HEAL DSpace

Ανάλυση του ανταγωνισμού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και χρηματοοικονομική ανάλυση της γαλακτοβιομηχανίας Δράμας "Νεογάλ ΑΕ."

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Σπαθής, Παύλος
dc.contributor.author Συμεωνίδου, Αλεξία Β.
dc.date.accessioned 2010-03-12T14:19:34Z
dc.date.available 2010-03-12T14:19:34Z
dc.date.issued 2010-03-12T14:19:34Z
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/49
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας της εργασίας είναι να εξετάσουμε τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των γαλακτοκομικών και να αναλύσουμε την οικονομική κατάσταση μιας μεσαία γαλακτοβιομηχανίας την τριετία 2006- 2008. Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η εργασία προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές, από επιστημονικά άρθρα, από άρθρα εφημερίδων, από την ICAP (εταιρεία οικονομικών μελετών), την IRI (εταιρεία που διεξάγει έρευνες αγοράς) και από στοιχεία τα οποία δόθηκαν από διοικητικά στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ. Η εργασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά και ανάλυση του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πιο αναλυτικά εξετάζονται οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ειδική ανάλυση γίνεται για τις τιμές της πρώτης ύλης όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή του γάλακτος καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του υποδείγματος του Porter αναλύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών. Στο τέλος του πρώτου μέρους γίνεται αναφορά στις αυξομειώσεις των τιμών και των πωλήσεων από το 2008 έως το πρώτο τετράμηνο του 2009. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η χρηματοοικονομική κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ με τη χρήση κάποιων χρηματοοικονομικών δεικτών προκειμένου να διαπιστωθεί η κερδοφορία, η αποτελεσματικότητα και η ρευστότητά της επιχείρησης μέσα στην τριετία αλλά και σε σχέση με τον κλάδο. Κατά τη μελέτη του πρώτου μέρους της εργασίας ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, τη μειονεκτική θέση των παραγωγών γάλακτος, την πλεονεκτική θέση των super market (οι οποίοι είναι οι κύριοι αγοραστές των γαλακτοκομικών προϊόντων) αλλά και την αλλαγή του σκηνικού της αγοράς με τα επώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη μία πλευρά να χάνουν συνεχώς έδαφος λόγω της αυξημένης τιμής τους και από την άλλη τα γαλακτοκομικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να αυξάνουν σε πωλήσεις. Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως μία μεσαία, περιφερειακή και άγνωστη στο ευρύ κοινό γαλακτοβιομηχανία καταφέρνει να είναι κερδοφόρα, να διαθέτει επάρκεια σε ρευστότητα και να επιβιώνει μέσα στον ανταγωνισμό σε μία εποχή που οι περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα. el
dc.description.abstract The aim of this study is to investigate the financial conditions that take place in the dairy product industry and to analyze the financial situation of a medium milk- industry throughout the years 2006- 2008. The study is based on research through internet, scientific articles, newspaper’s articles, consulting companies such as ICAP and IRI and from managerial employees of NEOGAL. The study is divided into two parts. The first part, deals with the dairy product industry. Initially, we examine the factors that affect the demand and supply of dairy products. A special analysis of the price of raw milk is done because of the major influence at the final price of all dairy products. Also, using the Porter’s model we analyze the intensity of competition between milk- industries. At the end of the first part we mention the decrease of sales in the branded dairy products and the increase of sales in private labeled dairy products. In the second part we continue with the financial analysis of the milk- industry NEOGAL in order to find out its profitability, performance and liquidity throughout the years 2006- 2008. After finishing this study, the reader will find out the fierce competition between milk- industries, the inferior position of milk producers, the superior position of super markets (which are the main buyers of dairy products) and the reason which cause the falling of sales among named dairy products and the increase of sales among private labeled dairy products. Through second part, the reader will find out how a medium, not widely known milk- industry manage to be profitable, to operate without liquidity problems and to survive through the fierce competition, in times where almost all industries face financial and survival problems. el
dc.language.iso el el
dc.subject.other γαλακτοκομικά προϊόντα el
dc.subject.other γαλακτοκομική βιομηχανία el
dc.subject.other γάλα el
dc.subject.other τιμές λιανικής el
dc.subject.other κερδοφορία el
dc.title Ανάλυση του ανταγωνισμού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και χρηματοοικονομική ανάλυση της γαλακτοβιομηχανίας Δράμας "Νεογάλ ΑΕ." el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2010
heal.abstract Σκοπός της παρούσας της εργασίας είναι να εξετάσουμε τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των γαλακτοκομικών και να αναλύσουμε την οικονομική κατάσταση μιας μεσαία γαλακτοβιομηχανίας την τριετία 2006- 2008. Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η εργασία προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές, από επιστημονικά άρθρα, από άρθρα εφημερίδων, από την ICAP (εταιρεία οικονομικών μελετών), την IRI (εταιρεία που διεξάγει έρευνες αγοράς) και από στοιχεία τα οποία δόθηκαν από διοικητικά στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ. Η εργασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά και ανάλυση του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πιο αναλυτικά εξετάζονται οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ειδική ανάλυση γίνεται για τις τιμές της πρώτης ύλης όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή του γάλακτος καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του υποδείγματος του Porter αναλύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών. Στο τέλος του πρώτου μέρους γίνεται αναφορά στις αυξομειώσεις των τιμών και των πωλήσεων από το 2008 έως το πρώτο τετράμηνο του 2009. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η χρηματοοικονομική κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ με τη χρήση κάποιων χρηματοοικονομικών δεικτών προκειμένου να διαπιστωθεί η κερδοφορία, η αποτελεσματικότητα και η ρευστότητά της επιχείρησης μέσα στην τριετία αλλά και σε σχέση με τον κλάδο. Κατά τη μελέτη του πρώτου μέρους της εργασίας ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, τη μειονεκτική θέση των παραγωγών γάλακτος, την πλεονεκτική θέση των super market (οι οποίοι είναι οι κύριοι αγοραστές των γαλακτοκομικών προϊόντων) αλλά και την αλλαγή του σκηνικού της αγοράς με τα επώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη μία πλευρά να χάνουν συνεχώς έδαφος λόγω της αυξημένης τιμής τους και από την άλλη τα γαλακτοκομικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να αυξάνουν σε πωλήσεις. Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως μία μεσαία, περιφερειακή και άγνωστη στο ευρύ κοινό γαλακτοβιομηχανία καταφέρνει να είναι κερδοφόρα, να διαθέτει επάρκεια σε ρευστότητα και να επιβιώνει μέσα στον ανταγωνισμό σε μία εποχή που οι περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα. el
heal.abstract The aim of this study is to investigate the financial conditions that take place in the dairy product industry and to analyze the financial situation of a medium milk- industry throughout the years 2006- 2008. The study is based on research through internet, scientific articles, newspaper’s articles, consulting companies such as ICAP and IRI and from managerial employees of NEOGAL. The study is divided into two parts. The first part, deals with the dairy product industry. Initially, we examine the factors that affect the demand and supply of dairy products. A special analysis of the price of raw milk is done because of the major influence at the final price of all dairy products. Also, using the Porter’s model we analyze the intensity of competition between milk- industries. At the end of the first part we mention the decrease of sales in the branded dairy products and the increase of sales in private labeled dairy products. In the second part we continue with the financial analysis of the milk- industry NEOGAL in order to find out its profitability, performance and liquidity throughout the years 2006- 2008. After finishing this study, the reader will find out the fierce competition between milk- industries, the inferior position of milk producers, the superior position of super markets (which are the main buyers of dairy products) and the reason which cause the falling of sales among named dairy products and the increase of sales among private labeled dairy products. Through second part, the reader will find out how a medium, not widely known milk- industry manage to be profitable, to operate without liquidity problems and to survive through the fierce competition, in times where almost all industries face financial and survival problems. en
heal.advisorName Σπαθής, Παύλος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.subject.agrovoc milk products el
dc.subject.agrovoc dairy industry el
dc.subject.agrovoc milk el
dc.subject.agrovoc market prices el
dc.subject.agrovoc profitability el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics