HEAL DSpace

Επίδραση του ευνουχισμού σε παραγωγικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά αρσενικών ορνιθίων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Ρογδάκης, Εμμανουήλ
dc.contributor.author Συμεών, Γεώργιος Κ.
dc.date.accessioned 2010-02-16T08:32:29Z
dc.date.available 2010-02-16T08:32:29Z
dc.date.issued 2010-02-16T08:32:29Z
dc.date.submitted 2009
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/45
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της επίδρασης του ευνουχισμού σε φυσιολογικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά αρσενικών ορνιθίων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν τρία πειράματα. Στα πρώτα δύο πειράματα χρησιμοποιήθηκε ένα υβρίδιο κρεοπαραγωγής μέσης ανάπτυξης (Redbro) ενώ στο τρίτο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν αρσενικά άτομα ενός ωοπαραγωγικού υβριδίου (Lohmann Silver). Ο χειρουργικός ευνουχισμός πραγματοποιήθηκε την 21η ημέρα για το κρεοπαραγωγικό υβρίδιο και την 45η ημέρα ηλικίας για το ωοπαραγωγικό. Από τα παραγωγικά χαρακτηριστικά μετρήθηκαν η αύξηση του σωματικού βάρους και η κατανάλωση τροφής, το βάρος του ψυχρού σφαγίου, το βάρος των εσωτερικών οργάνων, των τεμαχίων του σφαγίου και των επιμέρους ιστών στα τεμάχια του μηρού, της κνήμης και του στήθους. Για την εκτίμηση της ποιότητας του κρέατος του μείζονος θωρακικού μυός προσδιορίστηκαν: Το pH24, το χρώμα, η απώλεια οπού κατά το μαγείρεμα, η δύναμη διάτμησης και τo ενδομυϊκό λίπος. Επίσης μετρήθηκαν: ο όγκος και ο αριθμός των λιποκυττάρων, η ενεργότητα των ενζύμων NADP-αφυδρογονάση του μηλικού και NADP-αφυδρογονάση του ισοκιτρικού οξέος στο ήπαρ και οι συγκεντρώσεις των λιποπρωτεϊνών (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL- χοληστερόλη) και της τεστοστερόνης στον ορό του αίματος. Ο ευνουχισμός είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα των ορνιθίων. Δεν επηρέασε, όμως, το τελικό σωματικό βάρος των ορνιθίων και την κατανάλωση τροφής. Αντίθετα, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εναπόθεσης λίπους και τη μείωση του βάρους των μυών του ποδιού και της καρδιάς ενώ παρουσιάστηκε μία τάση αύξησης των μυών του στήθους. Επίσης, ο ευνουχισμός είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του χρώματος του μείζονα θωρακικού μυός. Τα λιποκύτταρα των ευνουχισμένων ορνιθίων είχαν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με την ομάδα του μάρτυρα ενώ ο αριθμός τους δε μετεβλήθει. Παρουσιάστηκε μία αυξητική τάση των λιποπρωτεϊνών του αίματος ως αποτέλεσμα του ευνουχισμού ενώ η ενεργότητα της αφυδρογονάσης του μηλικού οξέως αυξήθηκε, όχι όμως πάντοτε στατιστικώς σημαντικά. Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης προκύπτει ότι ο ευνουχισμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη για την παραγωγή ορνιθείου σφάγιου «ειδικής ποιότητας», με τη χρήση υβριδίων βραδείας ανάπτυξης. el
dc.description.abstract The aim of the present study was to evaluate the effects of caponization on physiological characteristics and carcass traits of cockerels. In order to achieve this purpose, three experiments were conducted. For the first two, a medium-growth meat type hybrid was used (Redbro) while for the third, the males from an egg-laying hybrid (Lohmann Silver) were used. Surgical caponization was performed at the age of 21 and 45 days for the meat and egg type hybrid, respectively. For the evaluation of growth performance live weights and feed intake were recorded. At slaughter, cold carcass weight and carcass yield was recorded along with edible viscera weights, carcass parts weights and tissue weights (muscles, bones and skin plus visible fat) in the thigh, drumstick and breast. For the evaluation of breast meat quality, pH24, colour, cook loss, shear values and intramuscular fat were measured. Abdominal adipose tissue cellularity was addressed in terms of chemical fat and lipocytes volume and number per g. Also, NADP-enzymes activity (icocitrate and malate dehydrogenase) was measured on hepatic samples. Serum concentrations of cholesterol, triglycericides, HDL-cholesterol and testosterone were also evaluated. Caponization resulted in a drastical reduction of testosterone serum levels but it did not affect live weight and feed intake. On the contrary, caponization resulted in an increase of fat deposition, a decrease of foot muscle weight and a tendency for increased breast muscle weight. The colour of Pectoralis major muscle was significantly affected by the testectomy. In capons, lipocytes volume was greater in comparison to intact males while no difference was observed for lipocytes number. A tendency for increased serum lipoproteins concentrations was observed due to caponization while malate dehydrogenase activity was increased, but the difference was not always statistically significant. Conclusivelly, caponization could be applied to some form of alternative farming in order to produce chicken meat of “special quality”. el
dc.language.iso el el
dc.subject.other ευνουχισμός el
dc.subject.other κρεοπαραγωγές κότες el
dc.title Επίδραση του ευνουχισμού σε παραγωγικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά αρσενικών ορνιθίων el
dc.type Διδακτορική εργασία el
heal.type doctoralThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
heal.publicationDate 2009
heal.abstract Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της επίδρασης του ευνουχισμού σε φυσιολογικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά αρσενικών ορνιθίων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν τρία πειράματα. Στα πρώτα δύο πειράματα χρησιμοποιήθηκε ένα υβρίδιο κρεοπαραγωγής μέσης ανάπτυξης (Redbro) ενώ στο τρίτο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν αρσενικά άτομα ενός ωοπαραγωγικού υβριδίου (Lohmann Silver). Ο χειρουργικός ευνουχισμός πραγματοποιήθηκε την 21η ημέρα για το κρεοπαραγωγικό υβρίδιο και την 45η ημέρα ηλικίας για το ωοπαραγωγικό. Από τα παραγωγικά χαρακτηριστικά μετρήθηκαν η αύξηση του σωματικού βάρους και η κατανάλωση τροφής, το βάρος του ψυχρού σφαγίου, το βάρος των εσωτερικών οργάνων, των τεμαχίων του σφαγίου και των επιμέρους ιστών στα τεμάχια του μηρού, της κνήμης και του στήθους. Για την εκτίμηση της ποιότητας του κρέατος του μείζονος θωρακικού μυός προσδιορίστηκαν: Το pH24, το χρώμα, η απώλεια οπού κατά το μαγείρεμα, η δύναμη διάτμησης και τo ενδομυϊκό λίπος. Επίσης μετρήθηκαν: ο όγκος και ο αριθμός των λιποκυττάρων, η ενεργότητα των ενζύμων NADP-αφυδρογονάση του μηλικού και NADP-αφυδρογονάση του ισοκιτρικού οξέος στο ήπαρ και οι συγκεντρώσεις των λιποπρωτεϊνών (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL- χοληστερόλη) και της τεστοστερόνης στον ορό του αίματος. Ο ευνουχισμός είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα των ορνιθίων. Δεν επηρέασε, όμως, το τελικό σωματικό βάρος των ορνιθίων και την κατανάλωση τροφής. Αντίθετα, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εναπόθεσης λίπους και τη μείωση του βάρους των μυών του ποδιού και της καρδιάς ενώ παρουσιάστηκε μία τάση αύξησης των μυών του στήθους. Επίσης, ο ευνουχισμός είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του χρώματος του μείζονα θωρακικού μυός. Τα λιποκύτταρα των ευνουχισμένων ορνιθίων είχαν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με την ομάδα του μάρτυρα ενώ ο αριθμός τους δε μετεβλήθει. Παρουσιάστηκε μία αυξητική τάση των λιποπρωτεϊνών του αίματος ως αποτέλεσμα του ευνουχισμού ενώ η ενεργότητα της αφυδρογονάσης του μηλικού οξέως αυξήθηκε, όχι όμως πάντοτε στατιστικώς σημαντικά. Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης προκύπτει ότι ο ευνουχισμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη για την παραγωγή ορνιθείου σφάγιου «ειδικής ποιότητας», με τη χρήση υβριδίων βραδείας ανάπτυξης. el
heal.abstract The aim of the present study was to evaluate the effects of caponization on physiological characteristics and carcass traits of cockerels. In order to achieve this purpose, three experiments were conducted. For the first two, a medium-growth meat type hybrid was used (Redbro) while for the third, the males from an egg-laying hybrid (Lohmann Silver) were used. Surgical caponization was performed at the age of 21 and 45 days for the meat and egg type hybrid, respectively. For the evaluation of growth performance live weights and feed intake were recorded. At slaughter, cold carcass weight and carcass yield was recorded along with edible viscera weights, carcass parts weights and tissue weights (muscles, bones and skin plus visible fat) in the thigh, drumstick and breast. For the evaluation of breast meat quality, pH24, colour, cook loss, shear values and intramuscular fat were measured. Abdominal adipose tissue cellularity was addressed in terms of chemical fat and lipocytes volume and number per g. Also, NADP-enzymes activity (icocitrate and malate dehydrogenase) was measured on hepatic samples. Serum concentrations of cholesterol, triglycericides, HDL-cholesterol and testosterone were also evaluated. Caponization resulted in a drastical reduction of testosterone serum levels but it did not affect live weight and feed intake. On the contrary, caponization resulted in an increase of fat deposition, a decrease of foot muscle weight and a tendency for increased breast muscle weight. The colour of Pectoralis major muscle was significantly affected by the testectomy. In capons, lipocytes volume was greater in comparison to intact males while no difference was observed for lipocytes number. A tendency for increased serum lipoproteins concentrations was observed due to caponization while malate dehydrogenase activity was increased, but the difference was not always statistically significant. Conclusivelly, caponization could be applied to some form of alternative farming in order to produce chicken meat of “special quality”. en
heal.advisorName Ρογδάκης, Εμμανουήλ el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.subject.agrovoc castration el
dc.subject.agrovoc broiler chickens el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές