HEAL DSpace

Προσδιοριστικοί παράγοντες κατανάλωσης φαγητού γρήγορης εστίασης (Fast Food)

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Λαζαρίδης, Παναγιώτης
dc.contributor.author Ρούσσου, Αγγελική Ε.
dc.date.accessioned 2012-07-23T08:56:34Z
dc.date.available 2012-07-23T08:56:34Z
dc.date.issued 2012-07-23T08:56:34Z
dc.date.submitted 2011
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4565
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει και διαμορφώσει και την διατροφή μας. Η κυριότερη αλλαγή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει αντίκτυπο στη διατροφή μας είναι η μεγάλη ανάπτυξη του φαινομένου της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού γενικότερα και ειδικότερα του φαγητού γρήγορης εστίασης ή αλλιώς του γρήγορου φαγητού (fast food). Η παρούσα εργασία αφορά στον εντοπισμό των παραγόντων που προσδιορίζουν την επιλογή γρήγορου φαγητού. Με πρωτογενή έρευνα εντοπίζονται οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την εβδομαδιαία δαπάνη που προορίζεται για γρήγορο φαγητό, η συχνότητα κατανάλωσης γρήγορου φαγητού καθώς και οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις συνήθειες των καταναλωτών. Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πρωτογενών δεδομένων διεξήχθη έρευνα, με τη χρήση ηλεκτρονικού διαδικτυακού ερωτηματολογίου κατά το χρονικό διάστημα 27.7.2011 – 16.8.2011, όπου συνολικά συγκεντρώθηκαν 340 ερωτηματολόγια. Για την οικονομετρική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της παλινδρόμησης διαστημάτων (Interval Regression Model). Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η εβδομαδιαία δαπάνη για γρήγορο φαγητό εξαρτάται από την ύπαρξη ανήλικων παιδιών μέσα στην οικογένεια, από τη σημασία που δίνουν στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, την εύκολη πρόσβαση στα εστιατόρια που προσφέρουν γρήγορο φαγητό και στην ποικιλία εστιατορίων αυτού τους είδους καθώς και στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό και την υπάρχουσα βιβλιογραφία. el
dc.description.abstract The new conditions of the modern way of life have influenced and changed our eating habits. The most important change that has taken place over the last decades and has an impact on our diet is the marked growth of ready-to-eat meals’ consumption - especially, fast food consumption. The purpose of this study is to investigate the factors influencing fast food consumption. The primary focus is to identify the factors influencing weekly expenditure on fast food consumption along with the consultants’ socio-economic/demographic characteristics and attitudes. In order to complete this study, an online questionnaire, by using modern surveying technology, was used between 27.7.2011 – 16.8.2011 to collect all the necessary information for the purposes of the study. In total 340 questionnaires were collected. An Interval Regression Model was used for the econometric analysis. The results demonstrated that weekly expense for fast food consumption depends on the existence of the underage children in the family, health and food safety issues, accessibility / variety of fast food restaurants, and new “modern” lifestyle. These results support the claims made in existing bibliography. el
dc.language.iso el el
dc.subject Φαγητό γρήγορης εστίασης el
dc.subject Γρήγορο φαγητό el
dc.subject Κατανάλωση φαγητού el
dc.subject Υπηρεσίες διανομής φαγητού el
dc.subject Μέθοδος παλινδρόμησης διαστημάτων el
dc.title Προσδιοριστικοί παράγοντες κατανάλωσης φαγητού γρήγορης εστίασης (Fast Food) el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Convenience foods -- Greece en
heal.classification Consumers' preferences -- Greece -- Research en
heal.classification Food consumption -- Greece en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2011
heal.abstract Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει και διαμορφώσει και την διατροφή μας. Η κυριότερη αλλαγή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει αντίκτυπο στη διατροφή μας είναι η μεγάλη ανάπτυξη του φαινομένου της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού γενικότερα και ειδικότερα του φαγητού γρήγορης εστίασης ή αλλιώς του γρήγορου φαγητού (fast food). Η παρούσα εργασία αφορά στον εντοπισμό των παραγόντων που προσδιορίζουν την επιλογή γρήγορου φαγητού. Με πρωτογενή έρευνα εντοπίζονται οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την εβδομαδιαία δαπάνη που προορίζεται για γρήγορο φαγητό, η συχνότητα κατανάλωσης γρήγορου φαγητού καθώς και οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις συνήθειες των καταναλωτών. Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πρωτογενών δεδομένων διεξήχθη έρευνα, με τη χρήση ηλεκτρονικού διαδικτυακού ερωτηματολογίου κατά το χρονικό διάστημα 27.7.2011 – 16.8.2011, όπου συνολικά συγκεντρώθηκαν 340 ερωτηματολόγια. Για την οικονομετρική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της παλινδρόμησης διαστημάτων (Interval Regression Model). Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η εβδομαδιαία δαπάνη για γρήγορο φαγητό εξαρτάται από την ύπαρξη ανήλικων παιδιών μέσα στην οικογένεια, από τη σημασία που δίνουν στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, την εύκολη πρόσβαση στα εστιατόρια που προσφέρουν γρήγορο φαγητό και στην ποικιλία εστιατορίων αυτού τους είδους καθώς και στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό και την υπάρχουσα βιβλιογραφία. el
heal.abstract The new conditions of the modern way of life have influenced and changed our eating habits. The most important change that has taken place over the last decades and has an impact on our diet is the marked growth of ready-to-eat meals’ consumption - especially, fast food consumption. The purpose of this study is to investigate the factors influencing fast food consumption. The primary focus is to identify the factors influencing weekly expenditure on fast food consumption along with the consultants’ socio-economic/demographic characteristics and attitudes. In order to complete this study, an online questionnaire, by using modern surveying technology, was used between 27.7.2011 – 16.8.2011 to collect all the necessary information for the purposes of the study. In total 340 questionnaires were collected. An Interval Regression Model was used for the econometric analysis. The results demonstrated that weekly expense for fast food consumption depends on the existence of the underage children in the family, health and food safety issues, accessibility / variety of fast food restaurants, and new “modern” lifestyle. These results support the claims made in existing bibliography. en
heal.advisorName Λαζαρίδης, Παναγιώτης el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές