HEAL DSpace

Ανάλυση ζήτησης εισαγόμενου κρέατος

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Κλωνάρης, Ευστάθιος
dc.contributor.author Σμυρνιωτοπούλου, Αλεξάνδρα Σ.
dc.date.accessioned 2012-06-06T09:46:50Z
dc.date.available 2012-06-06T09:46:50Z
dc.date.issued 2012-06-06T09:46:50Z
dc.date.submitted 2011
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4302
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Το κρέας κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφή των Ελλήνων, καθώς αποτελεί την κυριότερη καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. Η εγχώρια προσφερόμενη ποσότητα όμως δεν επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση, με συνέπεια η εισαγωγική διείσδυση συνεχώς να διευρύνεται. Ως εκ τούτου κάθε χρόνο δαπανώνται υπέρογκα ποσά για την εισαγωγή κρέατος, τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εθνική οικονομία της χώρας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της ζήτησης πέντε κατηγοριών κρέατος που εισάγονται από διαφορετικές χώρες προέλευσης στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα του Restricted Source Differentiated Almost Ideal Demand System (RSDAIDS). Οι κατηγορίες κρέατος αφορούν το νωπό και κατεψυγμένο βόειο, το αιγοπρόβειο, το χοίρειο, το κρέας των πουλερικών. Το υπόδειγμα εκτιμήθηκε με τη μέθοδο Seemingly Unrelated Regression (SUR) χρησιμοποιώντας τριμηνιαία στατιστικά δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο 19982009. Επίσης, οι στατιστικοί έλεγχοι των υποθέσεων της συνάθροισης των προϊόντων και της διαχωριστικότητας των ομάδων που διεξήχθησαν έδειξαν ότι αυτές δε γίνονται δεκτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αποδείχθηκε ότι τα εισαγόμενα κρέατα της κατηγορίας νωπού βόειου από όλες τις χώρες προέλευσης, του κατεψυγμένου βόειου Ολλανδίας και του χοίρειου Γαλλίας παρουσιάζουν ελαστικότητα δαπάνης μεγαλύτερη της μονάδας. Όλα τα προϊόντα κρέατος παρουσιάζουν μικρή ευαισθησία σε μεταβολές της τιμής, με εξαίρεση το αιγοπρόβειο Νέας Ζηλανδίας, το χοίρειο Γαλλίας και το κρέας πουλερικών Ολλανδίας. Επίσης, μέσα στην ίδια ομάδα κρέατος τα προϊόντα διαφορετικής προέλευσης δε θεωρούνται πάντα υποκατάστατα μεταξύ τους, ενώ ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες κρέατος, το νωπό βόειο θεωρείται συμπληρωματικό του αιγοπρόβειου, του χοίρειου και των πουλερικών, ενώ μεταξύ αιγοπρόβειου και χοιρινού υπάρχει σχέση υποκατάστασης. el
dc.description.abstract Meat holds a prominent position in Greek food consumption patterns, as the budget share of meat is the highest in food expenditures of households. Domestic meat production is not sufficient in domestic demand, thus imports expand more and more. Consequently Greece expends huge amounts for imported meat every year, which are very important for the country’s economy. The purpose of this study is to analyze the demand for five meat types imported from different origins in Greece using the Restricted Source Differentiated Almost Ideal Demand System (RSDAIDS) model. The types of imported meat are beef, fresh and frozen, mutton-goat, pork, poultry. The model is estimated by the Seemingly Unrelated Regression (SUR) estimation method and quarterly data from 1998 to 2009 are used. Also, hypotheses of product aggregation and block substitutability are tested and rejected at the conventional levels of significance. According to the results fresh beef from all different origins, frozen beef from Netherlands and pork from France show expenditure elasticities greater than one. All meats are insensitive to price changes, except for mutton-goat from New Zealand, pork from France and poultry from Netherlands. Furthermore, not all products from different sources within the same meat type always substitute each other, and between different meat types fresh beef complements mutton-goat and pork, while mutton-goat and pork found to substitute each other. el
dc.language.iso el el
dc.subject Εισαγωγές κρέατος el
dc.subject Ζήτηση el
dc.subject Ελλάδα el
dc.title Ανάλυση ζήτησης εισαγόμενου κρέατος el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Meat industry and trade -- Greece en
heal.classification Demand (Economic theory) -- Greece en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.publicationDate 2011
heal.abstract Το κρέας κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφή των Ελλήνων, καθώς αποτελεί την κυριότερη καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. Η εγχώρια προσφερόμενη ποσότητα όμως δεν επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση, με συνέπεια η εισαγωγική διείσδυση συνεχώς να διευρύνεται. Ως εκ τούτου κάθε χρόνο δαπανώνται υπέρογκα ποσά για την εισαγωγή κρέατος, τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εθνική οικονομία της χώρας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της ζήτησης πέντε κατηγοριών κρέατος που εισάγονται από διαφορετικές χώρες προέλευσης στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα του Restricted Source Differentiated Almost Ideal Demand System (RSDAIDS). Οι κατηγορίες κρέατος αφορούν το νωπό και κατεψυγμένο βόειο, το αιγοπρόβειο, το χοίρειο, το κρέας των πουλερικών. Το υπόδειγμα εκτιμήθηκε με τη μέθοδο Seemingly Unrelated Regression (SUR) χρησιμοποιώντας τριμηνιαία στατιστικά δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο 19982009. Επίσης, οι στατιστικοί έλεγχοι των υποθέσεων της συνάθροισης των προϊόντων και της διαχωριστικότητας των ομάδων που διεξήχθησαν έδειξαν ότι αυτές δε γίνονται δεκτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αποδείχθηκε ότι τα εισαγόμενα κρέατα της κατηγορίας νωπού βόειου από όλες τις χώρες προέλευσης, του κατεψυγμένου βόειου Ολλανδίας και του χοίρειου Γαλλίας παρουσιάζουν ελαστικότητα δαπάνης μεγαλύτερη της μονάδας. Όλα τα προϊόντα κρέατος παρουσιάζουν μικρή ευαισθησία σε μεταβολές της τιμής, με εξαίρεση το αιγοπρόβειο Νέας Ζηλανδίας, το χοίρειο Γαλλίας και το κρέας πουλερικών Ολλανδίας. Επίσης, μέσα στην ίδια ομάδα κρέατος τα προϊόντα διαφορετικής προέλευσης δε θεωρούνται πάντα υποκατάστατα μεταξύ τους, ενώ ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες κρέατος, το νωπό βόειο θεωρείται συμπληρωματικό του αιγοπρόβειου, του χοίρειου και των πουλερικών, ενώ μεταξύ αιγοπρόβειου και χοιρινού υπάρχει σχέση υποκατάστασης. el
heal.abstract Meat holds a prominent position in Greek food consumption patterns, as the budget share of meat is the highest in food expenditures of households. Domestic meat production is not sufficient in domestic demand, thus imports expand more and more. Consequently Greece expends huge amounts for imported meat every year, which are very important for the country’s economy. The purpose of this study is to analyze the demand for five meat types imported from different origins in Greece using the Restricted Source Differentiated Almost Ideal Demand System (RSDAIDS) model. The types of imported meat are beef, fresh and frozen, mutton-goat, pork, poultry. The model is estimated by the Seemingly Unrelated Regression (SUR) estimation method and quarterly data from 1998 to 2009 are used. Also, hypotheses of product aggregation and block substitutability are tested and rejected at the conventional levels of significance. According to the results fresh beef from all different origins, frozen beef from Netherlands and pork from France show expenditure elasticities greater than one. All meats are insensitive to price changes, except for mutton-goat from New Zealand, pork from France and poultry from Netherlands. Furthermore, not all products from different sources within the same meat type always substitute each other, and between different meat types fresh beef complements mutton-goat and pork, while mutton-goat and pork found to substitute each other. en
heal.advisorName Κλωνάρης, Ευστάθιος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Ολοκληρωμένη ανάπτυξη και διαχείριση του αγροτικού χώρου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές