dc.contributor.advisor |
Σπαθής, Παύλος |
|
dc.contributor.author |
Συμεωνίδου, Αλεξία Β. |
|
dc.date.accessioned |
2010-03-12T14:19:34Z |
|
dc.date.available |
2010-03-12T14:19:34Z |
|
dc.date.issued |
2010-03-12T14:19:34Z |
|
dc.date.submitted |
2010 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/49 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας της εργασίας είναι να εξετάσουμε τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των γαλακτοκομικών και να αναλύσουμε την οικονομική κατάσταση μιας μεσαία γαλακτοβιομηχανίας την τριετία 2006- 2008.
Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η εργασία προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές, από επιστημονικά άρθρα, από άρθρα εφημερίδων, από την ICAP (εταιρεία οικονομικών μελετών), την IRI (εταιρεία που διεξάγει έρευνες αγοράς) και από στοιχεία τα οποία δόθηκαν από διοικητικά στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ.
Η εργασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά και ανάλυση του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πιο αναλυτικά εξετάζονται οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ειδική ανάλυση γίνεται για τις τιμές της πρώτης ύλης όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή του γάλακτος καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του υποδείγματος του Porter αναλύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών. Στο τέλος του πρώτου μέρους γίνεται αναφορά στις αυξομειώσεις των τιμών και των πωλήσεων από το 2008 έως το πρώτο τετράμηνο του 2009. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η χρηματοοικονομική κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ με τη χρήση κάποιων χρηματοοικονομικών δεικτών προκειμένου να διαπιστωθεί η κερδοφορία, η αποτελεσματικότητα και η ρευστότητά της επιχείρησης μέσα στην τριετία αλλά και σε σχέση με τον κλάδο.
Κατά τη μελέτη του πρώτου μέρους της εργασίας ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, τη μειονεκτική θέση των παραγωγών γάλακτος, την πλεονεκτική θέση των super market (οι οποίοι είναι οι κύριοι αγοραστές των γαλακτοκομικών προϊόντων) αλλά και την αλλαγή του σκηνικού της αγοράς με τα επώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη μία πλευρά να χάνουν συνεχώς έδαφος λόγω της αυξημένης τιμής τους και από την άλλη τα γαλακτοκομικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να αυξάνουν σε πωλήσεις. Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως μία μεσαία, περιφερειακή και άγνωστη στο ευρύ κοινό γαλακτοβιομηχανία καταφέρνει να είναι κερδοφόρα, να διαθέτει επάρκεια σε ρευστότητα και να επιβιώνει μέσα στον ανταγωνισμό σε μία εποχή που οι περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα. |
el |
dc.description.abstract |
The aim of this study is to investigate the financial conditions that take place in the dairy product industry and to analyze the financial situation of a medium milk- industry throughout the years 2006- 2008.
The study is based on research through internet, scientific articles, newspaper’s articles, consulting companies such as ICAP and IRI and from managerial employees of NEOGAL.
The study is divided into two parts. The first part, deals with the dairy product industry. Initially, we examine the factors that affect the demand and supply of dairy products. A special analysis of the price of raw milk is done because of the major influence at the final price of all dairy products. Also, using the Porter’s model we analyze the intensity of competition between milk- industries. At the end of the first part we mention the decrease of sales in the branded dairy products and the increase of sales in private labeled dairy products. In the second part we continue with the financial analysis of the milk- industry NEOGAL in order to find out its profitability, performance and liquidity throughout the years 2006- 2008.
After finishing this study, the reader will find out the fierce competition between milk- industries, the inferior position of milk producers, the superior position of super markets (which are the main buyers of dairy products) and the reason which cause the falling of sales among named dairy products and the increase of sales among private labeled dairy products. Through second part, the reader will find out how a medium, not widely known milk- industry manage to be profitable, to operate without liquidity problems and to survive through the fierce competition, in times where almost all industries face financial and survival problems. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject.other |
γαλακτοκομικά προϊόντα |
el |
dc.subject.other |
γαλακτοκομική βιομηχανία |
el |
dc.subject.other |
γάλα |
el |
dc.subject.other |
τιμές λιανικής |
el |
dc.subject.other |
κερδοφορία |
el |
dc.title |
Ανάλυση του ανταγωνισμού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και χρηματοοικονομική ανάλυση της γαλακτοβιομηχανίας Δράμας "Νεογάλ ΑΕ." |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.generalDescription |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
heal.publicationDate |
2010 |
|
heal.abstract |
Σκοπός της παρούσας της εργασίας είναι να εξετάσουμε τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των γαλακτοκομικών και να αναλύσουμε την οικονομική κατάσταση μιας μεσαία γαλακτοβιομηχανίας την τριετία 2006- 2008.
Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η εργασία προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές, από επιστημονικά άρθρα, από άρθρα εφημερίδων, από την ICAP (εταιρεία οικονομικών μελετών), την IRI (εταιρεία που διεξάγει έρευνες αγοράς) και από στοιχεία τα οποία δόθηκαν από διοικητικά στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ.
Η εργασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά και ανάλυση του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πιο αναλυτικά εξετάζονται οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ειδική ανάλυση γίνεται για τις τιμές της πρώτης ύλης όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή του γάλακτος καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του υποδείγματος του Porter αναλύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών. Στο τέλος του πρώτου μέρους γίνεται αναφορά στις αυξομειώσεις των τιμών και των πωλήσεων από το 2008 έως το πρώτο τετράμηνο του 2009. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η χρηματοοικονομική κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ με τη χρήση κάποιων χρηματοοικονομικών δεικτών προκειμένου να διαπιστωθεί η κερδοφορία, η αποτελεσματικότητα και η ρευστότητά της επιχείρησης μέσα στην τριετία αλλά και σε σχέση με τον κλάδο.
Κατά τη μελέτη του πρώτου μέρους της εργασίας ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, τη μειονεκτική θέση των παραγωγών γάλακτος, την πλεονεκτική θέση των super market (οι οποίοι είναι οι κύριοι αγοραστές των γαλακτοκομικών προϊόντων) αλλά και την αλλαγή του σκηνικού της αγοράς με τα επώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη μία πλευρά να χάνουν συνεχώς έδαφος λόγω της αυξημένης τιμής τους και από την άλλη τα γαλακτοκομικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να αυξάνουν σε πωλήσεις. Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως μία μεσαία, περιφερειακή και άγνωστη στο ευρύ κοινό γαλακτοβιομηχανία καταφέρνει να είναι κερδοφόρα, να διαθέτει επάρκεια σε ρευστότητα και να επιβιώνει μέσα στον ανταγωνισμό σε μία εποχή που οι περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα. |
el |
heal.abstract |
The aim of this study is to investigate the financial conditions that take place in the dairy product industry and to analyze the financial situation of a medium milk- industry throughout the years 2006- 2008.
The study is based on research through internet, scientific articles, newspaper’s articles, consulting companies such as ICAP and IRI and from managerial employees of NEOGAL.
The study is divided into two parts. The first part, deals with the dairy product industry. Initially, we examine the factors that affect the demand and supply of dairy products. A special analysis of the price of raw milk is done because of the major influence at the final price of all dairy products. Also, using the Porter’s model we analyze the intensity of competition between milk- industries. At the end of the first part we mention the decrease of sales in the branded dairy products and the increase of sales in private labeled dairy products. In the second part we continue with the financial analysis of the milk- industry NEOGAL in order to find out its profitability, performance and liquidity throughout the years 2006- 2008.
After finishing this study, the reader will find out the fierce competition between milk- industries, the inferior position of milk producers, the superior position of super markets (which are the main buyers of dairy products) and the reason which cause the falling of sales among named dairy products and the increase of sales among private labeled dairy products. Through second part, the reader will find out how a medium, not widely known milk- industry manage to be profitable, to operate without liquidity problems and to survive through the fierce competition, in times where almost all industries face financial and survival problems. |
en |
heal.advisorName |
Σπαθής, Παύλος |
el |
heal.academicPublisher |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
heal.academicPublisherID |
aua |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.subject.agrovoc |
milk products |
el |
dc.subject.agrovoc |
dairy industry |
el |
dc.subject.agrovoc |
milk |
el |
dc.subject.agrovoc |
market prices |
el |
dc.subject.agrovoc |
profitability |
el |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el |