HEAL DSpace

Εγκλεισμός συστατικών αιθερίου ελαίου λεβάντας σε β-κυκλοδεξτρίνη.

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Μπεθάνης, Κωνσταντίνος
dc.contributor.author Κατσιμπίρη, Φωτεινή Κ.
dc.date.accessioned 2011-06-14T07:37:12Z
dc.date.available 2011-06-14T07:37:12Z
dc.date.issued 2011-06-14T07:37:12Z
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/1038
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Αποστάχθηκε φυτικό υλικό λεβάντας του είδους L.latifolia. Το έλαιο που παραλήφθηκε, αναλύθηκε χρωματογραφικά με GC-MS. Οι κυριότερες ενώσεις που ανιχνεύθηκαν είναι: η καμφορά, η λιναλοόλη και η ευκαλυπτόλη (1,8 κινεόλη). Με σκοπό να ελεγθεί η ικανότητα εγκλεισμού τους, οι ενώσεις αυτές παραλήφθηκαν από το εμπόριο και διαμορφώθηκαν σε μίγματα και σύμπλοκα με β-κυκλοδεξτρίνη. Τα μίγματα και σύμπλοκα με β-κυκλοδεξτρίνη αναλύθηκαν φασμασκοπικά με FT-IR με τη μέθοδο διάχυτης ανάκλασης (DRIFTS). Εντοπίστηκε ότι τα φάσματα των μιγμάτων διαφέρουν σημαντικά από τα φάσματα των συμπλόκων και συμπεραίνουμε ότι έλαβε χώρα η συμπλοκοποίηση, των κυριότερων συστατικών του αιθερίου ελαίου λεβάντας L.latifοlia, με αποτέλεσμα: 1) Την αύξηση της διαλυτότητάς τους, έτσι ώστε να παρασκευασθούν προϊόντα κατάλληλα για την βιομηχανία 2) Την προστασία τους από οξειδώσεις 3) Την ελάττωση της πτητικότητάς τους 4) Την αργή απελευθέρωσή τους Ως επόμενο βήμα της παρούσας μελέτης προτείνεται η ανάμειξη αιθερίου ελαίου λεβάντας με β-κυκλοδεξτρίνη και η μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του προϊόντος αυτού με χρωματογραφικές, φασματοσκοπικές και άλλες τεχνικές. el
dc.description.abstract Vegetable material of lavender L.latifοlia was distilled. The essential oil that is delivered, has been analysed chromatographically with GC-MS. The main components that have been verified is: camphor, linalool and 1,8 cineole. These three chemical components were commercially pursued and were formatted into complexes and mixtures with β-cyclodextrin. The complexes and mixtures with β-cyclodextrin, were spectroscopically analyzed with FT-IR by the method DRIFTS (Diffuse Reflectance Fourier Transformed Infrared Spectroscopy). The complexes spectras were far different from the mixtures spectras, so it is testified that the complexation of the three main components of lavender L.latifolia has taken place. This fact can have as result: 1) Their optimization of solubility 2) Their diminution of volatility 3) Their slow release As next step of this study is suggested, mixing of essential oil of lavender with β-cyclodextrin and the study of physicochemical properties of the product, with chromatographical, spectroscospical or other techniques. el
dc.language.iso el el
dc.subject Αιθέραιο έλαιο λεβάντας el
dc.subject Εγκλεισμός el
dc.subject β-κυκλοδεξτρίνη el
dc.subject Αέρια χρωματογραφία el
dc.title Εγκλεισμός συστατικών αιθερίου ελαίου λεβάντας σε β-κυκλοδεξτρίνη. el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
heal.type masterThesis
heal.generalDescription Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
heal.classification Lavender oil en
heal.classification Cyclodextrins en
heal.classification Chromatographic analysis en
heal.classification Essences and essential oils -- Analysis en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
heal.publicationDate 2010
heal.abstract Αποστάχθηκε φυτικό υλικό λεβάντας του είδους L.latifolia. Το έλαιο που παραλήφθηκε, αναλύθηκε χρωματογραφικά με GC-MS. Οι κυριότερες ενώσεις που ανιχνεύθηκαν είναι: η καμφορά, η λιναλοόλη και η ευκαλυπτόλη (1,8 κινεόλη). Με σκοπό να ελεγθεί η ικανότητα εγκλεισμού τους, οι ενώσεις αυτές παραλήφθηκαν από το εμπόριο και διαμορφώθηκαν σε μίγματα και σύμπλοκα με β-κυκλοδεξτρίνη. Τα μίγματα και σύμπλοκα με β-κυκλοδεξτρίνη αναλύθηκαν φασμασκοπικά με FT-IR με τη μέθοδο διάχυτης ανάκλασης (DRIFTS). Εντοπίστηκε ότι τα φάσματα των μιγμάτων διαφέρουν σημαντικά από τα φάσματα των συμπλόκων και συμπεραίνουμε ότι έλαβε χώρα η συμπλοκοποίηση, των κυριότερων συστατικών του αιθερίου ελαίου λεβάντας L.latifοlia, με αποτέλεσμα: 1) Την αύξηση της διαλυτότητάς τους, έτσι ώστε να παρασκευασθούν προϊόντα κατάλληλα για την βιομηχανία 2) Την προστασία τους από οξειδώσεις 3) Την ελάττωση της πτητικότητάς τους 4) Την αργή απελευθέρωσή τους Ως επόμενο βήμα της παρούσας μελέτης προτείνεται η ανάμειξη αιθερίου ελαίου λεβάντας με β-κυκλοδεξτρίνη και η μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του προϊόντος αυτού με χρωματογραφικές, φασματοσκοπικές και άλλες τεχνικές. el
heal.abstract Vegetable material of lavender L.latifοlia was distilled. The essential oil that is delivered, has been analysed chromatographically with GC-MS. The main components that have been verified is: camphor, linalool and 1,8 cineole. These three chemical components were commercially pursued and were formatted into complexes and mixtures with β-cyclodextrin. The complexes and mixtures with β-cyclodextrin, were spectroscopically analyzed with FT-IR by the method DRIFTS (Diffuse Reflectance Fourier Transformed Infrared Spectroscopy). The complexes spectras were far different from the mixtures spectras, so it is testified that the complexation of the three main components of lavender L.latifolia has taken place. This fact can have as result: 1) Their optimization of solubility 2) Their diminution of volatility 3) Their slow release As next step of this study is suggested, mixing of essential oil of lavender with β-cyclodextrin and the study of physicochemical properties of the product, with chromatographical, spectroscospical or other techniques. en
heal.advisorName Μπεθάνης, Κωνσταντίνος el
heal.academicPublisher ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
heal.academicPublisherID aua
heal.fullTextAvailability true
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00003738
dc.contributor.department ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
dc.description.degree Θετικές Επιστήμες στη Γεωπονία el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση DSpace


Σύνθετη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές