  been  used  to  overcome  problems  in  fruit seting  caused  by  low  temperatures.  In  order  to  evaluate  the  effects  of  this  agronomical  practice  on  the fruit physiology and on the dietary value of "cherry" tomato fruits, in the first section of this  study,  the  concentration  of  free  and  total  ascorbic  acid  had  been  evaluated  in  developing  seeded  and  parthenocarpic  fruits.  Moreover,  the  expression  of  the  gene  and  the  immunolocalization  of  galactono‐1,4  lactone  dehydrogenase  and  the  expression  of  GDP‐ mannose  3  ,5  ‐epimerase  gene,  two  key  enzymes  in  ascorbic  acid  biosynthesis,  had  been  also  studied. The immunolocalization signal was stronger in vascular bundles and in the embryos of  seeded fruits. The results of this section suggested that even differences had been found in the  gene  expression  of  ascorbate  biosynthesis  and  in  the  immunolocalization  of  galactono  1,4  lactone  dehydrogenase,  no  significant  differences  in  ascorbic  acid  had  been  found  between  seeded and parthenocarpic fruits induced by auxin.   In  the  second  section,  the  metabolism  of  ascorbic  acid  was  examined  in  seeded  and  parthenocarpic  fruits.  For  this  purpose,  the  activity  of  ascorbate  peroxidase  and  of  dehydroascorbate  reductase,  the  expression  of  all  characterized  genes  of  ascorbic  acid  metabolism,  as  well  as  the  immunolocalization  of  ascorbate  peroxidase,  were  all  examined  in  developing  cherry  tomato  fruits,  both  parthenocarpic  and  seeded.  Significant differences  were  found in the expression of the isoenzymes 5 and 7 of ascorbate peroxidase, in the expression of  cytosolic  monodehydro  ascorbate  reductase  and  on  the  plastidial  glutathione  reductase.  The  activity of ascorbate peroxidase was higher in the maturing parthenocarpic fruits. However, no  major  differences  were  found  in  dehydroascorbate  reductace  activity.  The  immunolocalization  signal of ascorbate peroxidase was heavy in the embryos. The results of this section suggested  that induced parhenocarpy caused some differences in ascorbic acid metabolism.   In  the  third  part of  this  study  the  behavior  concerning  ascorbate  biosynthesis  and  metabolism  of seeded and parthenocarpic fruits was studied under temperatures simulating the conditions  those  of  popular  postharvest  treatments  for  five  days.  Almost  all  genes  were  up‐regulated  during  cold  storage  in  5 o C  and  10 o C.  Reduced  and  total  ascorbate  was  considerable  lower  and  ascorbate  peroxidase  was  higher  in  fruits  stored  next  to  plants  under  the  same  conditions  to  the  red  ripe  fruits,  especially  in  seeded  fruits.  These  results  indicate  that while  fruits  stored  in    9  low temperatures were probably stressed and exhibeted lower Ascorbate levels. However, the  fruits  stored  next  to  plants  suffered  heavier  losses  of  ascorbate  fact  that indicates  that also  in  this case the fruits were significantly stresed.  el
dc.language.iso el el
dc.subject ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ, ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟΥ, ΠΕΔΟΥΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟΥ, ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ, ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ el
dc.title Φυσιολογικός και βιοχημικός χαρακτηρισμός του μεταβολισμού του ασκορβικό οξέως σε ένσπερμους και παρθενοκαρπικούς καρπούς τομάτας τύπου Cherry el
dc.type Διδακτορική εργασία el
heal.type doctoralThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Tomatoes -- Biotechnology en
heal.classification Vitamin C -- Metabolism en
heal.classification Tomatoes -- Metabolism en
heal.classification Peroxidase en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας el
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Στην τομάτα, η παρθενοκαρπία προκαλείται συχνά με την επίδραση αυξινών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της γονιμοποίησης που προκαλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της αγρονομικής αυτής πρακτικής στη φυσιολογία του καρπού και τη διαιτητική αξία της τομάτας τύπου “cherry” στην πρώτη ενότητα αυτής της διατριβής προσδιορίστηκε η συγκέντρωση του ανηγμένου και ολικού ασκορβικού οξέος σε παρθενοκαρπικούς και ένσπερμους καρπούς. Επιπλέον ανοσοεντοπίστηκε η αφυδρογονάση της γαλακτονολακτόνης και μελετήθηκε η έκφραση των γονιδίων της αφυδρογονάσης της γαλακτονολακτόνης, και της επιμεράσης της GDP-μαννόζης, δύο ενζύμων κλειδιών της βιοσύνθεσης του ασκορβικού οξέος τόσο στους ένσπερμους όσο και στους παρθενοκαρπικούς καρπούς. Το σήμα εντοπισμού της αφυδρογονάσης της γαλακτονολακτόνης ήταν εντονότερο στις σπερματικές βλάστες και στα ώριμα έμβρυα των ένσπερμων καρπών. Τα αποτελέσματά αυτής της ενότητας προτείνουν ότι αν και υπήρχαν διαφορές στην έκφραση των γονιδίων της βιοσύνθεσης του ασκορβικού καθώς και στον ανοσοεντοπισμό της αφυδρογονάσης της γαλακτονολακτόνης, αυτές δεν προκάλεσαν σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση του ασκορβικού οξέος των καρπών μεταξύ ένσπερμων και παρθενοκαρπικών καρπών που παρήχθησαν με την εφαρμογή της αυξίνης. Στη δεύτερη ενότητα εξετάστηκε ο μεταβολισμός του ασκορβικού οξέος σε παρθενοκαρπικούς και ένσπερμους καρπούς. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκε η δραστικότητα της υπεροξειδάσης και της ρεδουκτάσης του δεϋδροασκορβικού οξέος, ανοσοεντοπίστηκε η υπεροξειδάση του ασκορβικού και μελετήθηκε η έκφραση όλων των γνωστών γονιδίων που σχετίζονται με την οξείδωση και την αναγωγή του ασκορβικού οξέος κατά την ανάπτυξη και ωρίμανση των καρπών. Σημαντικές διαφορές εντοπίστηκαν κυρίως στην έκφραση των γονιδίων των ισοενζύμων 5 και 7 της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέος, του κυτοπλασματικού ισοενζύμου της ρεδουκτάσης του μονοδεϋδρο ασκορβικού οξέος και του πλαστιδιακού ισοενζύμου της ρεδουκτάσης της γλουταθειόνης. Η δραστικότητα της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέως ήταν ελαφρώς αυξημένη στους παρθενοκαρπικούς καρπούς κατά την ωρίμανση του καρπού ενώ η δραστικότητα της ρεδουκτάσης του δεϋδροασκορβικού οξέος δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές στις δύο μεταχειρίσεις. Το σήμα του εντοπισμού της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέος ήταν εντονότερο στις σπερματικές βλάστες και στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Τα παραπάνω αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ένσπερμοι και παρθενοκαρπικοί καρποί, παρουσίασαν κάποιες διαφορές στο μεταβολισμό του ασκορβικού οξέος. Στην τρίτη ενότητα μελετήθηκε η συμπεριφορά των καρπών σε συνθήκες παρόμοιες με διαδεδομένους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς, αναφορικά με τη βιοσύνθεση και το μεταβολισμό του ασκορβικού οξέος σε ένσπερμους και παρθενοκαρπικούς καρπούς. Οι χειρισμοί αφορούσαν, αποκομένους καρπούς που διατηρήθηκαν στις ίδιες συνθήκες με τα φυτά, ή και αποθήκευση τους στους 5 oC ή 10 oC για χρονικό διάστημα πέντε ημερών. Η έκφραση όλων σχεδόν των γονιδίων που μελετήθηκαν ήταν αυξημένη στους καρπούς που αποθηκεύτηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες 5oC και 10oC. Στους αποκομένους καρπούς που τοποθετήθηκαν δίπλα στα φυτά, το ανηγμένο και το ολικό ασκορβικό οξύ ήταν σημαντικά χαμηλότερο ενώ η δραστικότητα της υπεροξειδάσης του ασκορβικού οξέος ήταν αυξημένη ιδίως στους ένσπερμους καρπούς. Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν ότι ενω οι καρποί που αποθηκεύτηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες πιθανά υπέστησαν καταπόνηση και απώλεσαν κάποια ποσότητα ασκορβικού οξέως. Η απώλεια ασκορβικού οξέος ήταν σημαντικότερη στους καρπούς που αποθηκεύτηκαν δίπλα στα φυτά γεγονός που υποδηλώνει και σε αυτή τη περίπτωση υπήρχε σημαντική καταπόνηση των καρπών. el
heal.abstract The  auxin  treatment in  tomato  plants  is  often  been  used  to  overcome  problems  in  fruit seting  caused  by  low  temperatures.  In  order  to  evaluate  the  effects  of  this  agronomical  practice  on  the fruit physiology and on the dietary value of "cherry" tomato fruits, in the first section of this  study,  the  concentration  of  free  and  total  ascorbic  acid  had  been  evaluated  in  developing  seeded  and  parthenocarpic  fruits.  Moreover,  the  expression  of  the  gene  and  the  immunolocalization  of  galactono‐1,4  lactone  dehydrogenase  and  the  expression  of  GDP‐ mannose  3  ,5  ‐epimerase  gene,  two  key  enzymes  in  ascorbic  acid  biosynthesis,  had  been  also  studied. The immunolocalization signal was stronger in vascular bundles and in the embryos of  seeded fruits. The results of this section suggested that even differences had been found in the  gene  expression  of  ascorbate  biosynthesis  and  in  the  immunolocalization  of  galactono  1,4  lactone  dehydrogenase,  no  significant  differences  in  ascorbic  acid  had  been  found  between  seeded and parthenocarpic fruits induced by auxin.   In  the  second  section,  the  metabolism  of  ascorbic  acid  was  examined  in  seeded  and  parthenocarpic  fruits.  For  this  purpose,  the  activity  of  ascorbate  peroxidase  and  of  dehydroascorbate  reductase,  the  expression  of  all  characterized  genes  of  ascorbic  acid  metabolism,  as  well  as  the  immunolocalization  of  ascorbate  peroxidase,  were  all  examined  in  developing  cherry  tomato  fruits,  both  parthenocarpic  and  seeded.  Significant differences  were  found in the expression of the isoenzymes 5 and 7 of ascorbate peroxidase, in the expression of  cytosolic  monodehydro  ascorbate  reductase  and  on  the  plastidial  glutathione  reductase.  The  activity of ascorbate peroxidase was higher in the maturing parthenocarpic fruits. However, no  major  differences  were  found  in  dehydroascorbate  reductace  activity.  The  immunolocalization  signal of ascorbate peroxidase was heavy in the embryos. The results of this section suggested  that induced parhenocarpy caused some differences in ascorbic acid metabolism.   In  the  third  part of  this  study  the  behavior  concerning  ascorbate  biosynthesis  and  metabolism  of seeded and parthenocarpic fruits was studied under temperatures simulating the conditions  those  of  popular  postharvest  treatments  for  five  days.  Almost  all  genes  were  up‐regulated  during  cold  storage  in  5 o C  and  10 o C.  Reduced  and  total  ascorbate  was  considerable  lower  and  ascorbate  peroxidase  was  higher  in  fruits  stored  next  to  plants  under  the  same  conditions  to  the  red  ripe  fruits,  especially  in  seeded  fruits.  These  results  indicate  that while  fruits  stored  in    9  low temperatures were probably stressed and exhibeted lower Ascorbate levels. However, the  fruits  stored  next  to  plants  suffered  heavier  losses  of  ascorbate  fact  that indicates  that also  in  this case the fruits were significantly stresed.  en
heal.advisorName Αϊβαλάκις, Γεώργιος Ι. el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές