HEAL DSpace

Επίδραση του γονοτύπου, του περιβάλλοντος και του χρόνου συλλογής των δειγμάτων στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών στα φύλλα και τους καρπούς δύο ελληνικών ποικιλιών ελιάς

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Χατζηδημητρίου, Μαριάννα
dc.contributor.author Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία
dc.date.accessioned 2010-09-27T10:11:22Z
dc.date.available 2010-09-27T10:11:22Z
dc.date.issued 2010-09-27T10:11:22Z
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/181
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση του γονοτύπου, της εποχής και περιοχής συλλογής καθώς και του τρόπου καλλιέργειας στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών και στην αντιοξειδωτική ικανότητα των φύλλων και των καρπών των ποικιλιών «Κονσερβολιά» και «Καλαμών». Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, το δενδροκομείο του Γ.Π.Α., τον Πόρο και τις Ροβιές Ευβοίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2009. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά μετρήθηκαν με τη μέθοδο Folin - Ciocalteau, η αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο DPPH και η ταυτοποίηση με τη μέθοδο HPLC. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά των καρπών για την ποικιλία «Κονσερβολιά» κυμάνθηκαν από 2,08-2,19 mg GAE-gr D.W. ενώ η αντιοξειδωτική τους ικανότητα από 171,68-317,49 mg/l. Για τα φύλλα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,86-2,51 mg GAE/gr D.W και 155,73-536,19 mg/l. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά των καρπών για την ποικιλία «Καλαμών» κυμάνθηκαν από 1,51-1,69 mg GAE/gr D.W ενώ η αντιοξειδωτική τους ικανότητα από 268,9-295,07 mg/l. Για τα φύλλα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,92-2,22 mg GAE/gr D.W και 133,15-581,69 mg/l. Η ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των φαινολικών συστατικών των δύο ποικιλιών έδειξε ότι οι καρποί διακρίνονται για την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης ενώ τα φύλλα για την υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης. Επίσης, στους καρπούς βρέθηκε βερμπασκοζίτης, συστατικό που δεν ανιχνεύτηκε στα φύλλα ενώ αντίστοιχα τα φύλλα περιείχαν λουτεολίνη-7-ο-γλυκοζίτη και π-κουμαρικό οξύ, συστατικά που δεν βρέθηκαν στους καρπούς. Μεταξύ των δύο ποικιλιών βρέθηκε ότι η «Κονσερβολιά» είχε την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης, ενώ η «Καλαμών» είχε υψηλότερη συγκέντρωση βερμπασκοζίτη και υδροξυτυροσόλης και στις δύο περιοχές που μελετήθηκαν. Επίσης για τα φύλλα των δύο ποικιλιών παρατηρήθηκε ότι η «Κονσερβολιά» είχε την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης, ενώ οι συγκεντρώσεις της λουτεολίνης-4-ο-γλυκοζίτη ήταν υψηλότερες στα φύλλα της ποικιλίας «Καλαμών» για όλες τις εποχές και περιοχές που μελετήθηκαν. Συγκρίνοντας τις εποχές συλλογής βρέθηκε ότι τα συνολικά φαινολικά συστατικά και η αντιοξειδωτική ικανότητα των φύλλων και των δύο ποικιλιών τον Ιούνιο παρουσίασε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις. Επίσης, βρέθηκε ότι οι συγκεντρώσεις όλων των φαινολικών μειώνονταν από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο, εκτός της υδροξυτυροσόλης που αυξανόταν και στις δύο ποικιλίες. Από τις περιοχές που μελετήθηκαν, τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τον Πόρο είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση συνολικών φαινολικών και αντιοξειδωτική ικανότητα και στις δύο ποικιλίες. Συγκρίνοντας βιολογική και συμβατική καλλιέργεια, τα δείγματα συμβατικής καλλιέργειας είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση συνολικών φαινολικών και αντιοξειδωτική ικανότητα και στις δύο ποικιλίες και στους δύο ιστούς. el
dc.language.iso el el
dc.subject.other φαινολικά συστατικά el
dc.subject.other αντιοξειδωτικά el
dc.subject.other ελιές el
dc.subject.other φύλλα el
dc.title Επίδραση του γονοτύπου, του περιβάλλοντος και του χρόνου συλλογής των δειγμάτων στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών στα φύλλα και τους καρπούς δύο ελληνικών ποικιλιών ελιάς el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.publicationDate 2010
heal.abstract Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση του γονοτύπου, της εποχής και περιοχής συλλογής καθώς και του τρόπου καλλιέργειας στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών και στην αντιοξειδωτική ικανότητα των φύλλων και των καρπών των ποικιλιών «Κονσερβολιά» και «Καλαμών». Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, το δενδροκομείο του Γ.Π.Α., τον Πόρο και τις Ροβιές Ευβοίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2009. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά μετρήθηκαν με τη μέθοδο Folin - Ciocalteau, η αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο DPPH και η ταυτοποίηση με τη μέθοδο HPLC. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά των καρπών για την ποικιλία «Κονσερβολιά» κυμάνθηκαν από 2,08-2,19 mg GAE-gr D.W. ενώ η αντιοξειδωτική τους ικανότητα από 171,68-317,49 mg/l. Για τα φύλλα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,86-2,51 mg GAE/gr D.W και 155,73-536,19 mg/l. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά των καρπών για την ποικιλία «Καλαμών» κυμάνθηκαν από 1,51-1,69 mg GAE/gr D.W ενώ η αντιοξειδωτική τους ικανότητα από 268,9-295,07 mg/l. Για τα φύλλα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,92-2,22 mg GAE/gr D.W και 133,15-581,69 mg/l. Η ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των φαινολικών συστατικών των δύο ποικιλιών έδειξε ότι οι καρποί διακρίνονται για την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης ενώ τα φύλλα για την υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης. Επίσης, στους καρπούς βρέθηκε βερμπασκοζίτης, συστατικό που δεν ανιχνεύτηκε στα φύλλα ενώ αντίστοιχα τα φύλλα περιείχαν λουτεολίνη-7-ο-γλυκοζίτη και π-κουμαρικό οξύ, συστατικά που δεν βρέθηκαν στους καρπούς. Μεταξύ των δύο ποικιλιών βρέθηκε ότι η «Κονσερβολιά» είχε την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης, ενώ η «Καλαμών» είχε υψηλότερη συγκέντρωση βερμπασκοζίτη και υδροξυτυροσόλης και στις δύο περιοχές που μελετήθηκαν. Επίσης για τα φύλλα των δύο ποικιλιών παρατηρήθηκε ότι η «Κονσερβολιά» είχε την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης, ενώ οι συγκεντρώσεις της λουτεολίνης-4-ο-γλυκοζίτη ήταν υψηλότερες στα φύλλα της ποικιλίας «Καλαμών» για όλες τις εποχές και περιοχές που μελετήθηκαν. Συγκρίνοντας τις εποχές συλλογής βρέθηκε ότι τα συνολικά φαινολικά συστατικά και η αντιοξειδωτική ικανότητα των φύλλων και των δύο ποικιλιών τον Ιούνιο παρουσίασε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις. Επίσης, βρέθηκε ότι οι συγκεντρώσεις όλων των φαινολικών μειώνονταν από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο, εκτός της υδροξυτυροσόλης που αυξανόταν και στις δύο ποικιλίες. Από τις περιοχές που μελετήθηκαν, τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τον Πόρο είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση συνολικών φαινολικών και αντιοξειδωτική ικανότητα και στις δύο ποικιλίες. Συγκρίνοντας βιολογική και συμβατική καλλιέργεια, τα δείγματα συμβατικής καλλιέργειας είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση συνολικών φαινολικών και αντιοξειδωτική ικανότητα και στις δύο ποικιλίες και στους δύο ιστούς. el
heal.abstract Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση του γονοτύπου, της εποχής και περιοχής συλλογής καθώς και του τρόπου καλλιέργειας στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών και στην αντιοξειδωτική ικανότητα των φύλλων και των καρπών των ποικιλιών «Κονσερβολιά» και «Καλαμών». Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, το δενδροκομείο του Γ.Π.Α., τον Πόρο και τις Ροβιές Ευβοίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2009. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά μετρήθηκαν με τη μέθοδο Folin - Ciocalteau, η αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο DPPH και η ταυτοποίηση με τη μέθοδο HPLC. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά των καρπών για την ποικιλία «Κονσερβολιά» κυμάνθηκαν από 2,08-2,19 mg GAE-gr D.W. ενώ η αντιοξειδωτική τους ικανότητα από 171,68-317,49 mg/l. Για τα φύλλα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,86-2,51 mg GAE/gr D.W και 155,73-536,19 mg/l. Τα συνολικά φαινολικά συστατικά των καρπών για την ποικιλία «Καλαμών» κυμάνθηκαν από 1,51-1,69 mg GAE/gr D.W ενώ η αντιοξειδωτική τους ικανότητα από 268,9-295,07 mg/l. Για τα φύλλα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,92-2,22 mg GAE/gr D.W και 133,15-581,69 mg/l. Η ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των φαινολικών συστατικών των δύο ποικιλιών έδειξε ότι οι καρποί διακρίνονται για την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης ενώ τα φύλλα για την υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης. Επίσης, στους καρπούς βρέθηκε βερμπασκοζίτης, συστατικό που δεν ανιχνεύτηκε στα φύλλα ενώ αντίστοιχα τα φύλλα περιείχαν λουτεολίνη-7-ο-γλυκοζίτη και π-κουμαρικό οξύ, συστατικά που δεν βρέθηκαν στους καρπούς. Μεταξύ των δύο ποικιλιών βρέθηκε ότι η «Κονσερβολιά» είχε την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης, ενώ η «Καλαμών» είχε υψηλότερη συγκέντρωση βερμπασκοζίτη και υδροξυτυροσόλης και στις δύο περιοχές που μελετήθηκαν. Επίσης για τα φύλλα των δύο ποικιλιών παρατηρήθηκε ότι η «Κονσερβολιά» είχε την υψηλότερη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης, ενώ οι συγκεντρώσεις της λουτεολίνης-4-ο-γλυκοζίτη ήταν υψηλότερες στα φύλλα της ποικιλίας «Καλαμών» για όλες τις εποχές και περιοχές που μελετήθηκαν. Συγκρίνοντας τις εποχές συλλογής βρέθηκε ότι τα συνολικά φαινολικά συστατικά και η αντιοξειδωτική ικανότητα των φύλλων και των δύο ποικιλιών τον Ιούνιο παρουσίασε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις. Επίσης, βρέθηκε ότι οι συγκεντρώσεις όλων των φαινολικών μειώνονταν από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο, εκτός της υδροξυτυροσόλης που αυξανόταν και στις δύο ποικιλίες. Από τις περιοχές που μελετήθηκαν, τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τον Πόρο είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση συνολικών φαινολικών και αντιοξειδωτική ικανότητα και στις δύο ποικιλίες. Συγκρίνοντας βιολογική και συμβατική καλλιέργεια, τα δείγματα συμβατικής καλλιέργειας είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση συνολικών φαινολικών και αντιοξειδωτική ικανότητα και στις δύο ποικιλίες και στους δύο ιστούς. en
heal.advisorName Χατζηδημητρίου, Μαριάννα el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.subject.agrovoc phenolic compounds el
dc.subject.agrovoc antioxidants el
dc.subject.agrovoc olives en
dc.subject.agrovoc leaves en
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές