HEAL DSpace

Ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων στον κλάδο των κατεψυγμένων λαχανικών. Στοιχεία κόστους

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Δροσινός, Ελευθέριος Χ.
dc.contributor.author Λιάση, Μαργαρίτα Χριστίνα
dc.date.accessioned 2012-05-03T08:09:43Z
dc.date.available 2012-05-03T08:09:43Z
dc.date.issued 2012-05-03T08:09:43Z
dc.date.submitted 2011
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4098
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη και το κόστος εγκατάστασης, εφαρμογής και λειτουργίας συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ΣΔΑΤ) σε επιχείρηση ανασυσκευασίας και αποθήκευσης κατεψγμένων λαχανικών. Το ΣΔΑΤ συνδυάζει ταυτόχρονα την εφαρμογή των προαπαιτούμενων προγραμμάτων (κανόνες ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής) και το ΗΑCCP. H εφαρμογή του ΗΑCCP συνίσταται στην ανάλυση των κινδύνων (hazards) και στην παρέμβαση στα κρίσιμα σημεία ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας. Αποτελεί μια μεθοδολογία για την πρόληψη, εξάλειψη ή μείωση του κινδύνου σε αποδεκτά για τη δημόσια υγεία επίπεδα. Στις μέρες μας, η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά στις βιομηχανίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, από την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση έως τη λιανική πώληση των τροφίμων. Το HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα που επικεντρώνεται στα σημεία που σχετίζονται με κινδύνους στα τρόφιμα σε ολόκληρη την παραγωγική τους διαδικασία, μέχρι την τελική τους χρήση από τους καταναλωτές και το οποίο εξαρτάται από τη μοναδικότητα του κάθε τροφίμου, τη μέθοδο παραγωγής του και τη βιομηχανική μονάδα στην οποία αυτό παράγεται. Οι κύριοι κίνδυνοι που προσδιορίστηκαν στην υπό μελέτη επιχείρηση ήταν οι Listeria monocytogenes, Salmonella spp., E.coli, Staphylococcus spp. καθώς και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ως κρίσιμα σημεία ελέγχου προσδιορίστηκαν η θερμοκρασία παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής καθώς και η θερμοκρασία του χώρου παραγωγής. Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος εγκατάστασης, εφαρμογής και λειτουργίας του ΣΔΑΤ στην επιχείρηση καθώς και το κόστος του ΣΔΑΤ ανά μονάδα προϊόντος, αποδείχθηκε ότι αυτό είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος των τροφιμογενών ασθενειών. el
dc.description.abstract The aim of this study is the development of a food safety management system (FSMS) and its installation, implementation and operation costs in a packaging and storage industry that handles frozen vegetables. The FSMS combines the implementation of prerequisite programmes (good manufacturing and hygiene practices) and HACCP. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) in production procedures is a methodology for the prevention, elimination or reduction of hazards in an acceptable level for public health. In our days, this methodology is applied obligatory to industries within the food chain range from manufacturers, transport and storage operators to retail and food service outlets. HACCP is a preventive system that focuses on points which are related with food hazards in the whole food chain, till the final use from consumers and which depends on food’s, production method’s and industry’s uniqueness. The main hazards identified in the study were Listeria monocytogenes, Salmonella spp., E.coli, Staphylococcus spp. and pesticide residues. As critical control points were identified the temperature during reception, storage and distribution and the temperature of the production area. Regarding the total cost of installation, implementation and operation of the FSMS in the specific industry and the cost of FSMS per unit, those proved to be minimal compared with the costs of foodborne illnesses. el
dc.language.iso el el
dc.subject Κατεψυγμένα λαχανικά el
dc.subject Σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων el
dc.subject Πρότυπα ασφάλειας τροφίμων el
dc.title Ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων στον κλάδο των κατεψυγμένων λαχανικών. Στοιχεία κόστους el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Hazard Analysis and Critical Control Point (Food safety system) en
heal.classification Frozen vegetables industry -- Quality control -- Economic aspects en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2011
heal.abstract Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη και το κόστος εγκατάστασης, εφαρμογής και λειτουργίας συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ΣΔΑΤ) σε επιχείρηση ανασυσκευασίας και αποθήκευσης κατεψγμένων λαχανικών. Το ΣΔΑΤ συνδυάζει ταυτόχρονα την εφαρμογή των προαπαιτούμενων προγραμμάτων (κανόνες ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής) και το ΗΑCCP. H εφαρμογή του ΗΑCCP συνίσταται στην ανάλυση των κινδύνων (hazards) και στην παρέμβαση στα κρίσιμα σημεία ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας. Αποτελεί μια μεθοδολογία για την πρόληψη, εξάλειψη ή μείωση του κινδύνου σε αποδεκτά για τη δημόσια υγεία επίπεδα. Στις μέρες μας, η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά στις βιομηχανίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, από την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση έως τη λιανική πώληση των τροφίμων. Το HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα που επικεντρώνεται στα σημεία που σχετίζονται με κινδύνους στα τρόφιμα σε ολόκληρη την παραγωγική τους διαδικασία, μέχρι την τελική τους χρήση από τους καταναλωτές και το οποίο εξαρτάται από τη μοναδικότητα του κάθε τροφίμου, τη μέθοδο παραγωγής του και τη βιομηχανική μονάδα στην οποία αυτό παράγεται. Οι κύριοι κίνδυνοι που προσδιορίστηκαν στην υπό μελέτη επιχείρηση ήταν οι Listeria monocytogenes, Salmonella spp., E.coli, Staphylococcus spp. καθώς και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ως κρίσιμα σημεία ελέγχου προσδιορίστηκαν η θερμοκρασία παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής καθώς και η θερμοκρασία του χώρου παραγωγής. Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος εγκατάστασης, εφαρμογής και λειτουργίας του ΣΔΑΤ στην επιχείρηση καθώς και το κόστος του ΣΔΑΤ ανά μονάδα προϊόντος, αποδείχθηκε ότι αυτό είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος των τροφιμογενών ασθενειών. el
heal.abstract The aim of this study is the development of a food safety management system (FSMS) and its installation, implementation and operation costs in a packaging and storage industry that handles frozen vegetables. The FSMS combines the implementation of prerequisite programmes (good manufacturing and hygiene practices) and HACCP. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) in production procedures is a methodology for the prevention, elimination or reduction of hazards in an acceptable level for public health. In our days, this methodology is applied obligatory to industries within the food chain range from manufacturers, transport and storage operators to retail and food service outlets. HACCP is a preventive system that focuses on points which are related with food hazards in the whole food chain, till the final use from consumers and which depends on food’s, production method’s and industry’s uniqueness. The main hazards identified in the study were Listeria monocytogenes, Salmonella spp., E.coli, Staphylococcus spp. and pesticide residues. As critical control points were identified the temperature during reception, storage and distribution and the temperature of the production area. Regarding the total cost of installation, implementation and operation of the FSMS in the specific industry and the cost of FSMS per unit, those proved to be minimal compared with the costs of foodborne illnesses. en
heal.advisorName Δροσινός, Ελευθέριος Χ. el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές