dc.contributor.advisor |
Κλωνάρης, Ευστάθιος |
|
dc.contributor.author |
Σμυρνιωτοπούλου, Αλεξάνδρα Σ. |
|
dc.date.accessioned |
2012-06-06T09:46:50Z |
|
dc.date.available |
2012-06-06T09:46:50Z |
|
dc.date.issued |
2012-06-06T09:46:50Z |
|
dc.date.submitted |
2011 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/4302 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Το κρέας κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφή των Ελλήνων, καθώς αποτελεί την
κυριότερη καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. Η εγχώρια προσφερόμενη
ποσότητα όμως δεν επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση, με συνέπεια η εισαγωγική
διείσδυση συνεχώς να διευρύνεται. Ως εκ τούτου κάθε χρόνο δαπανώνται υπέρογκα
ποσά για την εισαγωγή κρέατος, τα οποία
προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εθνική
οικονομία της χώρας.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της ζήτησης πέντε κατηγοριών
κρέατος που εισάγονται από διαφορετικές χώρες προέλευσης στην Ελλάδα
χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα του Restricted Source Differentiated Almost Ideal
Demand System (RSDAIDS). Οι κατηγορίες κρέατος αφορούν το νωπό και
κατεψυγμένο βόειο, το αιγοπρόβειο, το χοίρειο, το κρέας των πουλερικών. Το
υπόδειγμα εκτιμήθηκε με τη μέθοδο Seemingly Unrelated Regression (SUR)
χρησιμοποιώντας τριμηνιαία στατιστικά δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο 19982009.
Επίσης,
οι
στατιστικοί
έλεγχοι
των
υποθέσεων
της
συνάθροισης
των
προϊόντων
και
της διαχωριστικότητας των ομάδων που διεξήχθησαν έδειξαν ότι αυτές δε
γίνονται δεκτές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αποδείχθηκε ότι τα εισαγόμενα κρέατα της
κατηγορίας νωπού βόειου από
όλες τις χώρες προέλευσης, του κατεψυγμένου βόειου
Ολλανδίας και του χοίρειου Γαλλίας παρουσιάζουν ελαστικότητα δαπάνης
μεγαλύτερη της μονάδας. Όλα τα προϊόντα κρέατος παρουσιάζουν μικρή ευαισθησία
σε μεταβολές της τιμής, με εξαίρεση το αιγοπρόβειο Νέας Ζηλανδίας, το χοίρειο
Γαλλίας και το κρέας πουλερικών Ολλανδίας. Επίσης, μέσα στην ίδια ομάδα κρέατος
τα προϊόντα
διαφορετικής προέλευσης δε θεωρούνται πάντα υποκατάστατα μεταξύ
τους, ενώ ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες κρέατος, το νωπό βόειο θεωρείται
συμπληρωματικό του αιγοπρόβειου, του χοίρειου και των πουλερικών, ενώ μεταξύ
αιγοπρόβειου και χοιρινού υπάρχει σχέση υποκατάστασης. |
el |
dc.description.abstract |
Meat holds a prominent position in Greek food consumption patterns, as the budget
share of meat is the highest in food expenditures of households. Domestic meat
production is not sufficient in domestic demand, thus imports expand more and more.
Consequently Greece expends huge amounts for imported meat every year, which are
very important for the country’s economy.
The purpose of this study is to analyze the demand for five meat types imported
from different origins in Greece using the Restricted Source Differentiated Almost
Ideal Demand System (RSDAIDS) model. The types of imported meat are beef, fresh
and frozen, mutton-goat, pork, poultry. The model is estimated by the Seemingly
Unrelated Regression (SUR) estimation method and quarterly data from 1998 to 2009
are used. Also, hypotheses of product aggregation and block substitutability are tested
and rejected at the conventional levels of significance.
According to the results fresh beef from all different origins, frozen beef from
Netherlands and pork from France show expenditure elasticities greater than one. All
meats are insensitive to price changes, except for mutton-goat from New Zealand,
pork from France and poultry from Netherlands. Furthermore, not all products from
different sources within the same meat type always substitute each other, and between
different meat types fresh beef complements mutton-goat and pork, while mutton-goat
and pork found to substitute each other. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Εισαγωγές κρέατος |
el |
dc.subject |
Ζήτηση |
el |
dc.subject |
Ελλάδα |
el |
dc.title |
Ανάλυση ζήτησης εισαγόμενου κρέατος |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.generalDescription |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
heal.classification |
Meat industry and trade -- Greece |
en |
heal.classification |
Demand (Economic theory) -- Greece |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
heal.publicationDate |
2011 |
|
heal.abstract |
Το κρέας κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφή των Ελλήνων, καθώς αποτελεί την
κυριότερη καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. Η εγχώρια προσφερόμενη
ποσότητα όμως δεν επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση, με συνέπεια η εισαγωγική
διείσδυση συνεχώς να διευρύνεται. Ως εκ τούτου κάθε χρόνο δαπανώνται υπέρογκα
ποσά για την εισαγωγή κρέατος, τα οποία
προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εθνική
οικονομία της χώρας.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της ζήτησης πέντε κατηγοριών
κρέατος που εισάγονται από διαφορετικές χώρες προέλευσης στην Ελλάδα
χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα του Restricted Source Differentiated Almost Ideal
Demand System (RSDAIDS). Οι κατηγορίες κρέατος αφορούν το νωπό και
κατεψυγμένο βόειο, το αιγοπρόβειο, το χοίρειο, το κρέας των πουλερικών. Το
υπόδειγμα εκτιμήθηκε με τη μέθοδο Seemingly Unrelated Regression (SUR)
χρησιμοποιώντας τριμηνιαία στατιστικά δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο 19982009.
Επίσης,
οι
στατιστικοί
έλεγχοι
των
υποθέσεων
της
συνάθροισης
των
προϊόντων
και
της διαχωριστικότητας των ομάδων που διεξήχθησαν έδειξαν ότι αυτές δε
γίνονται δεκτές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αποδείχθηκε ότι τα εισαγόμενα κρέατα της
κατηγορίας νωπού βόειου από
όλες τις χώρες προέλευσης, του κατεψυγμένου βόειου
Ολλανδίας και του χοίρειου Γαλλίας παρουσιάζουν ελαστικότητα δαπάνης
μεγαλύτερη της μονάδας. Όλα τα προϊόντα κρέατος παρουσιάζουν μικρή ευαισθησία
σε μεταβολές της τιμής, με εξαίρεση το αιγοπρόβειο Νέας Ζηλανδίας, το χοίρειο
Γαλλίας και το κρέας πουλερικών Ολλανδίας. Επίσης, μέσα στην ίδια ομάδα κρέατος
τα προϊόντα
διαφορετικής προέλευσης δε θεωρούνται πάντα υποκατάστατα μεταξύ
τους, ενώ ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες κρέατος, το νωπό βόειο θεωρείται
συμπληρωματικό του αιγοπρόβειου, του χοίρειου και των πουλερικών, ενώ μεταξύ
αιγοπρόβειου και χοιρινού υπάρχει σχέση υποκατάστασης. |
el |
heal.abstract |
Meat holds a prominent position in Greek food consumption patterns, as the budget
share of meat is the highest in food expenditures of households. Domestic meat
production is not sufficient in domestic demand, thus imports expand more and more.
Consequently Greece expends huge amounts for imported meat every year, which are
very important for the country’s economy.
The purpose of this study is to analyze the demand for five meat types imported
from different origins in Greece using the Restricted Source Differentiated Almost
Ideal Demand System (RSDAIDS) model. The types of imported meat are beef, fresh
and frozen, mutton-goat, pork, poultry. The model is estimated by the Seemingly
Unrelated Regression (SUR) estimation method and quarterly data from 1998 to 2009
are used. Also, hypotheses of product aggregation and block substitutability are tested
and rejected at the conventional levels of significance.
According to the results fresh beef from all different origins, frozen beef from
Netherlands and pork from France show expenditure elasticities greater than one. All
meats are insensitive to price changes, except for mutton-goat from New Zealand,
pork from France and poultry from Netherlands. Furthermore, not all products from
different sources within the same meat type always substitute each other, and between
different meat types fresh beef complements mutton-goat and pork, while mutton-goat
and pork found to substitute each other. |
en |
heal.advisorName |
Κλωνάρης, Ευστάθιος |
el |
heal.academicPublisher |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
heal.academicPublisherID |
aua |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|
heal.classificationURI |
http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738 |
|
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Ολοκληρωμένη ανάπτυξη και διαχείριση του αγροτικού χώρου |
el |